Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Laat jij je peuter alleen?


23 mei 2016


peuter alleen mama to the max
<

Verbrande honeyloops, brinta, stroop en dat samengekoekt in een gesmolten plastic bordje. Een brandlucht niet te harden en een peuter die dacht dat hij zelf de magnetron al onder controle heeft….

Peuter staat boven aan de ‘open’ trap, maar dan aan de andere kant van de reling. Slechts 1 misstapje en hij valt 3 meter naar beneden….

 

kind alleen mama to the max

 

Alleen thuis blijven

Bovenstaande voorbeelden zijn mij overkomen, en ik was thuis!  Beide waren op van die momenten dat je de badkamer staat te poetsen of dat je verdachte geluiden hoort en denkt, ik kom er zo aan. Oftewel in vijf minuten kan zo veel gebeuren! En dat besef ik me maar weer al te goed als dit soort dingen gebeuren. Vijf minuten is niks en al lijkt je peuter nog zo slim en zelfstandig, het is en blijft een PEUTER.

Ik zag de laatste weken een aantal keer een bericht over het wel of niet alleen thuis laten van je kinderen. 1 ding is zeker, de meningen zijn verdeeld. De ene moeder zegt heel hard dat nooit te doen en veroordeeld ook ieder ander die het wel doet. De andere moeder geeft openlijk (ja, want het is eigenlijk not done) toe dat ze haar kinderen alleen thuis laat terwijl zij aan de overkant van de straat bij een restaurant zit (weliswaar met babyfoon in de tas), maar toch. Volgens mij werd de dame in kwestie voorzien van behoorlijk wat commentaar op social media.

Dan is er ook nog de variant dat een peuter van drie jaar 112 belt omdat ze te lang alleen is en niet weet waar mama is….Dat bleek dan toch wel een gevalletje politie en Jeugdzorg te zijn. Dit is wat mij betreft echt een voorbeeld dat niet in de discussie thuis hoort, dit doe je gewoon echt NIET.

 

Confessions of a mom: ik behoor tot de moeders die haar kind wel eens alleen laat.

 

Wat vind ik

Toch zetten alle voorbeelden mij aan het denken…. Want wat vind ik? Ik kan je vast vertellen ik hoor bij de categorie moeders die haar kind wel eens alleen thuis laat. Echt? Ja, echt! En ja, ik zeg dit toch enigszins met schaamte want vraag je een moeder of ze haar kinderen wel eens alleen thuis laat dan weet ik zeker dat 90% zegt: Nee, dat zou ik echt nooooit doen…. En dan ondertussen ook heus wel eens gesmokkeld hebben.

Het alleen thuis laten is bij mij eigenlijk pas begonnen toen ik van één kind naar twee kinderen ging. Het komt niet helemaal als een verrassing deze opmerking, maar toch, organisatorisch vergt dat toch meer van je. Je kunt helemaal in handjes klappen als je ook nog rekening moet houden met de schooltijden van je kleuter.

 

New flash: schooltijden matchen totaal niet met de middagdutjes van je dreumes of peuter.

 

Oftewel ik kwam in de knoop: in de knoop met de tijd, maar ook in de knoop met mijn moeder-gevoel. Julie heeft geen doorlopend rooster dus ik moet haar om kwart voor 12 ophalen voor de middagpauze en om 13:00 weer terug op school hebben. Om kwart over drie is ze uit.  Toen James nog een baby was, veel sliep en makkelijk over te leggen was in bed of kinderwagen was het nog wel te regelen.

 

kind alleen mama to the max

 
Maar er komt een tijd dat hij bekaf is om kwart voor 12 en hij het gewoon eigenlijk niet redt om zijn slaapje te rekken tot kwart over 1 (want dan ben je pas weer thuis van het hele circus). Ondertussen is hij dan inmiddels zo oververmoeid en overprikkeld dat hij van ellende niet eens meer wil of kan slapen. Op een gegeven moment geeft hij zich toch gewonnen en valt hij in slaap….om half drie….Zie jij hem al aankomen? Over wel geteld een half uurtje kan ik het arme mannetje weer uit zijn bed trekken en richting schoolplein. De rest van de dag is hij niet te genieten vanwege het slaaptekort.

 

Dus ik kom in de knoop met de tijd, maar ook met mijn moedergevoel

 

Bovenstaand geeft wel aan dat het schoolrooster niet aansluit op het dreumes- /en of peuterritme. Zie hier mijn opmerking ik kom in knoop qua tijden, maar ook met mijn moedergevoel! Dat kereltje kan er niks aan doen dat zijn zus naar school moet… Hij wordt de hele dag op en neer gesleept, uit zijn slaap gehouden, moet het doen met een hazenslaapje en als klap op de vuurpijl vinden zijn papa en mama het raar dat hij niet te genieten is tegen een uur of  vijf en geen zin heeft om te eten. Rara hoe zou dat toch komen.

Ik besloot dat het ok was om hem lekker om half 12 naar bed te brengen, vervolgens zijn zus op te halen, rustig thuis een boterhammetje te eten met haar, te checken of James nog in diepe slaap was en haar weer terug naar school te brengen. Om half twee had ik dan een heerlijk uitgeslapen mannetje en was iedereen blij. Naar gelang de slaapbehoefte van James en de tijdstippen van school deed ik dit de ene keer wel de andere keer niet. Daarbij wil ik nog wel even meegeven dat als ik ook maar enigszins twijfelde over of James wel of niet goed genoeg zou slapen(moedergevoel) nam ik hem mee! Gelukkig lag hij bij thuiskomst altijd nog heerlijk te slapen.

 

Geef Julie een IPad en ze verroert geen vin. Ze reageert pas als je het ding uit haar handen trekt….

 

Tegenwoordig zijn de middagdutjes zo goed als verleden tijd en gaat hij gewoon gezellig mee naar school dus probleem opgelost. O nee…..nu wil grote zus nergens meer mee naar toe. ’s Ochtends de hond uitlaten, slaat ze liever over.  Vergeten boodschap bij de Appie, slaat ze liever over. En soms, soms sla ik de strijd om iedereen aangekleed en wel om 8u ’s ochtends achter me aan te slepen om de hond uit te laten ook liever over. Geef Julie een IPad en ze verroert geen vin. Ze reageert pas als je het ding uit haar handen trekt…. In dit geval durf ik  haar die 5 minuten alleen op de bank te laten. James niet, die gaat mee (gelukkig doet hij dat graag)! Want ook al hoef ik niet meer te puzzelen met zijn middagdutjes en schooltijden, vijf minuten alleen thuis is voor hem is  veel te lang.

 

Peuters laat je nooooooit alleen

 

mathilde3
Het resultaat van peuters en een magnetron

 

Dat heb ik laatst nog ondervonden en toen was ik zelfs thuis! Ik was boven bezig en ik hoor gerommel op de trap. Staat mijn peuter boven aan de trap, aan de buitenkant van de reling!! Grote schok en grote eyeopener. Of het geval dat hij zelf een plastic bordje honeyloops, Brinta en stroop in de magnetron had weten te zetten.  Twee minuten zonder toezicht blijkt al te lang voor mijn ondernemende peuter. Voor deze mama nog even een extra bevestiging dat het een peuter is en peuters laat je noooooit alleen. Deze in ieder geval niet!

 

Stop een briefje in je zak

Als je er dan toch ervoor kiest om die 5 minuten snel op een neer naar de supermarkt te rijden of je kind van school te halen, stop op zijn minst een briefje in je zak met betreffende de datum en tijd. Zo gedaan!

 

18 april 15:00 Ik ben even van huis, mijn kind is alleen thuis(adres)

 

De meeste mensen denken in de ‘wat als gevallen’ toch als eerste aan de kinderen thuis,  maar met jou kan er onderweg  net zo goed iets gebeuren. Je moet er niet aan denken dat jouw geplande vijf minuten, anderhalf uur worden….

 

Wat vind jij?
 • Vanaf hoe oud mag je kind alleen thuis zijn
 • Hoe lang laat je je kind maximaal alleen
 • Vanaf wanneer is het verantwoord om een oudere broer of zus ‘even’ op te laten passen
 • Wat voor afspraken maak je
 • Neem je een briefje mee dat je kinderen alleen thuis zijn

Bovenstaande vragen zal je jezelf ongetwijfeld constant stellen voordat je de beslissing neemt of het ‘verantwoord’ is.  Iedere leeftijd, situatie en soort kind zal weer een ander antwoord geven. De beslissing om mijn kind ‘even’ alleen thuis te laten is voor mij nooit standaard. Ik zal altijd op dat moment diverse zaken afwegen alvorens ik besluit dat het ‘kan’.

 

Wat doe jij? Los van de vraag of je überhaupt je kinderen wel eens alleen thuis laat?

 

Ik heb me best kwetsbaar opgesteld want ik begrijp dat niet iedereen het eens zal zijn met mijn beslissing om af en toe mijn kind alleen thuis te laten. Toch hoop ik dat je begrijpt dat ik oprecht geïnteresseerd ben hoe jij hierin staat. Wat vind jij? Ik respecteer ieders mening hierover!

 

Liefs Mathilde

Ps: Wil je meer van mij lezen check dan ook eens de andere blogs die ik schreef voor Mamatothemax of volg mij via Coffeeandkids

 

 

NEW Babycadeaus 336x280

Mathilde

Hi! Ik ben Mathilde, 33 jaar, trotse mama van Julie (5,5) en James (3). Ik werk parttime en daarnaast houd ik me bezig met het reilen en zeilen van alles wat er bij een kleuter- en peuterleven komt kijken. De dagen zitten vrij snel vol. Tijd over? Dan ben ik het liefste bezig met mijn (persoonlijke) mama-ervaringen + kidsproof hotspots te delen via coffeeandkids.nl . Verder ben ik een held in de strijk ontwijken, probeer ik wekelijks een rondje hard te lopen en ben ik een cappuccinolover. Ik neem jullie in mijn blogs mee met mijn ervaringen als mama, herinneringen, trotse momenten, inspiratie. Lees ze, liefs! Ps, je kunt ons dagelijks volgen op Instagram.

6 Reacties op “
Laat jij je peuter alleen?

 1. Ik vond het al heel wat dat ik mijn baby twee minuten alleen thuis liet om iets naar de brievenbus aan het eind van de straat te brengen, haha. Ik geloof ook niet dat ik hem snel alleen thuis zal laten. Hooguit slapend, als ik bij de buren zit met een babyfoon.

 2. Herkenbaar, Peuter naar de peuterspeelzaal en dreumes op bed. Ik liet hem mooi liggen, anders krijg je inderdaad een drama.
  Nu doen we wel eens dat we in ons dorp ’s avonds bij vrienden op visite gaan en dan zetten we de babyfoon bij de overburen neer. Ideaal en de oudste van bijna 4 weet ook dat als hij ’s avonds wakker word hij kan roepen dat hij wakker is en dan hoort de buurvrouw dat. Maar meestal liggen die van ons in coma en merken ze niets van het feit dat wij weg zijn geweest. We vertellen het wel altijd als we weggaan.

 3. Mathilde,

  Heel herkenbaar! Ik liet Julian ook gewoon slapen als ik Lise van school ging halen. In het ergste geval zou hij max. 5 min. wakker in zijn bedje liggen… (Hij kwam nooit uit zichzelf uit bed. Ook niet uit zijn peuterbedje) Maar daar is nooit sprake van geweest. Ik liet hem natuurlijk alleen maar slapen als ik zeker wist dat hij diep in dromenland zat!

  En ik had ook altijd een briefje mee!

  En de babyfoon bij de buren? Ik moet bekennen dat wij dat ook wel eens gedaan hebben…. Zodra ze ouder werden èn zelf naar beneden konden komen, niet meer. Inmiddels zijn ze gek met hun oppas!

  Gr. Ilse

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!