Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Mijn eerste zwangerschapssymptomen


19 mei 2016


zwangerschapssymptomen zwanger misselijkheid moe MAMA to the max
<

Zwangerschapssymptomen verschillen per vrouw en per zwangerschap, ook ik kan hierover meepraten. Ik merkte al na de zwangerschapstest aan een aantal vroege tekenen dat de test niet loog en ik echt zwanger ben. Vandaag vertel ik over mijn zwangerschapssymptomen in de eerste 10 weken. 

zwangerschapssymptomen zwanger misselijkheid moe MAMA to the maxMijn eerste zwangerschapssymptomen

Vermoeidheid

Zoals veel vrouwen had (en nog steeds wel) ik ook last van vermoeidheid vanaf het begin van mijn zwangerschap. Binnen een week na de conceptie kan dit zwangerschapssymptoom al optreden, maar ik had het zo druk met Maxime haar verjaardagsfeestje en alles wat ik daarvoor moest regelen dat ik de vermoeidheid niet echt toeliet. Ik voelde me wel heel moe, maar wijdde dat aan alle drukte. Nadat ik eenmaal de zwangerschapstest had gedaan, drongen de kwaaltjes zich enorm snel op. Ik merkte dat de hormonale veranderingen ervoor zorgden dat ik me zonder aanwijsbare oorzaak compleet uitgeput voelde. Ik heb er meteen aan toe gegeven. Alhoewel jullie het misschien niet zo gemerkt hebben kwamen er in april heel weinig blogs van mijn hand online. Op vakantie in Spanje ruste ik goed uit en was Roxanne zo lief en begripvol dat we het ook heel rustig aan deden. Vanaf de zes weken kwam het vaak voor dat ik in de middag samen met Maxime een dutje deed. Gelukkig slaapt zij vaak nog wel twee of drie uur en daar profiteer ik nu extra van. Zo lief, want ze zei laatst: “gaan mama en de baby ook even met mij slapen?” Ik smolt!

 

Misselijkheid

Dit bekende zwangerschapssymptoom treedt voor het eerst twee tot acht weken na de conceptie op en volgens mij hebben bijna alle zwangere vrouwen er wel in grote of kleine mate last van. Het staat bekend als ochtendmisselijkheid, maar ik heb het geluk (NOT) dat ik er deze keer ook door de dag en zelfs in de nacht last van heb. Het verschilt natuurlijk per vrouw en per zwangerschap hoe erg de misselijkheid is. Ik kan me herinneren van mijn eerste zwangerschap dat ik er maar twee, maximaal drie weken in lichte mate last van had. JP maakte me dan een kop thee en een beschuitje met een klein beetje jam. Dat at ik op in bed en bleef dan nog een kwartiertje liggen. Meestal was het dan wel over en kon mijn dag normaal beginnen. Dit was helaas nu bij mijn tweede zwangerschap niet het geval. Ik heb tot week 11 een constante vorm van misselijkheid ervaren. Het begon ’s ochtends al als ik wakker werd en kabbelde zo de hele dag door. In een andere blog vertel ik wat ik ertegen probeer te doen. Ik merk dat de misselijkheid opkomt wanneer ik niks in mijn maag heb en daardoor probeer ik de hele dag door kleine dingen te eten. Dat leidt me tot het volgende symptoom:

Hongergevoel

Als ik al maar even een halfuurtje of een uurtje niks eet dan treedt er een enorm hongergevoel op. Door hormonale veranderingen kunnen zwangere vrouwen een extra aandrang voelen tot het eten van bepaald voedsel of juist een enorme afkeer van andere etenswaren. Waar ik bij de eerste zwangerschap heel erg veel zin had in augurken en haringen en verder niet veel afkeer had van bepaald voedsel, ervaar ik dit nu heel anders. Het verschilt bijna per dag waar ik zin in heb en waar ik helemaal niet tegen kan. De ene dag kan ik koffie heel goed verdragen en de andere dag moet ik er niets van weten en maakt de koffiegeur me al misselijk. De ene dag heb ik ineens enorme zin in een tosti en omdat deze me zo goed gesmaakt heeft, neem ik me voor deze de dag erna nog eens te maken en dan moet ik al bijna naar de wc rennen als ik denk aan de geur van de tosti, haha. Normaal krijg je ene hongergevoel en kun je dat wel even verdragen. dat is nu echt niet het geval. Zodra ik een hongergevoel ervaar, voel ik me meteen heel erg slecht. Ik probeer het dus te voorkomen door de h-e-l-e dag door te eten. Gelukkig heb ik sinds week 9 enorm veel zin in fruit en houd ik zo m’n gewicht toch nog een beetje onder controle.

Gevoelige of gezwollen borsten

Je merkt dat je borsten anders voelen, ze zijn gevoelig voor aanrakingen en zijn vaker pijnlijk of gezwollen. Mijn borsten waren na de vierde week al ontploft en had ik mijn gratis borstvergroting al gehad. Vanaf het moment dat ik het wist groeiden ze als kool. Dit vroege symptoom van de zwangerschap is ook een hormonenkwestie en gaf mij daarom wel vaak de bevestiging dat ik (nog) zwanger was, voordat we de eerste echo hadden gehad. Gelukkig weet ik dat de pijn minder zal worden zodra het lichaam meer gewend is geraakt aan de hormoonschommelingen. Dit was in ieder geval wel het geval bij mijn eerste zwangerschap. Mijn tepels werden ook HUGE (omg!). Ze werden donkerder en er kwamen witte puntjes op.

 

Brandend maagzuur

Brandend maagzuur heb ik altijd wel al een beetje last van. Ik weet wat ik wel en niet moet eten om het tegen te gaan. Helaas helpt het sinds mijn zwangerschap niet meer om alleen op mijn eten te letten. De kringspier tussen de maag en slokdarm sluit door de invloed van hormonen (die fijne hormonen ook altijd) minder goed. Hierdoor komt het maagzuur gemakkelijker omhoog. Een vervelend kwaaltje vind ik het!

 

Vaker plassen

Dit is denk ik ook wel een bekende. Ik heb al een niet al te sterke blaas en dat merk ik in mijn zwangerschap maar al te goed. Als ik een beker thee op heb kan ik al naar de wc. Gelukkig is er wel een partij die daar erg blij mee is. Ik doe namelijk mee aan Moeders voor Moeders (waar ik nog uitgebreid over zal vertellen) en ik vul de flessen met alle gemak.

moeders voor moeders MAMA to the max

Erg rillerig

Gelukkig heb ik dit maar een dikke week gehad, maar jeetje wat had ik het koud. Het was net de week dat we in Spanje waren en et daar gewoon 25 graden was. Terwijl Maxime in het zwembad sprong omdat ze het zo warm had, trok ik me nog snel een vest of blouse met lange mouwen aan. Ik kreeg het maar niet warm. Erg benieuwd wie dit symptoom ook heeft (gehad).

 

Ja, we moeten er wat voor over hebben om ons kleine wondertje te dragen tot het grote moment daar is. Van welke zwangerschapssymptomen had jij veel last van? Ik hoop dat de kwaaltjes wel weg zullen gaan of verminderen. Dat had ik in ieder geval wel bij mijn eerste zwangerschap en daar hoop ik stiekem nu ook een beetje op. Uiteindelijk is het wel verdraagzaam, want je weet waar je het voor doet en je weet dat ze het allemaal dik en dubbel waard zijn.

 

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

4 Reacties op “
Mijn eerste zwangerschapssymptomen

  1. Vervelend (maar voor een mooi wondertje) dat je zoveel last hebt gehad van de symptomen. Hopelijk wordt de misselijkheid steeds minder en de vermoeidheid ook wat. Geniet van je zwangerschap!

  2. Hopelijk trekt de vermoeidheid bij. Maagzuur is ook heel herkenbaar, bij mij waren de rennies niet meer aan te slepen.
    Ik kreeg van de huisarts toen Emasafene tegen de misselijkheid. Helaas werkte het bij mij niet.. Het schijnt ook te helpen tegen het maagzuur 🙂

  3. Ik was heel erg moe, mijn reuk werd ook supersterk en de eerste 4 maanden heb ik alleen maar overgegeven vanaf s’ochtends tot s’avonds, ik at bijna alleen maar witte rijst toen. Maar na die 4 maanden voelde ik mij alweer een heel stuk beter doordat ik steeds beter m’n eten binnen hield. Nu nog 6 weekjes te gaan tot ik mijn meisje mag gaan ontmoeten, ik kan niet wachten!

  4. Hier verschilde het heel erg per zwangerschap, bij de jongens had ik nergens last van, maar bij mijn dochter was ik zeker tot 20 weken misselijk.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!