Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wat je als moeder kunt leren van je peuter


29 september 2016


peuter leren opvoeding ontwikkelen MAMA to the max
A

Alhoewel Maxime haar leven op dit moment natuurlijk één groot leerproces is, sta ik er soms van te kijken hoeveel ik ook van haar kan leren. Kinderen (en in mijn geval, peuters) houden je een spiegel voor. En als je er goed in kijkt dan kun je heel makkelijk je fouten zien en leren van die kleine (b)engeltjes. Ik heb de laatste tijd heel goed opgelet en gekeken op welke momenten ik ook van haar kan leren. Vandaag deel ik ze met jullie.
 

peuter leren opvoeding ontwikkelen MAMA to the max

Fotocredits: Esther Hameleers Fotografie

 

Langzamer eten

Onlangs schreef ik er een artikel over: tips om langzamer te eten“. Ik ben er zelf de laatste tijd erg bewust mee bezig, omdat het voor mij echt een opgave is. Maxime echter, heeft daar he-le-maal geen moeite mee. Ik ben erg onder de indruk van hoelang zij kan doen over een koekje. Hapje nemen, koekje wegleggen en een nieuw huisje van duplo bouwen, hapje nemen, 30 keer erop kauwen en dan pas weer de volgende. Jaloers ben ik erop!

Vastberadenheid

Zelf kan ik moeilijk “nee” zeggen. Wanneer mensen in mijn omgeving iets vragen dan probeer ik daar altijd aan mee te werken, ook al heb ik er liever geen zin in. Maxime daarentegen heeft daar absoluut geen last van. NEE = NEE. Maxime wil je alsjeblieft…. NEE. punt. De armpjes gaan over elkaar, snoetje in de lucht en hop, mevrouw draait zich om en loopt weg. Zo’n houding die zegt “bekijk het maar, ik heb mijn antwoord gegeven en doorzeuren heeft geen zin, NEE=NEE.

Geluk zit in kleine dingen

Hoe kan het dat ik niet meer blij kan worden van een kastanje die uit de boom valt? Waarom kan Maxime hier dagen van gefascineerd zijn? We liepen vorige week in het park toen er een kastanje letterlijk naast ons op de grond viel. Ik registreerde dit in mijn hersenen onbewust, maar was meer bezig met alle zaken die ik nog moest regelen die dag. Maxime niet, in extase was ze. “Kijk mama, wat is dat, wat viel er uit de boom?” Ze rende erop af en keek gefascineerd naar de kastanje. “Zijn er nog meer? Wat is dat? Die is mooi…” Ze was er zo blij mee. Terwijl ik eigenlijk snel door wilde lopen, dwong Maxime me te kijken naar de inderdaad mooie kastanje. Ze was dolgelukkig dat de kastanje net uit de boom was gevallen toen wij er langs liepen. Hoe blij je kun je zijn met zoiets kleins, dacht ik. De kastanje ging mee naar huis en ze nam ‘m twee dagen lang overal mee naartoe. En alweer dacht ik: hoe blij kun je zijn met een kastanje…. En wat hebben wij volwassenen wel niet nodig om datzelfde enthousiasme op te wekken… lesje nummer 3: beleef de kleine dingen om je heen intens, dat is geluk!

 

Leef nu en niet morgen

Wanneer ik haar wel eens tot de orde moet roepen dan haal ik allemaal dreigementen uit de kast. Als je nu niet…., dan…. Of het haar iets interesseert? Nee, natuurlijk. Zal haar wat boeien of ze straks of morgen geen toetje krijgt na het eten en bovendien nog een lange tijd te gaan om mama op andere gedachten te brengen. Ik zie het haar gewoon denken. Als ze op dat moment niet d’r zin krijgt dan doet ze er alles aan om die wel te krijgen. Ik zie d’r denken, ik wil dit nu, ik leef nu, dus nu zal ik het ook krijgen. Op zich geen slechte gedachte, want zeggen wij ook niet als volwassenen vaker tegen elkaar: we moeten nu leven/genieten en niet morgen, want dan kan de wereld er heel anders uitzien…

 

Doorzettingsvermogen

Een van de dingen waar ik haar echt heel blij mee maak, is naar de speelgoedwinkel gaan. Een groot speelparadijs waar ze d’r ogen uitkijkt. Bij alles roept ze “dat wil ik ook hebben, mama.” En ik zeg dan heel zachtjes tuurlijk lieverd of dat kunnen we vragen aan Sinterklaas. Maar heel soms dan zijn deze zinnetjes van mama niet voldoende. Ze wil het ECHT hebben en wel NU. Alles wordt uit de kast getrokken. “Mama, alsjebliefttttt”, daar begint het mee. Wanneer ze merkt dat ik haar niet serieus neem en we dat speelgoed niet gaan kopen dan wordt ineens alles uit de kast getrokken. Met stemverheffing hoor ik “ik wil dat hebben” en met de doos loopt ze naar de kassa. Ik probeer het uit haar handen te trekken maar dat lukt niet, mevrouw gaat erbovenop liggen zodat ik er niet bij kom. “alsjeblieft, asjeblieft alsjeblieft…” Of ze schaamte kent? Ben je gek. Andere mensen in de speelgoedwinkel mogen best horen dat zij dat wil. Of ik het gekocht heb….yep;) Moet ik dat vaker doen? NEE. Maar dit keer kon ik haar wel prijzen om haar doorzettingsvermogen. Gewonnen van mama heet dat geloof ik.

 

Stom doen

Ik moest laatst enorm lachen. In de straat woont ook een oudere mevrouw die altijd als ze de kans krijgt even een praatje wilt maken. Soms is dat niet erg, maar vaker hebben we haast en heb ik er helemaal geen tijd voor. Ik zei een keertje op de fiets tegen Maxime dat mama even geen zin had in “dat mens”. De keer erna had ik juist wel wat tijd over en wilde met alle liefde even een praatje maken. Alleen deze keer had Maxime er geen zin in. Ze zei al toen ze haar zag: “kijk mama, daar heb je dat ‘dat mens’ (oeps, mijn schuld…)”.
Mevrouw vroeg Maxime de oren van het lijf, maar zij had er echt even geen zin in. Ze draaide haar hoofd weg en zweeg totdat ze ophield met praten tegen haar. Het was duidelijk voor mevrouw dat Maxime er nu even geen zin had. Ze zei dan ook: “ok, Maxime heeft duidelijk geen zin in een praatje, dan ga ik maar weer.” Wat heerlijk dat je gewoon zo kunt doen en niet altijd maar heel beleefd en sociaal verantwoord, tegen je zin in, aardig moet doen tegen iedereen die je tegenkomt!

 

Beloofd is beloofd

Soms kan ik nog wel eens iets beloven omdat dat hoort bij de chantage opvoedkunde. Als jij nu dit doet voor mama, dan krijg je strakjes…. Die zinnetjes zijn goud waard. Werken hier heel goed. Bij jullie ook? Vervelend is het alleen dat Maxime mij ook altijd houdt aan mijn beloftes. Negen van de tien keer ben ik vergeten dat ik iets beloofd had. Dat vindt mevrouw helemaal niet erg hoor. Daar laat ze me wel even aan herinneren. Ze maakt er ook geen groot drama van want ze is er heel duidelijk in. Jij had dat beloofd, dus kom maar op. Kunnen volwassenen geloof ik nog heel wat van leren, beloftes nakomen.

Wat je misschien ook wilt lezen: Ik deed de luiertest!

Hebben jullie ook wel eens van die momenten dat je denkt: eigenlijk is die logica van mijn kind nog niet zo slecht? Ik ben benieuwd naar jullie leermomentjes! Laat je ze weten!

 

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

Kids NL 140317 - 210617 300x250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

2 Reacties op “
Wat je als moeder kunt leren van je peuter

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!