Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Gastblog van Aniek: met kinderen naar Rome?


8 juli 2015


V

Vandaag een gastblog van Aniek over de mooie stad Rome. Dat Rome een goede bestemming is voor een stedentrip of een huwelijksfeest dat weet bijna iedereen. Maar Aniek vertelt dat je ook met de kinderen een stedentrip door Rome kunt maken én wat je dan kunt gaan doen. Lees je mee?

 

MyPugliaExperience

 

Dat Rome een goede bestemming is voor een culturele stedentrip, of een geweldige stad voor een romantisch huwelijksfeest, dát hoef ik niemand te vertellen. Maar Rome met kinderen? Daar zullen veel mensen wel twee keer over nadenken. Zo’n drukke stad die ook nog eens zo warm is in de zomer. En de kinderen hebben na dag één de musea en kerken wel gezien… En toch is Rome een geweldige stad voor een stedentrip met kinderen. Ik vertel je waarom!

 

Katten aaien bij de kattenopvang van Largo Argentina

Midden in de stad krioelt het tussen de archeologische resten van de katten. Hoewel… als je er in de zomer bent liggen ze waarschijnlijk loom in de zon. Bij de antieke resten van de Romeinse tempel op het Largo Torre Argentina verzorgen vrijwilligers de Romeinse zwerfkatten. ’s Middags kan je met  de kinderen het asiel bezoeken: de katten hebben allemaal een eigen naam!

 

PICT0086

 

Op de foto met een “echte” Gladiator

Het Colosseum is voor kinderen erg indrukwekkend. Om deze te bezoeken koop je een combiticket bij het Forum Romanum. Zo kan je de enorme rijen bij het Colosseum omzeilen! Maar misschien is het wel veel leuker om op de foto te gaan met een ‘echte’ gladiator. De gladiatoren lopen de hele dag rond bij het Colosseum en zitten helemaal in hun rol als ze met kinderen op de foto gaan. Spreek wel van te voren een prijs af, ongeveer 5€ is voldoende.

 

Colosseum (5)

 

 

Je hand kwijtraken aan de “mond van de waarheid”?

Alleen kinderen die heel lief zijn en geen leugens vertellen durven het aan: hun hand in de Bocca della Verità, de Mond van de waarheid, steken. Volgens de legende hapt de mond namelijk je hand eraf als je een leugen vertelt! Mama herkent de scène wel uit de film “A Roman Holiday”, waar Gregory Peck en Audrey Hepburn gelukkig hun handen mogen houden.

 

Colosseum (3)

 

Afkoelen in het water…

Na alle culturele activiteiten maak je kinderen blij met zon, zee en strand. Vanuit Rome ben je met het openbaar vervoer in een half uur bij Ostia. Je bezoekt de oude opgravingen bij Ostia Antica, of ligt lekker aan het water bij Ostia Lido. Voor een paar euro huur je strandstoelen met een parasol, wel zo fijn onder de Italiaanse zon. En ’s avonds kan je weer de –inmiddels afgekoelde-  stad ontdekken.

 

PICT0037

 

… Of uitrusten in het park

De inwoners van Rome zijn op zondag te vinden in het park bij de Villa Borghese. Heerlijk flaneren en kletsen met de bekenden die je tegenkomt. De kinderen kunnen heerlijk rondrennen, een ijsje eten of een rondje in een roeiboot varen op het laghetto, het meertje. Bij de ingang Via Belle Arti kunnen kinderen een treinritje maken of pony-rijden. Vlakbij ligt Explora, het Kindermuseum van Rome.

 

Mei 18 (3)

 

Aardbeien kopen op de Campo de’ Fiori

De Campo de’ Fiori is een grote groente- en fruitmarkt. Hier bekijk je courgettebloemen of neem je lekkere druiven of aardbeien mee om op een mooi plekje in de stad op te eten. En daarna koop je een ijsje op de hoek van het plein. Een tip voor culinaire papa’s en mama’s: je vindt hier ook heerlijke gedroogde kruiden zodat je in Nederland echte Italiaanse maaltijden kan koken.

 

PICT0195

 

Saaie kerken?

Rome heeft ontelbaar veel kerken, kloosters en kapellen. En saai zijn ze zeker niet! Vlakbij het Colosseum ontdek je meters onder de San Clemente een Romeins woonhuis uit de eerste eeuw na Christus. Als je goed luistert hoor je zelfs een riviertje stromen. In de Sant’Ignazio kijken kinderen hun ogen uit bij de plafondschildering waar niets is wat het lijkt. En in de Cosma en Damiano-kerk vlakbij het Forum Romanum staat het hele jaar een enorme eeuwenoude Napolitaanse presepio, een kerststal. Griezelen en gruwelen kan in de “bottenkerk” Santa Maria Immacolata Concezione. In de crypte werden de beenderen van 4000 monniken opgestapeld.

 

15-2 (30)

 

De koepel van de Sint Pieter

Een echte uitdaging, maar zeker de moeite waard, is het beklimmen van de Koepel van de Sint Pieter. Na 551 treden ben je boven op het dak en kijk je uit op de beelden die boven op de façade van de kerk staan. Hierna loop je nog 321 treden door de nauwe loopruimten in de koepel zelf. Het uitzicht over de stad Rome is ongelofelijk! Ga wel vroeg of juist laat op de dag, om lange wachttijden te vermijden.

 

Sint Pieter (8)

 

Rondstruinen in Trastevere

Trastevere, letterlijk “aan de andere kant van de Tiber”, is een leuke wijk om gewoon rond te struinen. Er zijn minder toeristen dus het is er minder hectisch, en je vindt er talloze leuke winkeltjes. Bij Polvere di Tempo wanen de kinderen zich bijna in een winkel waar Harry Potter zijn inkopen doet! De kleine winkel is volgestouwd met zandlopers, oude kaarten en aparte voorwerpen…. En hierna zoeken papa en mama een terrasje op in Trastevere voor een lekker wijntje!

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden. Stap bijvoorbeeld niet ‘s ochtends om 9 uur in de metro: spitsuur! Hetzelfde geldt voor de bus midden op de dag; deze staat altijd vast in het verkeer en het is loeiheet in de bus. En sta niet urenlang in de rij voor musea. Dit is funest voor het humeur van kinderen en ouders, en er zijn zoveel leuke musea of kerken waar je zonder wachtrij naar binnen kan.

Rome is een geweldige stad om met kinderen te ontdekken. Struinend door de Romeinse opgravingen is er weinig fantasie nodig om je een echte gladiator te wanen. En nieuwe jurkjes shoppen met mama, daar zijn winkeltjes genoeg voor! Omdat je dit kan afwisselen met een dag aan het strand of in het park, wordt het niet té druk voor kinderen.

 

Trastevere

 

Mocht je nog vragen hebben, kan je altijd contact met me opnemen! En kijk op www.italieuitgelicht.nl voor de mooiste verhalen over Italië!

 

Dankjewel Aniek voor je verhaal en leuke tips, ik zal ze zeker gaan onthouden! Ga je deze zomer ook naar Rome? Of ergens anders in Italië? Ik ben benieuwd.. laat het in een reactie achter!
Liefs,

 

handtekening_blogs

 

 

 

 

Pampers

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Reactie op “
Gastblog van Aniek: met kinderen naar Rome?

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!