Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Mamakeuzes #2: borstvoeding of flesvoeding


2 september 2016


borstvoeding of flesvoeding mamakeuzes zwanger zwangerschap zwangerschapsdilemma moederdilemma moeder MAMA to the max
N

Nog zo’n dilemma waar je als zwangere vrouw goed over na denkt is de keuze tussen borstvoeding of flesvoeding. Vandaag bespreek ik graag mijn keuze. Voor mij is het absoluut geen kwestie van wat beter of slechter is. Ik luister gewoon naar mijn gevoel en volg dit ook. Ook heel benieuwd hoe jullie uiteindelijk tot een keuze zijn gekomen.

Borstvoeding

Tijdens mijn eerste zwangerschap ben ik naar een informatieavond geweest voor borstvoeding. Een lactatiekundige vertelde uitgebreid over de voordelen van borstvoeding en tegen welke problemen je aan zou kunnen lopen. Ik heb daar best wel veel aan gehad, dus als je nog een keuze moet maken dan zou ik zeker informeren of er ook zo’n dergelijke avond georganiseerd wordt bij jou in de buurt. Mijn gevoel gaf bij de eerste zwangerschap al aan dat ik graag borstvoeding wilde geven, maar na deze avond was ik er helemaal van overtuigd. Voor mij waren dit de redenen om hiervoor te kiezen:

 • Borstvoeding bevat precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en beschermende antistoffen die je baby nodig heeft.
 • Moedermelk bevat alles dat je baby nodig heeft: eiwitten, vetten, lactose, vitaminen, ijzer, mineralen, water en enzymen, in precies de hoeveelheden die voor een optimale groei en ontwikkeling nodig zijn.
 • Moedermelk is schoon, vrij van bacteriën en beschermt tegen infecties.
 • Borstvoeding is meer dan alleen voedsel. De emotionele band tussen moeder en baby wordt erdoor versterkt en het zorgt voor warmte, liefde en genegenheid.
 • Moedermelk heeft de juiste temperatuur en hoeft niet te worden klaargemaakt. Moedermelk is klaar op het moment dat je baby het nodig heeft.

Er zijn nog veel meer redenen die ik tijdens de cursusavond te horen kreeg, maar waar ik eigenlijk niet zo’n waarde aan hechtte. Deze 4 redenen die ik hieronder opsom, zullen misschien wel zo zijn en kunstvoeding mist bepaalde essentiële delen waar borstvoeding nou eenmaal vol van zit. Maar…..  kunstvoeding zal een baby net zo goed laten groeien en bloeien.

 • Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben minder middenoorontstekingen, minder luchtweginfecties en een kleinere kans om allergieën, kanker, jeugddiabetes en zwaarlijvigheid te ontwikkelen.
 • Borstvoeding krijgen verlaagd het risico op een wiegendood.
 • Baby’s die borstvoeding krijgen, ontwikkelen in hun latere leven minder vaak diabetes, hartaandoeningen, eczeem, astma en andere allergische aandoeningen.
 • Borstvoeding heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Onderzoek toont aan dat kinderen die borstvoeding krijgen een betere visuele ontwikkeling en een scherper gezichtsvermogen hebben.

borstvoeding flesvoeding keuze dilemma twijfel MAMA to the max

Hoe verliep de borstvoeding bij Maxime?

Maxime werd geboren en ze zocht gelijk mijn borst op. Ik vond dat echt een van de meest speciale momenten. Ze lag denk ik vijf minuten op mijn borst en ze wide al aan de tepel zuigen. Ik moest ervan huilen dat ze uit mijn vertrouwde buikje was, maar meteen haar geborgenheid opzocht door aan mijn tepel te zuigen. Gelukkig kwam de moedermelk gelijk op gang en heb ik haar de hele nacht aan de borst gelegd. Ze sliep nog heel veel natuurlijk, maar als ze wakker werd wilde ze gelijkzweer zuigen. Ik genoot er echt van. De weken erna waren geweldig wat betreft het geven van de borstvoeding. Ik had nergens last van, geen tepelkloven, Maxime die goed dronk, een fijn ritme en ook het kolven ging me goed af. Echter was ik gewoon niet helemaal happy en leesk ik soms een beetje de[pressief. Ik moest veel huilen, terwijl we eifgeijk het perfecte kindje hadden. een tante van JP is kinderarts en vertelde me dat het zou kunnen liggen aan de borstvoeding. Sommige vrouwen kunnen depressief of neerslachtig raken van het geven van borstvoeding. In mijn geval bleek dit helemaal te kloppen. Met een beetje pijn in mijn hart koos ik ervoor om te stoppen. Maxime zou niks hebben aan een neerslachtige moeder. Je gelooft het misschien niet, maar na drie dagen voelde ik me een ander mens. Ik zat ineens op een enorm grote roze wolk en genoot met volle teugen van ons kleine wondertje. Ook kreeg ik ineens veel meer tijd. JP en ik wisselden de flesjes af, ik hoefde niet meer te kolven en niet uren met Maxime aan de borst te zitten. Ik was trots op mezelf dat ik de keuze had kunnen maken en me niet had laten leiden door mijn eerdere gedachten dat borstvoeding superieur was aan flesvoeding.

En nu dan?

Ik sta nu dus wel weer even voor een dilemma. Ga ik het toch weer proberen of stap ik gelijk over op flesvoeding? Een vraag die me goed bezighoudt. Mijn gevoel zegt dat ik toch weer graag de borstvoeding wil proberen. Al is het maar om weer die prachtige eerste momenten te beleven met mijn kleine meisje. Die momenten met Maxime staan in mijn geheugen gegrift en heb er veel voor over om deze nog eens mee te mogen maken. Ik ga het goed monitoren hoe ik me voel en heb wel al besloten dat ik er gelijk mee stop als ik weer die neerslachtige gevoelens signaleer.

 

Ik ben heel benieuwd hoe jij uiteindelijk tot een keuze bent gekomen? Was het voor jou een lastige keuze? Laat het me weten in de reacties!

Wil je mijn andere blog over mamakeuzes (nog) eens lezen? Die vind je hier.

 

Liefs,

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

12 Reacties op “
Mamakeuzes #2: borstvoeding of flesvoeding

 1. Ik lees dit bericht nog eens terug.. met tranen in mijn ogen. Ik heb een prachtige zoon die 10 weken te vroeg is geboren. Nu gaat alles goed en krijgt hij in totaal al 5 maanden( vanaf zijn geboorte) moedermelk, maar ik ben OP! Ik ben zo hormonaal en zo moe en fysiek op. Ik vind het alleen zo ontzettend moeilijk om de stap te zetten om te stoppen. Ik kolf alle voedingen nog steeds omdat uit de borst drinken niet lukt met hem.

 2. De redenen die jij noemde, waren voor mij ook de redenen dat ik borstvoeding ben gaan geven. Ik vond het heel bijzonder dat ze meteen zo goed dronk en ben blij dat ze dit 14 maanden heeft volgehouden. Overigens ben ik mij ervan bewust dat het niet bij iedereen zo gaat. Ik mag van geluk spreken dat ik geen kloven heb gehad en dergelijke. Neemt niet weg dat ook ik wat problemen heb gehad, ik viel namelijk ontzettend af van de borstvoeding dat ik bijna moest stoppen. Naomi is uit haarzelf gestopt met drinken met 14 maanden en daar heb ik wat tranen om gelaten, maar nu twee maanden later kijk ik er met een goed gevoel op terug. Je hebt het bij Maxime geprobeerd, dus waarom zou je het nu niet weer proberen? 😉 Stoppen kun je altijd, want die voeding is zo gekocht.
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Kolven, ik mis het stiekem gewoonMy Profile

 3. Ik heb precies hetzelfde meegemaakt. Ik ging voor borstvoeding, ook een voorlichting en uitgebreide cursus tegenaan gegooid en ben volle moed begonnen. Had meer dan genoeg melk, de kleine was voldaan en hadden al snel een ritme te pakken. Bij mij voelde ik me bij de eerste keren aanleggen al niet top, maar had een zware bevalling die eindige in ks en een flinke dosis hormonen, dus logischerwijs linkte ik het daar aan. Het nare gevoel met aanleggen ging maar niet voorbij en ik werd heel ongedurig en zenuwachtig met voeden, maar ik had gevraagd aan mijn man om te blijven aanmoedigen, want we hadden al gehoord van eventuele ‘bumps on the road’ als het gaat om bv. Een paar weken later voelde ik me nog steeds niet top en kwam er zelfs uit dat ik een aankomende postnatale depressie had. Meteen begonnen met begeleiding en gestopt met bv. Wat voelde ik me opgelucht! Ik baalde dat ik die mooie momenten niet meer kon delen en geven aan en met m’n kleintje, maar was en ben nog steeds trots dat ik het heb geprobeerd. De volgende keer probeer het opnieuw en houd ik de signalen goed in de gaten. En als het niet gaat dan gaat het niet. Forceren werkt ook alleen maar averechts. Ik wens je veel succes met je keuze en waar jij je goed bij voelt is altijd de goede keuze!

 4. Bv kan juist ook helend zijn voor depressief klachten. Omdat je serotonine aanmaakt tijdens het voeden. Ik zou je goed laten begeleiden door een lactatiekundige. En ook steun te zoeken op de diverse Facebook groepen. Daar heb ik veel aan gehad. Ondertussen geef ik mijn jongste 2 jaar bv, en de oudste ruim 1,5 jaar gestopt weze de zwangerschap vd jongste.. je kunt ook altijd bij de lll terecht

 5. Ik had precies hetzelfde gevoel ook nog een extreme moeheid erbij omdat ik 3,5 liter bloed was verloren moest mijn lichaam heel hard werken om het weer aan te maken en samen met de borstvoeding was ik extreem moe ik kon niet meer en daar had mijn meisje van 3 ook niks aan nadat ik gestopt was voelde ik me weer happy en wat beter in mijn vel!

 6. Bij mijn oudste was ik ervan overtuigd borstvoeding te gaan geven. Totdat ze geboren was en het absoluut niet op gang kwam. 2,5 week ellende, kolven, allerlei tips en trucs en uiteindelijk na eeuwen kolven nog maar een paar cc. Toen heb ik de handdoek in de ring gegooid en overgestapt op flesvoeding. Wat een opluchting! Bij mijn zoontje nu ben ik gewoon meteen met de fles begonnen, ik waag me er niet meer aan 🙂 Maar het is inderdaad een hele afweging en lastige keuze om te maken.
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…Milas 4 maanden oud!My Profile

 7. Wat een lastige keus zal dat geweest zijn. Nooit geweten dat borstvoeding zo’n invloed kon hebben op je stemming. Ik ervaarde na 9 maanden borstvoeding wel een gevoel van vrijheid. Het continu afhankelijk zijn van mij vond ik best zwaar. Daarnaast mocht ik nog nauwelijks iets eten. Zelf heb ik een glutenintolerantie en Femke mocht geen koemelk, geitenmelk, soja en ei, en ik dus ook niet meer omdat ze dat anders via mijn melk kreeg. Ons volgende kindje ga ik weer borstvoeding geven, althans ik ga er vanuit dat het weer lukt en ik het vol kan houden. Bij Fem hebben de vellen er aangehangen en was het eerst echt afzien, maar ik moet en zou het doen. Na het klieven ging het een stuk soepelen en waren mijn borsten gelukkig snel genezen.

 8. Wat een mooi artikel met jouw afwegingen en keuzes, ik geloof ook helemaal in dat het moedergevoel altijd de juiste keuze maakt en dat is wat je met Maxime gedaan hebt en nu weer zal doen?

 9. Wat een lastige keuze om te stoppen of doorgaan. Gelukkig voelde je je daarna gauw beter, en dat is ook wat waard! Ik heb het een paar weken gedaan. Gewoon om te kijken of het wat voor mij was. Maar ik was te vermoeid door mijn bevalling en andere factoren. Dus met de fles waren we beiden beter af. Ik heb er lang over gedaan om te accepteren dat het geven van de fles ook prima was. Ik hoop dat je deze keer een fijne borstvoedingsperiode tegemoet gaat!

 10. Wat lijkt me dat een dilemma zeg! Je wil dat geborgen gevoel en het goede van borstvoeding geven, maar je wil natuurlijk niet depressief worden. Ik was er heilig van overtuigd mijn kind maanden lang borstvoeding te gaan geven. Helaas liep het anders. Onze zoon werd 5 weken te vroeg geboren en kreeg de eerste dagen sondevoeding. Zuigen kon hij nog niet goed genoeg. Uiteindelijk ben ik na 6 weken fulltime kolven en proberen hem aan te leggen gestopt. Ik was op. Doodmoe. Maar oh wat had ik het moeilijk met die keuze zeg! Gelukkig doet onze zoon het perfect op de flesvoeding, maar het was wel iets wat ik los moest laten

  • Ohh dat is ook heftig zeg! Ik kan me heel goed voorstellen dat je doodop was. Ik had dat precies hetzelfde. Ik dacht dat ik doodmoe was van alle slapeloze nachten, maar toen de tante van JP me vertelde dat het daar niet aan lag was ik eigenlijk wel opgelucht dat ik er dus iets aan kon doen. Hoe moeilijk de keuze ook was, echt heel blij dat ik ‘m gemaakt heb! Dat loslaten is eigenlijk het belangrijkste…als je dat kunt dan kun je weer genieten van de andere mooie dingen.
   Marjon onlangs geplaatst…Mamakeuzes #2: borstvoeding of flesvoedingMy Profile

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!