Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Luister jij wel naar je lichaam?


4 augustus 2016


I

In het begin van mijn zwangerschap heb ik weinig last gehad van kwaaltjes en complicaties. Alleen was ik met vlagen erg moe, maar dat vond ik niet zo gek. Het was ook druk op het werk en er waren veel verjaardagen in de weekenden. Hierdoor vlogen de weken wel voorbij.

 

zwanger kwaaltjes echo luister lichaam mama to the max

Shoppen!

Met 16 weken wilden we weten wat het zou worden en kregen we te horen dat het een jongen werd. Ergens was het voor mij echt even omschakelen want ik had een meisje in mijn hoofd. Dan is het heel fijn om het al te weten, voor mij in ieder geval. Zo kon ik me voorbereiden en er fysiek mee bezig zijn…lees shoppen! Ook gaat het vanaf dan veel meer leven, je kunt met je partner gericht een naam uitzoeken en het over ‘hem’ hebben met ouders en vrienden. Ik keek veel op pinterest voor babykamerinspiratie, dat vond ik heerlijk om ’s avonds op de bank te doen. Die voorbereidingen zijn echt leuk om te doen!

 

zwanger kwaaltjes echo luister lichaam mama to the max

De echoscopische gaf me deze echo mee, omdat je hier overduidelijk een jongentje op ziet

 

20 weken buikje

Toen de 20 weken echo gepland stond was dat wel even spannend. Zal alles goed zijn? Alle organen en onderdelen worden nagegaan en hij werd goedgekeurd! Zo, we waren al op de helft en alles ging goed! Dat voelde goed! Mijn buik bleef wel nog weg, ik had een klein bobbeltje wat meer leek alsof ik dik was dan zwanger. Wanneer ik dan anderen zwangere zag die even ver waren, dan dacht ik wel eens van…hmmmm,  maar dat zorgde er wel voor dat ik nog lekker mobiel was.

zwanger kwaaltjes echo luister lichaam mama to the max 20 weken buik

Mijn 20-weken buikje

Rond de 23 weken kreeg ik steeds vaker steken in mijn onderbuik. Ook moest ik iedere uur naar het toilet, dat is soms best lastig als je in het onderwijs werkt. Ik dacht toen : ‘Yeeeeh, nu is mijn baarmoeder aan het groeien’. Maar de steken bleven na een week en verplaatsten zich ook naar de zijkanten, richting mijn nieren. Ook ging ik meer afscheiding verliezen en toen ik ontdekte dat mijn urine rozig van kleur was dacht ik: “nu maar de verloskundige bellen”.

Blaasontsteking

Ze adviseerde mij om eerst mijn urine te laten checken bij de huisarts. Deze had ik meteen gebeld, maar omdat het  al ’s middags was moest ik mijn plasje 2 uur proberen op te houden. Tja dat was een hele opgave! Ik ging maar in bed liggen om er zo min mogelijk last van te hebben. Iets meer dan een uur hield ik het vol en besloot toch die urine weg te brengen want ik voelde dat er iets niet in orde was.

Na een uur werd ik door de assistente gebeld dat ik blaasontsteking had en dat er een kuur klaar lag bij de apotheek. Jeetje blaasontsteking, daar had ik ieder jaar wel een keer last van, maar ik herkende deze symptomen totaal niet met hoe ik het normaal had. Een zwanger lichaam blijft toch apart.

Na een week aan de antibiotica waren de klachten wel minder, maar de pijn in mijn onderbuik bleef vaag aanwezig.  Na twee dagen toch maar weer de huisarts gebeld en ik moest weer een plasje inleveren. Helaas er waren nog steeds bacteriën zichtbaar en ik zou weer een kuur krijgen. Dit vond ik echt niet prettig, kan mijn kleine uk hier misselijk of suf van worden of kan zo zijn immuunsysteem al verpest raken? Ook weet je dat het niet goed is als de bacteriën blijven leven, dus braaf ben ik weer die kuur gaan ophalen en eraan begonnen.

 

zwanger kwaaltjes echo luister lichaam mama to the max vakantie blaasontsteking tot rust komen

 

Vakantie

Ik had inmiddels twee weken vakantie. Dat heeft me even echt goed gedaan! Even rust, en mijn buikje had de tijd om wat te groeien! Lekker met Rick nog paar dagen aan zee geweest en verder niet teveel gepland. Ik wilde echt mijn lichaam even rust geven. Toen ik na die twee weken weer op mijn werk kwam zagen veel collega’s nu echt mijn groter wordende buik. Fijn dat ons mannetje aan het groeien is!

 

zwanger kwaaltjes echo luister lichaam mama to the max vakantie blaasontsteking tot rust komen

Relaxen aan zee

Steeds meer zwanger

Ik ging me nu steeds meer zwanger voelen. Dit kwam dus omdat mijn buik eindelijk wat meer in beeld kwam, en ik steeds minder snel kon lopen. Dit vond ik geen probleem en deed het gewoon wat rustiger aan. Op het werk liep ik normaal gesproken altijd snel en met grote passen door de gangen en nu was ik meer de slak variant. Dit, omdat ik nog zeurderige pijn onderin mijn baarmoeder had, die ik nu plaatste bij het feit dat de baby op mijn blaas aan het drukken was. Hij lag met 29,5 week in stuitligging.

Van de verloskundige kreeg ik te horen dat ik een kussen onder mijn billen kon doen. Trouw deed ik dat dus als ik ’s avonds op de bank lag. Ook had ik van een vriendin en muziekdoosje gekregen dat ik vaker op mijn buik legde, zodat hij alvast aan het muziekje kon wennen.

In mijn 31e week was Rick voor zijn werk in Zuid Duitsland toen ik vlak voordat ik naar bed ging een bloeding op het toilet kreeg. Ergens dacht ik wel van ‘hmmm wat is dit?’ maar aan de andere kant ik had geen pijn en toch al 2 blaasontstekingen gehad, dus dacht ook dat het bloed daarmee te maken had.  Ik was in twijfel of ik na 21:30 uur nog de verloskundige moest bellen….

 

Ben je nieuwsgierig of ik uiteindelijk gebeld heb? Lees dan mijn volgende blog!

 

 

Liefs, Anke

Instagram: artbelly.nl | Facebook: artbellyeenblijvendeherinnering

 

Anke

Hoi, ik ben Anke, 34 jaar en al 5 jaar avonturen aan het beleven met mijn lief Rick. Sinds augustus 2016 ben ik mama van Tuur. Ik werk als kunstdocent in het voortgezet onderwijs en mijn passies zijn design, interieur en diy. Ook maak ik met artbelly.nl mama's to be blij met gipsbuiken en geboorteschalen. Meer over mij en bezigheden kun je vinden op instagram: artbelly.nl

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!