Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Mijlpaaltjes en Mijlpalen!


29 april 2016


mijlpaaltjes, mijlpalen, mama to the maxmijlpaaltjes, mijlpalen, mama to the max
<

Mijlpaaltjes, sprongetjes, ontwikkelingsniveaus,  alle ouders kennen het. Heeft je kleine spruit het ene mijlpaaltje behaald dan kijk je alweer reikhalzend uit naar de volgende ontwikkeling. Want wat leren baby’s snel en veel in één jaar tijd. En wat mogen wij, trotse moeders, graag vertellen over wat onze prins of prinses allemaal kan.

Toen ik zwanger raakte was ik in opleiding tot orthopedagoog. De ontwikkeling van ‘het kind’ van conceptie tot pakweg 23 jaar kende ik dan ook door en door. Theoretisch gezien dan. Het leek me dan ook heel lastig om na de bevalling te kunnen genieten van al de ontwikkelingen die onze kleine meid zou doormaken, door alle theoretische kennis die ik tijdens de opleiding heb opgedaan. Nou ik kan jullie vertellen, totaal geen last van! Ik ben net zo’n trotse zwijmelende mama! En I’m loving it!

 

mijlpaaltjes, mijlpalen, mama to the max

 

Voor ons was de eerste grote mijlpaal natuurlijk het gezond ter wereld komen van ons kleine (2670 gram) meisje. De laatste weken van de zwangerschap werd ik na elke chemokuur gecontroleerd door de gyneacoloog. De pretnisilon die ik kreeg tijdens de kuur, zou voor vocht rond het hartje van het ongeboren kindje kunnen zorgen. Dit is gelukkig niet gebeurd. Een bijkomend voordeel is wel dat wij een plakboek vol echofoto’s hebben.

Maar na 2 dagen mocht ze mee naar huis. Minimensje in de maxi-cosi. Zo trots als een pauw. Samen even gestunteld met de maxi-cosi in de gordels. De eerste autorit met z’n drieën! Daarna volgden er natuurlijk nog veel meer eerste keertjes:

  • De eerste nacht thuis.
  • De eerste keer in bad. Spannend hoor, ze was zo klein!
  • De eerste keer in de kinderwagen naar buiten.
  • De eerste keer een rompertje maatje 50 aan!
  • De eerste keer in het zwembad.
  • Maar ook, de eerste keer zonder haar weg

En nu zijn we alweer bijna 10 maanden verder. Het kleine baby’tje dat we toen mee naar huis namen heeft inmiddels al de nodige ontwikkelingen gemaakt en mijlpalen bereikt.

2 weken na de geboorte kregen we een telefoontje van de neontoloog. De placenta was onderzocht door een patholoog en hierin waren GEEN sporen van de chemo of  kankercellen te vinden! Dit betekende dat hiermee de zorg van het ziekenhuis overgedragen werd naar de huisarts en het consultatiebureau. Zo werd ons leventje weer een stukje ‘normaler’.

Na 6 weken kwam het eerste lachje, te schattig! Vanuit de ontwikkelingspsychologie weet ik dat dit de social smile is en gedoeld is om mensen aan zich te binden. Maar op dat moment, smelt!

Ondertussen ontwikkelde onze spruit zich rustig verder.  Met 4 maandjes rolde ze zich van rug naar buik en een maand later drukte ze zich achteruit door de kamer. De foto’s en filmpjes werden flink gedeeld op de whatsapp!

Een kleine tegenvaller was toch wel dat ze met vijf maanden toch een spreidbeugel om moest voor een milde vorm van heupdysplasie. Ik was toch wel een beetje bang dat dit haar ontwikkeling zou belemmeren. Dit viel reuze mee, diezelfde middag lukte het haar om van haar rug op haar buik te rollen en schoof ze weer achteruit door de kamer. Na drie maanden gespreid rond getijgerd te hebben, was de afwijking verdwenen en mocht hij af! Binnen no-time zat mevrouw op haar knietjes en was het optrekken begonnen. Niks is veilig, de poezen hebben al een hoger onderkomen  gekozen, want ook de poezenstaart is niet veilig voor de grijpgrage handjes.

Lang hebben we moeten wachten op de tandjes. Maar na acht en halve maand kwam het eerste ondertandje voorzichtig tevoorschijn. En nu anderhalve maand later heeft ze er al 4 en knabbelt ze er rustig op los.

Sinds drie weken heb ik haar ook voor op de fiets. Voor mij een echte mijlpaal, nu kunnen we er samen weer wat verder op uit. Samen genieten, zij van alles wat ze ziet en ik van haar.

 

mijlpaaltjes, mijlpalen, mama to the max

 

En niet te vergeten; De eerste keer dat ze papa en mama zei!

Maar naast al deze grote mijlpalen, kan ik ook ontzettend genieten van die kleine ontwikkelingen. Zoals de bladzijden van een boekje omslaan of iets kleins tussen duim en wijsvinger pakken. In haar handjes klappen als we een liedje zingen. Trappelen met haar beentjes als ze iets ‘stouts’ gaat doen. Dingen aanwijzen en het begrijpen van korte instructies, zoals “nee” en “kom je?”

Als je het zo terugleest, wat gebeurt en dan veel in het leventje van een baby. Van compleet afhankelijk van papa en mama naar (in ons geval) een kleine dame met een duidelijke eigen wil. Van maatje 44 naar maatje 74.  Van miniflesjes melk naar broodjes met jam en warme prak.

 

Welk mijlpaaltje is jouw favoriet? 

 

Saskia

Mijn naam is Saskia (oktober 1989) getrouwd en samen zijn wij de trotse ouders van een prachtige dochter (juli 2015). Samen met onze twee poezen, wonen we wij in het noorden van de provincie Groningen. Juf in het basisonderwijs van beroep en daarnaast in opleiding voor orthopedagoog. Ons rustige leventje werd halverwege 2015 op de kop gezet toen er bij mij, tijdens de zwangerschap, lymfeklierkanker werd geconstateerd. In mijn blogs schrijf ik over het moeder worden en moeder zijn met kanker en over mijn belevenissen als juf.

3 Reacties op “
Mijlpaaltjes en Mijlpalen!

  1. wat een mooie actie, mijn kleindochters gaan uit hun plaat als de naam van oma hier als winnaar staat

  2. Er zijn zooooveel mijlpalen geweest, en mijn dochter is nog maar 1 jaar, moet je nagaan haha! De eerste keer mama en papa zeggen, eerste keer kruipen, de eerste stapjes.. Dat waren toch wel echt mijlpalen waar ik een traantje bij weg moest pinken.. Er gaan er vast nog een heleboel komen!

  3. Wat een mooi artikel dit, werd er helemaal warm vanbinnen van. Elke mijlpaal is prachtig, van de kleine gelukjes tot de grotere dingen, zoals gaan zitten en lachen. Ik vind te veel dingen leuk om op te noemen: voor het eerst zelf gaan zitten, ‘mamamamama’ zeggen (waarvan ik dus vond dat ze ‘mama’ zei), voor het eerst op de fiets, pffff noem maar op. Het moederschap is gewoon een groot feestje.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!