Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Mijn kind huilt bij het afscheid


7 november 2017


<

Wat leuk! Vanavond ga je gezellig uiteten met vrienden. De babysitter komt op bezoek en je kind is reuze enthousiast. Toch blijft het altijd even spannend. Je weet niet hoe je kind straks gaat reageren als je weggaat. Je hoopt dat je kind blij voor het raam staat te zwaaien, maar het kan ook zijn dat je je kind huilend achterlaat.

Tot 6 maanden wennen kinderen makkelijk aan het afscheid nemen van papa en mama. Ze maken nog geen onderscheid tussen ouders en andere hechtingsfiguren. Tussen de leeftijd van 7 maanden en 3 jaar hebben kinderen veel moeite met afscheid nemen, omdat ze angst krijgen voor het loslaten van hechtingsfiguren. Ze begrijpen niet waar papa en mama naar toe gaan. Vanaf 3 jaar begrijpen kinderen steeds meer waar ouders naar toe gaan en kunnen ze het afscheid beter reguleren. Dit wil niet zeggen dat kinderen vanaf 3 jaar het altijd makkelijk vinden om afscheid te nemen van ouders.

3 tips om het afscheid voor je kind zo fijn mogelijk te laten verlopen:

Tip 1: Bereid je kind voor dat je weg gaat

Kinderen vinden het fijn wanneer je duidelijk bent en vertelt wat er gaat gebeuren. Zo kunnen ze de situatie beter begrijpen. Vertel je kind dat de babysitter komt en waar je met je partner naar toe gaat. Je hoeft niet in details te vertellen wat jullie gaan doen, maar dat jullie gaan uit eten werkt voor een kind al geruststellend. Je vertelt wat er gaat gebeuren (bent voorspelbaar) en houd je hierbij vast aan een afscheidsritueel (tip 2).

 

Tip 2: Zorg voor een afscheidsritueel

Kinderen leren van herhalingen. Hoe meer herhalingen hoe beter ze een situatie onder controle kunnen krijgen. Stel een afscheidsritueel op en blijf dit ieder afscheidsmoment herhalen. Dit kan met een knuffel, een kus in de woonkamer en een zwaaimoment aan het raam. Ook kun je er voor kiezen om tijdens het spelen afscheid te nemen. Kijkt goed naar wat je kind aangeeft. Sommige kinderen hebben behoefte om zich even terug te trekken, zodat ze het afscheid kunnen verwerken. Andere kinderen worden liever afgeleid door een spelletje. Bijvoorbeeld; wie het hardst naar papa en mama kan zwaaien. Respecteer de manier waarop je kind het afscheid wilt nemen.

 

Tip 3: Laat je kind zijn/haar emoties uiten

Een huilend kind achterlaten kun je niet voorkomen. Het is belangrijk dat je kind emoties kan uiten, zodat emoties niet worden wegstoppen. Je kind laat met emoties zien dat het iets wilt vertellen. Hij/zij mag zeker verdriet hebben bij het afscheid van papa en mama. Wat je kunt doen is praten met je kind, emoties benoemen en begrip tonen. Je kind leert dat emoties er mogen zijn en leert met de emoties om te gaan. Om je kind te troosten kun je gebruik maken van troostdingen, zoals een knuffeltje of speen.

 Belangrijk is dat je achteraf samen met de babysitter praat over hoe het afscheid is gegaan. Het is fijn om te horen hoe je kind heeft gereageerd en wat de babysitter gedaan heeft om je kind gerust te stellen. Ook kunnen jullie elkaar tips geven over wat jullie de volgende keer weer kunnen doen of juist anders. Het fijnste is dat je kind na het afscheid weer kan spelen en plezier heeft. Hoe neemt jouw kind afscheid?

 

Liefs,

Dominique

 

 

 

 

 

Dominique

Dominique, een 23-jarige student uit Maastricht. Mijn passie voor kinderen begon al jong als babysitter. Ik ben dan ook met vol enthousiasme begonnen aan de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerkster. Na deze succesvol afgerond te hebben ben ik mij verder gaan verdiepen in het kind en zijn omgeving met de opleiding Pedagogiek waarbij nu mijn laatste jaar van start gaat. Als echte Bourgondiër geniet ik van een avond tafelen met liefdevolle vrienden om mijn heen. Zo kan ik ook enorm genieten van de natuur tijdens een lange wandeling en vaak trek ik mijn hardloopschoenen aan om al rennend mijn gedachten te verzetten. Zo, even verstand op nul! Ik ben een echt gevoelsmens met aandacht voor hoe emoties worden beleefd en daardoor ook heel nieuwsgierig naar de bijzondere wereld van het kind. Dit wil ik dan graag met jullie delen in mijn blogs voor MAMATOTHEMAX. Ik neem jullie mee terug naar de mooie momenten die ik, als babysitter, beleefd heb met kinderen en hun papa’s en mama’s.

2 Reacties op “
Mijn kind huilt bij het afscheid

  1. Pingback: Mijn kind huilt bij het afscheid – Inspirerend Ouderschap

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!