Deze mag niet ontbreken op de kersttafel; Gingerbread huisje

Een huisje van gingerbread. Dat staat al heel lang op mijn ‘to-bake-wishlist’. Om twee redenen; De eerste reden is dat ik deze super, super schattig vind. De tweede is dat ik ontzettend gek ben op de kruidige smaak van gingerbread. Vooral in combinatie met verse gemberthee. En het maken ‘ramen’ met glas-in-lood-effect door het gebruik van kapotgeslagen zuurtjes heb ik nu al zo vaak voorbij zien komen bij ‘Heel Holland Bakt’, dat wil ik heel graag zelf ook eens uitproberen! Nóg een reden dus.
Ik ging direct op zoek naar een lekker recept. Zelf hou ik heel erg van de kruidige smaak van gember en speculaaskruiden (kaneel, karwij, koriander, nootmuskaat, gember en kruidnagel). Ik gebruikte het recept van Handemade Helen als basis en voegde daar net wat meer kruiden aan toe. Het maken van het deeg is super simpel. Het maken van het huisje is dan wel weer wat ingewikkelder. Maar we houden wel van een uitdaging, toch? En met die baking glue en decor-kit van Dr. Oetker komt dat zeker goed. Belangrijk is dat je alle onderdelen van het huisje in de juiste afmetingen hebt zodat alles na het bakken netjes in elkaar past. Tijdens het bakken krabbelde ik even een schetsje op papier. Voor een bakblogger met een achtergrond als interieurontwerper natuurlijk een piece of cake. Maar om het jullie iets gemakkelijker te maken heb ik vast een papieren malletje gemaakt. Dit kun je uitprinten en uitknippen en vervolgens op de uitgerolde plak deeg leggen. Zo krijg je exact de juiste onderdelen voor een huisje en past alles straks mooi in elkaar.
Succes verzekerd
Super leuk om te bakken en bouwen, nóg lekkerder om op te eten! En het enthousiasme van de jongens? Dat kende geen grenzen bij het zien van hett eindresultaat. Succes verzekerd, ook bij jouw kids! Dus heb jij – net als ik – een crush for Christmas, houd jij ook zo van de geur van verse gember én heb je een paar verloren uurtjes op een lazy Sunday? Ga dan vlug aan de slag met het recept en de bakomschrijving van dit schattige gingerbread huisje!
Recept Gingerbread huisje
Afmeting circa 12x15x10 cm
Benodigdheden
- Oven
- Keukenweegschaal
- Keukenmachine of handmixer met ballonklopper en deeghaken
- Deegroller
- Plastic huishoudfolie (om het deeg in te verpakken)
- Snijplank
- Scherp mes
- Papieren mal om de onderdelen van het huisje af te meten (er is een complete mal met alle onderdelen op 2 A4’s)
- Liniaal
- Ronde en/of vierkante uitsteekvormpjes (je kunt dit evt. ook met de hand uitsnijden)
- Een staafmixer met hakmes om de zuurtjes mee te malen (je kunt deze evt. ook tussen een theedoek leggen en met de deegroller stuk slaan en fijn rollen)
- Bakpapier
Ingrediënten gingerbread
- 150 gram zachte boter
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 125 gram schenkstroop (die je ook gebruikt voor op je pannenkoeken)
- 400 gram (tarwe)bloem
- 1 ei
- 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 1 eetlepel gemberpoeder
- mespuntje zout
Ingrediënten om te bouwen en te versieren
- 1 tube baking glue (bijvoorbeeld van Dr. Oetker)
- 1 Decor-kit om te versieren (bijvoorbeeld van Dr. Oetker)
- Een paar kapotgeslagen zuurtjes in felle kleurtjes
Aan de slag! Bakken maar 😉
Het bereiden van dit deeg is super simpel. Maar het moet wel een paar uur rusten in de koelkast voordat je de vormen uit kunt steken en het deeg kunt afbakken. Houd daar dus rekening mee in je planning.
Bereiden van het gingerbread
Weeg alle ingrediënten af. Klop de boter met de suiker tot een zacht romig mengsel. Ik gebruikte hiervoor de ballonklopper van mijn keukenmachine. Zo krijg je een mooie, smeuïge botercrème. Voeg vervolgens het ei en de schenkstroop toe en klop verder totdat het ei en de stroop is opgenomen door de botercrème. Vervang nu de ballonklopper door de deeghaak en voeg de gezeefde bloem, de kruiden en het zout toe. Mix alles zo’n vijf minuten. Het wordt een stevig, plakkerig deeg.
Rol een stuk plastic huishoudfolie uit op het aanrecht. Leg hierop de bal deeg. Vouw de folie nu dubbel over de bal heen. Zo kun je gemakkelijk het deeg met een deegroller uitrollen tot een dikke plak zonder dat het deeg aan de roller blijft plakken. Vouw de folie weer open en snij de plak deeg in de lengte door. Leg 1 helft opnieuw op huishoudfolie en herhaal het rollen. Doe dit ook met de andere plak. Zo heb je uiteindelijk 2 plakken deeg van circa een halve centimeter dik. Leg deze plakken nu in de plastic huishoudfolie in de koelkast. Het moet minimaal 3 uur rusten.
Bereiden van het huisje
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Neem de plakken deeg uit de koelkast en rol elke plak in de folie nog wat dunner uit. Knip de vormen uit de papieren mal en leg die op het deeg. Zorg dat je de vormen slim verdeelt zodat je alle vormen uit de plakken deeg kunt halen. Snij deze vormen nu met een scherp mes uit. Gebruik hiervoor een snijplank en liniaal. Je krijgt waarschijnlijk niet alle vormen in één keer uit het deeg gesneden. Neem alle reststukken samen, kneed er een bal van en rol opnieuw en herhaal zo lang totdat je alle onderdelen hebt uitgesneden. Je kunt er nu eventueel ramen en deuren uitsteken met ronde of vierkante uitstekers of gewoon met een mesje uit de hand. Steek er niet te veel vormen uit. De koekjes moeten hun stevigheid behouden voor als ze straks tegen elkaar geplakt worden.
Leg de onderdelen op bakpapier op de bakplaat. Sla nu de zuurtjes stuk in kleine brokjes of maal fijn in de hakmolen van de staafmixer. Hiermee vul je de raamopeningen. De zuurtjes smelten straks in de oven en geven dan een mooi glas-in-lood-effect.
Bak de koekjes af in circa 20 minuten. Houd de oven in de gaten. Hoe dikker de plak deeg, hoe meer tijd in de oven. Ik stond zo ongeveer de hele 20 minuten voor de oven te wachten, zo benieuwd was ik naar het resultaat van de ramen 😊.
Bouwen en decoreren van het huisje
Zorg voor een paar extra ‘handjes’ ter ondersteuning in de vorm van een doos of iets dergelijks. Leg een vel bakpapier op het aanrecht een neem de bodem en één van de zijkanten van het huisje. Spuit de lange rand van de bodem in met baking glue. Deze is wat moeilijker te verwerken maar ik heb ontdekt dat de glue er beter uit komt als je de tube even met je handen kneedt. Zet de zijkant van het huisje rechtop tegen de doos en schuif de bodem met de gelijmde rand er tegenaan. Laat drogen. Herhaal deze stap nu met de andere zijkant. Spuit nu de korte kanten van de boden én de opstaande randen van de zijkanten in met baking glue. Neem één kant van het huisje met de dakpunt en zet die rechtop tegen de doos. Schuif het halffabricaat huisje hier weer tegenaan. Herhaal deze stap nu voor de andere kant. Als laatste lijm je de dakranden in en leg je de dakplaten erop. Zorg dat je na elke stap de baking glue goed laat drogen. Zo voorkom je dat het huisje in elkaar stort. Zoals je op de foto’s ziet gebruikte ik een espressokopje, een magazine, een theelichthouder en een pakje speelkaarten van de jongens als ondersteuning 😊. Anything will do!
Als alles goed verlijmd en uitgehard is kun je aan de slag met versieren. Leef je uit met de gekleurde tubes royal icing en plak er sterretjes op. Persoonlijk vind ik het versieren beter gaan met zelfgemaakte royal icing in een spuitzak met verschillende spuitmondjes. Maar dat kost weer extra tijd. Voor de snelheid zijn deze kant-en-klare tubes best prima!
En dan is je gingerbread huisje helemaal klaar. Zonde om op te eten? Vond ik ook. Maar wacht maar totdat je die kruidige smaak eenmaal geproefd hebt …….. Dan wordt dat huisje al snel een ruïne 😉.
Liefs Claudia

Stay connected