Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Mamakeuzes #3: Kraamvisite of babyborrel


22 september 2016


babyshower babyborrel kraamvisite MAMA to the max
D

Dit is alweer de derde “mamakeuzes” die ik schrijf. De vorige twee vind je hier. Vandaag wil ik graag het onderwerp ‘kraamvisite of babyborrel’ bespreken. Gaan we voor de traditionele kraamvisite, waarbij iedereen thuis langs komt om het nieuwe baby’tje te verwelkomen of maakt dit plaats voor de steeds meer in opkomst zijnde babyborrel?

kraamvisite babyborrel champagne bloemen roze MAMA to the max

 

Onze ervaring met kraamvisite

 

Wij hebben pas één ervaring en dat is de kraamvisite. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen en eerlijk erover te praten: wij vonden de kraamvisite verschrikkelijk! Ik kijk er met een heel naar gevoel op terug en heb drie jaar geleden al gezegd: “dit nooit meer!” Ik heb een erg zware bevalling gehad. Het grootste probleem was dat ik 2,5 liter bloed heb verloren, daardoor nog maandenlang een ijzertekort had en daarvoor medicijnen moest slikken. Ik was erg moe en kreeg pas na maanden mijn energie weer terug. Dat er de eerste weken allemaal lieve mensen aan de deur stonden om het baby’tje te bewonderen, heb ik als een last ervaren. Ik wilde me soms gewoon dagen niet aankleden en had vaak helemaal geen zin weer het hele bevallingsverhaal te vertellen. Om überhaupt sociaal te zijn, viel me erg zwaar. Ik weet nog dat ik de zin “willen jullie beschuit met muisjes” niet meer kon uitspreken. Het was me gewoon teveel. Dat zijn jullie misschien niet zo gewend van me, want ik ben normaal ook iemand die overal het positieve van probeert in te zien. Maar de ‘drukte van de kraamvisite’ en ‘niet mezelf zijn’ bracht dat ik de kraamvisite als heel negatief heb ervaren. Ik weet dat heel veel anderen de kraamvisite juist heel fijn en intiem vinden. Dit is mijn ervaring en wilde deze toch graag delen.

 

En nu?

 

Omdat ik dus geen kraamvisite meer thuis wil, hebben we nog twee andere opties. Of we doen niks. Of we kijken naar de mogelijkheden voor een babyborrel.

Niets doen is geen optie voor ons, want we weten hoe graag we ons wondertje willen laten zien aan iedereen en we weten ook dat onze familie en vrienden heel nieuwsgierig zullen zijn en ons ook willen feliciteren. Ik ben daarom onlangs de opties gaan verkennen voor een babyborrel. De babyborrel (ook wel kraamfeest genoemd) heeft net zoals de kraamvisite voor- en nadelen. Deze heb ik voor mezelf op een rij gezet:

 

Voordelen babyborrel

 

  • Je hebt op één dag en dus in één keer al je kraamvisite gehad. Dat scheelt een hoop geplan en geregel.
  • Je krijgt de eerste weken de kans om te wennen aan je nieuwe leven, zonder dat je constant visite over de vloer hebt.
  • Je hoeft niet 100 keer weer hetzelfde bevallingsverhaal te vertellen.
  • Je kunt echt een feestje ervan maken. Je kunt naar dit feestje toeleven.

 
babyshower babyborrel kraamvisite MAMA to the max

 

Nadelen babyborrel

 

  • Als je veel gasten hebt, is het misschien nodig om een locatie af te huren en dat kost geld.
  • Je kan niet met iedereen een lang, persoonlijk gesprek voeren 1-op-1.
  • Een babyborrel op locatie is over het algemeen een stuk duurder dan wanneer je kiest voor kraamvisite. (als je het thuis houdt dan kunnen de kosten wel gelijk blijven).
  • Je hebt altijd nieuwsgierige mensen (en terecht) of mensen die dicht bij je staan en toch al eerder willen komen.
  • Je kindje kan niet heel goed door alle gasten bewonderd worden. Ook hier verdwijnt het persoonlijke 1-op-1 moment.

 

Nadat ik deze voor- en nadelen goed tegen elkaar had afgewezen, heb ik er met JP over gesproken. We zijn allebei van mening dat we het gewoon niet meer zo zouden willen zoals het de eerste keer is gegaan en we dus gaan voor de babyborrel. Deze kun je natuurlijk zo groot en uitgebreid maken als je zelf wilt. Hier gaan we ons nu de komende weken in verdiepen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie tips en ervaringen omtrent de babyborrel. Waar kunnen we nog rekening mee houden? Welke tips moeten we echt opvolgen?

En ik ben ook benieuwd naar lotgenoten…wie heeft ongeveer dezelfde ervaring met kraamvisite? Of was je juist ontzettend enthousiast over de kraamvisite? Hele leuk om dit ook te horen, want dat kan mijn negatieve beeld misschien een beetje bijstellen.

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!