Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?


8 oktober 2017


<

Het zal je vast niet ontgaan zijn, de campagne van SIRE. Hier en daar bloeien er verhitte discussies op, maar wat wil de onafhankelijke stichting nu eigenlijk duidelijk maken?

De boodschap

SIRE wil graag alle Nederlandse opvoeders aan het denken zetten. De boodschap achter de campagne is duidelijk: Jongens scoren gemiddeld lager op de eindtoets in het basisonderwijs dan meisjes. Ook krijgen ‘drukke’ jongens 4x sneller de diagnose ADHD en krijgen daarvoor 5x sneller medicatie. Experts en wetenschappers zijn van mening dat het zelfvertrouwen afneemt als we ze niet genoeg de ruimte geven.

“Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde” – Lucy van der Helm, directeur SIRE

Verschillen in ontwikkeling

Er moet meer aandacht komen voor de verschillen in de ontwikkeling tussen jongens en meisjes in het onderwijs. Een goed voorbeeld is de manier waarop ze leren.

Als jongens te snel worden afgeremd, dan remt de ontwikkeling ook. Ze verliezen zo sneller hun concentratie, motivatie en daarmee gaan hun prestaties achteruit.

“Jongens leren van nature door te proberen. Daar moet de ruimte voor zijn. Want die manier van ontwikkelen komt goed van pas zodra ze volwassen zijn” – Mark van Vugt, Evolutionair psycholoog van de Vrije Universiteit Amsterdam

Benadering

Om de score van de jongens te verbeteren, vinden ouders dat er meer mannen voor de klas moeten staan. Ook moet er meer ruimte en aandacht zijn voor beweging.

Volgens wetenschappers worden jongens drie keer zo vaak aangesproken voor hetzelfde gedrag als meisjes en volgen drie keer zoveel jongens dan meisjes het speciaal onderwijs voor kinderen met gedragsproblemen. Ook worden meisjes veel positiever benaderd door hun betere ontwikkelde sociale vaardigheden. In de afgelopen drie jaar is gebleken dan meisjes gemiddeld een hogere score bij de eindtoets in groep 8 halen en krijgen ook vaker een hoger schooladvies.

“Hoewel ‘de jongen’ niet bestaat, is er een tendens gaande dat jongens gedrag minder wordt gewaardeerd in onze maatschappij. We remmen jongens soms te veel af in hun gedrag, zo leren zij minder uit eigen ervaring en dat remt hen in hun ontwikkeling,” – Lauk Woltring, gedragsdeskundige.

Conclusie

SIRE wil dat jongens weer jongens kunnen zijn. Het filmpje laat zien dat jongens moeten ravotten, stoeien en in bomen klimmen. Om ze op die manier meer ruimte te geven zullen de prestaties verbeteren, is gebleken uit de cijfers.

Wat vind jij?

Dit artikel roept bij mij als moeder van een zoon enkele vragen op. Ik heb een zoon van acht jaar die inderdaad wat minder goed presteert in de klas. Zijn motivatie is soms ver te zoeken, om maar niet te beginnen over zijn concentratie. Hij behoort inderdaad ook tot de groep jongens die gediagnosticeerd is met ADHD. Ik plak hem vol met pleisters van de schaafwonden die hij heeft opgelopen door op een hooi baal van de boer te klimmen, om er vervolgens vanaf te vallen. Zijn impulsiviteit, creativiteit en ondernemende gedrag, dat wellicht gevoerd wordt door zijn ADHD, maakt hem een rasechte jongen. Ik weet dat zijn schoolprestaties nooit van het hoogste niveau zullen zijn, maar ik laat hem zijn wie hij wil zijn.

Maar, wat als je een jongen hebt die graag ‘meisjes’ dingen doet? Knutselen, dansen, met poppen spelen. Moet je je dan zorgen maken over zijn prestaties? En is het eigenlijk nog wel van deze tijd, de verschillen van jongens en meiden benadrukken op activiteiten? Hoe zit het met ‘onze meiden’ die ook graag willen stoeien en ravotten, krijg je dan het tegenovergestelde resultaat? Moeten we niet gewoon onze kinderen kind laten zijn en ze af en toe een duwtje in de goede richting geven? Kinderen ontdekken, leren en presteren allemaal op hun eigen manier.

Wat vind jij van dit onderwerp? Ben jij het eens met de feiten van de wetenschappers?

Liefs,
Marijke

 

 

 

Marijke

Hi allemaal! Ik ben Marijke (29) getrouwd met Arjan en moeder van Demian en Danique. Inmiddels ben ik in blijde verwachting van ons derde kindje en in augustus 2018 uitgerekend. Ik schrijf voornamelijk redactionele artikelen voor Mama to the max, maar ook leuke recepten of DIY's. Liefs, Marijke

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!