Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Lekker kind zijn in Singapore!


2 januari 2016


A

Allereerst wil ik jullie allen een heel gelukkig en gezond nieuwjaar wensen!

Wij zijn sinds een paar dagen weer terug in Singapore. We hebben een ontzettend leuke tijd gehad in Nederland met een heel mooi huwelijk, veel gezelligheid met onze familie en vrienden, de verjaardag van Olivia en natuurlijk de kerstdagen. Ik vond het deze keer wat moeilijker dan normaal om terug te gaan, Nederland is toch wel heel vertrouwd, maar het was ook wel weer heel fijn om thuis te komen in Singapore. En om nog even terug te komen op mijn vorige blog over het alleen vliegen met de onze 2 kindjes en naar Nederland komen in de winter: de vlucht is ‘meegevallen’, en hiep hiep hoera: Nederland was warm voor de tijd van het jaar, een beetje regen hier en daar met een lekker fris windje maar het heeft niet gevroren en geen sneeuw, wij blij 🙂

kind

Vanaf maandag is alles weer ‘normaal’: de scholen beginnen weer, iedereen weer aan het werk. En persoonlijk vind ik januari altijd een wat lange en saaie maand na al het leuks in december. Hier in Singapore staat het nu helemaal in het teken van het Chinese Nieuwe Jaar, wat op maandag 8 februari wordt gevierd. Het jaar van het schaap wordt afgesloten en ze gaan het jaar van de aap in.

Aankomende week zal Olivia nog haar verjaardag vieren op de crèche. Ik zorg dan voor wat kleine cupcakes, feest-hoedjes en een gezellig tasje met wat kleine frutseltjes voor alle kindjes.

Half uurtje Chinees

Olivia gaat naar een crèche bij ons om de hoek. Het is een internationale crèche met een mix van Aziatische – en Westerse kindjes. De voertaal is Engels maar ze krijgen ook elke dag een half uurtje Chinees. Olivia zingt soms een liedje of heeft soms woorden die wij niet verstaan, dan is ze dus in het Chinees aan het kwekken. Zo zegt ze ook regelmatig ‘sit down’ in het Chinees tegen Thom. Dit moest ik natuurlijk even navragen want wij hadden geen idee wat ze zei 🙂

Hier in Singapore vinden ze het onderwijs heel belangrijk en daar ligt dan ook veel focus op. Ook al op de crèche bij Olivia. Wij krijgen dan ook elk semester een overzicht met de geplande activiteiten en waar ze zich op zullen focussen de komende maanden: de taal/het alfabet, de sociale aspecten, de motorische vaardigheden etc. We krijgen elke 6 maanden een volledig rapport compleet met foto’s van Olivia en feedback op haar ontwikkeling. Ook wordt er om de zoveel tijd een excursie georganiseerd. Er wordt dan heel officieel een bus geregeld en dan gaan ze bijvoorbeeld naar de kinderboerderij, de botanische tuinen of het science museum. Voorafgaand wordt er dan ingegaan op het thema zodat ze goed voorbereidt de excursie ingaan. Daarnaast organiseert de school elk jaar een concert. Elke groep oefent dan een eigen (dans) act in. Dit jaar was het thema ‘Saturday at the movies’. Ze pakken het heel professioneel aan met geprinte film-posters van elke groep en met een generale repetitie. Het concert was ontzettend leuk en bijzonder. Kindjes van 2.5 jaar die staan te ‘dansen’ op een podium. Erg trotse ouders allemaal!

kind

Thom gaat overigens nog niet naar de crèche, er is een baby-groep maar daar is die inmiddels wat te oud voor en zal saai zijn voor hem. Vanaf 18 maanden kan die naar de ‘play-group’, kan die ook lekker zijn energie kwijt.

Het Chinese leersysteem

Ondanks dat de crèche en scholen hier in Singapore heel veel leuks en extra’s brengen, en denk ook dat het goed is dat ze hier veel focus leggen op het leersysteem en het ontwikkelen van de kindjes, vinden wij het soms ook wat overdreven. Ik denk dat je de kindjes kan stimuleren en natuurlijk dingen kan bijbrengen maar ik vind het wel belangrijk dat ze nog lekker spelen nu ze nog jong zijn. Elk kindje ontwikkeld zich in zijn eigen tempo, de 1 wat sneller dan de ander, maar uiteindelijk kunnen ze allemaal praten, tellen, lezen, schrijven etc. Dus wat dat betreft denk ik dat de nadruk hier in Singapore daar soms iets teveel op wordt gelegd. Misschien nog niet heel erg op de crèche, maar wij zullen zeker met het uitkiezen van een school voor Olivia en Thom rekening houden met een mix van gezelligheid en een goed leersysteem. En waarbij ze ook gewoon na school-tijd lekker ‘vrij’ zijn ipv ook nog de extra Chinese les of iets dergelijks. Er wordt tegenwoordig al zoveel druk gelegd op die kindjes. Mijn motto is dan ook zo lang mogelijk kind te zijn. Lekker koekjes bakken, in de jungle rondstruinen en hutten bouwen!

Kind

Fleur

Ik ben Fleur, getrouwd met Rogier en samen hebben wij 2 kindjes: Olivia (3) en Thom (1). Sinds 3.5 jaar wonen wij in Singapore. Hiervoor hebben we in New York en Hamburg gewoond. Via deze blog wil ik jullie graag op de hoogte houden van ons dagelijkse leven hier in tropisch Singapore, en hoe het is om in t buitenland te wonen met de kindjes. Naast schrijven, ben ik een grote fan van mode oftewel shoppen, beauty en de laatste trends op t gebied van (healthy) lifestyle. Hier schrijf ik zo nu en dan ook over op mijn eigen website www.fleursfavorites.com

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!