Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

8x leugentjes om bestwil tegen je peuter


23 september 2016


moeder dochter liefde marjon franssen dochterliefde moederschap MAMA to the max
O

Onze dochter is al bijna 3,5 jaar en dat betekent onder andere dat we hele gesprekken met haar kunnen voeren. Ze begrijpt heel goed wat wij zeggen en wij begrijpen ook heel goed wat zij ons wilt vertellen. Ook merken we dat we haar echt niets (meer) wijs hoeven te maken. Ze heeft vaak door of ik dingen die ik zeg echt meen of dat het niet klopt. Toch probeer ik haar vaker om de tuin te leiden en is een leugentje om bestwil soms het beste of net even iets makkelijker;)

moeder dochter liefde marjon franssen dochterliefde moederschap MAMA to the max

Vandaag deel ik mijn (favoriete) leugentjes om bestwil. Heel benieuwd welke jullie hebben of dezelfde delen met mij.

De cd (in de auto) is kapot

Als we in de auto zitten dan word ik soms gek van alle kinderliedjes. Heel af en toe heb ik er echt genoeg van en wil ik gewoon even de radio op. Oeps….de cd is kapot…mama of papa moet ‘m eerst even maken.

Koekjes zijn op

Net zoals haar moeder vindt Maxime koekjes ook heel lekker. Er net iets teveel eten is dan ook eerder regelmaat dan uitzondering. Omdat ik haar vaak moet prijzen om haar doorzettingsvermogen, maak ik er graag snel een eind aan door te zeggen dat de koekjes op zijn. We moeten eerst naar de winkel om nieuwe te kopen. Ik moet de koekjes dan wel heel goed verstoppen, want vaak genoeg dat ze me argwanend aankijkt en toch even controleert in de kast of ik wel de waarheid spreek.

Als je braaf bent krijg je iets lekkers

Deze zin is geloof ik een van mijn favorieten. Ik probeer het moment van belonen altijd zo lang mogelijk uit te stellen. Eerst zeg ik deze zin zo’n 50x en pas als ze door begint te hebben dat ze nu wel echt een snoepje heeft verdiend, dan geef ik haar iets lekkers. Ik vind namelijk wel dat als je iets belooft, je het waar moet maken, dus niks geven is geen optie.

maxime MAMA to the max

Nog 4 hapjes eten

Maxime is helemaal geen slechte eter, maar soms vind ik wel dat ze iets te makkelijk omgaat met de groentjes. Ook deze moeten gegeten worden en dat vergt soms wel wat creativiteit vanuit onze kant. De laaste weken begint ze steeds beter het besef van cijfertjes en tellen te krijgen. Ik zeg dan tegen haar: nog vier hapjes eten en dan zijn we klaar. Ik begin bij 1, maar geef dan snel nog een paar hapjes voordat ik eens 2 zeg. Meestal zeg ik pas 2 als ze er zelf over begint. Dit werkt bij ons echt, want iedere keer weer gaat het zo hartstikke goed en eet ze alle groentjes op.

Als de batterijen op zijn zeggen dat het speelgoed stuk is

Echt heel erg, maar deze gebruiken we best wel vaak. Vanaf dat ze geboren is heeft ze speeltjes die werken op batterijen. Jp en ik hebben al heel wat deuntjes in ons hoofd gehad die er maar niet uit gingen. Af en toe krijgen we er zo genoeg van dat we de batterijen er gewoon uithalen. Andere keren wachten we geduldig dat de batterijen leeg zijn en vervangen we ze niet. Haar muzieklampje bij het slapengaan is een grote uitzondering, maar verder zijn er niet veel apparten die een tweede ronde overleven hier in huis. Gelukkig heeft ze er tot nu toe gewoon vrede mee.

Dat het al heel laat is en alle kindjes al slapen

Deze zal wel heel herkenbaar zijn voor veel ouders. Maxime vraagt altijd standaard naar alle kindjes die ze kent. Slaapt Sara al? Slaapt Yasmina al? En Senn? En Sam? en zo gaat dat dan wel eventjes door. Ik zeg natuurlijk overal heel stellig op dat ie-de-reeeeen al slaapt en Mimi een grote bofkont is dat ze zolang heeft mogen opblijven. Ze vindt dat geweldig om te horen en gaat dan ook zonder slag of stoot in bedje liggen. Ideaal!

Elastiekje in plaats van haarspeldje

Sinds ze de lengte heeft dat de haren haar voor haar ogen zitten, wil ik deze uit het gezichtje krijgen door een staartje of een vlechtje aan de zijkant. Maxime is alleen sinds dag 1 helemaal tegen een elastiekje. Ik doe eerst altijd een elastiekje in het haar en dan pas een haarspeldje. Dat haarspeldje dient eigenlijk alleen maar ter decoratie en heeft verder geen functie. Een elastiekje houdt het haar daadwerkelijk bij elkaar, terwijl een haarspeldje bij dat gladde kinderhaar er snel uitglijdt. Als ik haar haren aan het doen ben dan zegt ze altijd: “geen elastiekje hè, mama”. Ik antwoord altijd instemmend, maar ondertussen doe ik toch eerst het elastiekje erin en dan snel het haarspeldje eroverheen. Ze voelt ook gelijk of het haarspeldje er wel inzit. Gelukkig heeft ze me nog nooit betrapt.

Weggaan onder de zwemles

Op donderdagmiddag heeft Maxime zwemles. We mogen de kindjes dan afleveren bij de zweminstructrice en daarna moeten de ouders een uurtje wachten. Omdat de zwemschool midden in het centrum ligt, vliegen mama’s altijd heel snel de deur uit om even snel boodschapjes te doen. Maxime vindt dat verschrikkelijk als ze zou weten dat mama weg zou gaan. Ik denk dat het nog de (jonge) leeftijd is en ze liever bij mama willen zijn. Om haar niet ongerust te maken zeg ik altijd dat mama achter de deur blijft wachten. Dat is voor haar goed genoeg. Ik zorg natuurlijk wel dat ik er ook altijd weer sta als de zwemles is afgelopen. Zo zal ze nooit weten dat mama even weg is geweest.

 

Zo benieuwd welke leugentjes jullie nog af en toe gebruiken! 

 

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

Kids NL 140317 - 210617 300x250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

5 Reacties op “
8x leugentjes om bestwil tegen je peuter

  1. Hahaha leuke post! Welk zwembad is dat dan Marjon? Ik woon nog niet zo lang in Maastricht en ken alleen de Geusselt en de Pellikaan? ?

  2. Soms zijn hier ook net toevallig de nieuwe batterijen op (voor al dat zingende speelgoed)of is de mobiele telefoon opeens spontaan leeg. Maar onze bijna 3,5 jarige wordt ook steeds slimmer.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!