Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Mamakeuzes #3: Kraamvisite of babyborrel


22 september 2016


babyshower babyborrel kraamvisite MAMA to the max
D

Dit is alweer de derde “mamakeuzes” die ik schrijf. De vorige twee vind je hier. Vandaag wil ik graag het onderwerp ‘kraamvisite of babyborrel’ bespreken. Gaan we voor de traditionele kraamvisite, waarbij iedereen thuis langs komt om het nieuwe baby’tje te verwelkomen of maakt dit plaats voor de steeds meer in opkomst zijnde babyborrel?

kraamvisite babyborrel champagne bloemen roze MAMA to the max

 

Onze ervaring met kraamvisite

 

Wij hebben pas één ervaring en dat is de kraamvisite. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen en eerlijk erover te praten: wij vonden de kraamvisite verschrikkelijk! Ik kijk er met een heel naar gevoel op terug en heb drie jaar geleden al gezegd: “dit nooit meer!” Ik heb een erg zware bevalling gehad. Het grootste probleem was dat ik 2,5 liter bloed heb verloren, daardoor nog maandenlang een ijzertekort had en daarvoor medicijnen moest slikken. Ik was erg moe en kreeg pas na maanden mijn energie weer terug. Dat er de eerste weken allemaal lieve mensen aan de deur stonden om het baby’tje te bewonderen, heb ik als een last ervaren. Ik wilde me soms gewoon dagen niet aankleden en had vaak helemaal geen zin weer het hele bevallingsverhaal te vertellen. Om überhaupt sociaal te zijn, viel me erg zwaar. Ik weet nog dat ik de zin “willen jullie beschuit met muisjes” niet meer kon uitspreken. Het was me gewoon teveel. Dat zijn jullie misschien niet zo gewend van me, want ik ben normaal ook iemand die overal het positieve van probeert in te zien. Maar de ‘drukte van de kraamvisite’ en ‘niet mezelf zijn’ bracht dat ik de kraamvisite als heel negatief heb ervaren. Ik weet dat heel veel anderen de kraamvisite juist heel fijn en intiem vinden. Dit is mijn ervaring en wilde deze toch graag delen.

 

En nu?

 

Omdat ik dus geen kraamvisite meer thuis wil, hebben we nog twee andere opties. Of we doen niks. Of we kijken naar de mogelijkheden voor een babyborrel.

Niets doen is geen optie voor ons, want we weten hoe graag we ons wondertje willen laten zien aan iedereen en we weten ook dat onze familie en vrienden heel nieuwsgierig zullen zijn en ons ook willen feliciteren. Ik ben daarom onlangs de opties gaan verkennen voor een babyborrel. De babyborrel (ook wel kraamfeest genoemd) heeft net zoals de kraamvisite voor- en nadelen. Deze heb ik voor mezelf op een rij gezet:

 

Voordelen babyborrel

 

 • Je hebt op één dag en dus in één keer al je kraamvisite gehad. Dat scheelt een hoop geplan en geregel.
 • Je krijgt de eerste weken de kans om te wennen aan je nieuwe leven, zonder dat je constant visite over de vloer hebt.
 • Je hoeft niet 100 keer weer hetzelfde bevallingsverhaal te vertellen.
 • Je kunt echt een feestje ervan maken. Je kunt naar dit feestje toeleven.

 
babyshower babyborrel kraamvisite MAMA to the max

 

Nadelen babyborrel

 

 • Als je veel gasten hebt, is het misschien nodig om een locatie af te huren en dat kost geld.
 • Je kan niet met iedereen een lang, persoonlijk gesprek voeren 1-op-1.
 • Een babyborrel op locatie is over het algemeen een stuk duurder dan wanneer je kiest voor kraamvisite. (als je het thuis houdt dan kunnen de kosten wel gelijk blijven).
 • Je hebt altijd nieuwsgierige mensen (en terecht) of mensen die dicht bij je staan en toch al eerder willen komen.
 • Je kindje kan niet heel goed door alle gasten bewonderd worden. Ook hier verdwijnt het persoonlijke 1-op-1 moment.

 

Nadat ik deze voor- en nadelen goed tegen elkaar had afgewezen, heb ik er met JP over gesproken. We zijn allebei van mening dat we het gewoon niet meer zo zouden willen zoals het de eerste keer is gegaan en we dus gaan voor de babyborrel. Deze kun je natuurlijk zo groot en uitgebreid maken als je zelf wilt. Hier gaan we ons nu de komende weken in verdiepen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie tips en ervaringen omtrent de babyborrel. Waar kunnen we nog rekening mee houden? Welke tips moeten we echt opvolgen?

En ik ben ook benieuwd naar lotgenoten…wie heeft ongeveer dezelfde ervaring met kraamvisite? Of was je juist ontzettend enthousiast over de kraamvisite? Hele leuk om dit ook te horen, want dat kan mijn negatieve beeld misschien een beetje bijstellen.

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

300 x 600 IMU Half Page Ad

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

6 Reacties op “
Mamakeuzes #3: Kraamvisite of babyborrel

 1. Ook wij kozen bij de geboorte van ons zoontje (ondertussen al een hele tijd geleden) voor een babyborrel. Na de zware bevalling van ons meisje (ons 1ste kindje) hadden wij maanden aan een stuk kraamvisite thuis en ik had daardoor heel vaak een stressy gevoel. Ik wou dit dus absoluut niet meer meemaken en dus gingen wij tijdens mijn 2de zwangerschap al vrij vroeg op zoek naar een leuke locatie. Wij hielden de babyborrel al 3 weken na de geboorte en kozen ervoor om dit te plannen op een zondagnamiddag. De gasten kregen bij aankomst een glaasje champagne en mochten nadien aanschuiven voor een prachtig dessertbuffet met een tasje koffie of thee. Ik vond dit een super-namiddag: ons huisje stond niet helemaal op stelten, de kapper was voor mij aan huis gekomen en we konden in een heel gezellig en romantisch sfeertje ons zoontje aan iedereen tonen. Heel zeker aan te raden dus! Lieve groet, Els

 2. Het zelfde bij ons, het was allemaal een beetje te veeld die kraamvisite. Nu sta ik op t punt te bevallen van nummer twee en we hebben besloten om een viertal kraamborrels te plannen bij ons thuis. Zo blijft het persoonlijk, bezoek momenten blijven beperkt (maar 4 keer) en iedereen kan de baby zien. Kosten blijven zo ook te overzien en je kunt de groepjes mensen uitnodigen die elkaar kennen (familie, vrienden en collega’s).

 3. Ik kan niet anders dan het volledig met je eens zijn!
  Wij kozen ook voor een babyborrel en ik vond het zalig! Thuis konden we gewoon terug op onze plooi komen zonder dat hele gedoe van dag in dag uit bezoek over de vloer te hebben enzo. En door de babyborrel hadden we het allemaal in 1 keer achter de rug.
  Je maakt hem natuurlijk zo groots of klein of je zelf wilt natuurlijk. Er zijn er die er bijna een trouwfeest van maken met 200 gasten en een uitgebreid diner etc. Dat is nu ook niet de bedoeling, vind ik. Al doet iedereen natuurlijk zijn ding 😉
  Het woord zegt het eigenlijk zelf: babyBORREL. Gewoon een paar uurtjes met een drankje en een hapje en dan ben je er eigenlijk al 😉 Meer hoeft dat niet te zijn. Het draait hem toch vooral om 1 ding: de kleine bewonderen 😉
  Anneke onlangs geplaatst…Weekendje ‘Husband’ in Porto.My Profile

 4. Hey Marjon!

  Ook wij hebben toen gekozen voor een babyborrel. En dat zou ik zo weer kiezen. Wij hebben er wel voor gekozen om de babyborrel al 3 weken na de bevalling te doen dit ivm met de nieuwsgierige mensen die misschien niet zo lang wilde wachten 😉 een tip die ik je wil geven is dat je in gedachte moet houden dat als je mensen thuis ontvangt (kraamvisite) dan krijgen ze beschuit met muisjes en iets te drinken. Voel je dus absoluut niet verplicht om enorm uitgebreid eten en drinken aan te bieden.
  Wij hadden frisdrank, koffie en een glaasje bubbels bij binnenkomst en op de tafels wat chips en nootjes en voor iedereen was er een stuk taart of vlaai.
  Ik vond het voorbereiden ervan enorm leuk ik heb de bedankjes zelf gemaakt terwijl ik zwanger was en ook wat betreft de aankleding heb ik mijn creativiteit de loop laten gaan.
  Veel plezier met de voorbereidingen!

 5. Absoluut een babyborrel! Wij wisten al gauw dat we geen weken een volle agenda met kraamvisite wilden en ik wilde geen polonaise aan mijn bed mocht de bevalling tegenvallen. Wij hebben het ook steeds gedeeld en uitgelegd, en dat was maar goed ook! De bevalling was niet makkelijk en uiteindelijk is onze dochter d.m.v. een keizersnede geboren. Eenmaal thuis moet je rekenen op een goede week bedrust en daarna zeer beperkt traplopen. Geen visite dus want ik wilde geen bezoek op onze slaapkamer! Toen we toch stiekem ons meisje wilde laten zien hebben we wat naaste familie en goede vrienden gebeld! Wat waren ze verrast dat ze even mochten komen! Verder waren de reacties overwegend positief. Ik ben weddingplanner en plan dus graag leuke feestjes! Onze omgeving gaf aan uit te kijken naar dit feestje. Alle styling heb ik ver van te voren zelf uitgewerkt en ingekocht, bloemen en de sweettable heb ik laten verzorgen en ik heb Eigen Bediening ingeschakeld! Een bedrijf wat voorziet in bedienend personeel, super handig! Je laat ze de keuken zien en zij regelen het! Wij hebben ons meisje aan iedereen kunnen showen en echt wel met iedereen een praatje kunnen maken terwijl onze gasten verzorgd werden! Bij een 2e kindje kiezen wij weer voor een kraamfeest!

 6. Ik herken mezelf helemaal in jou verhaal over de kraamvisite. Niet zo zeer dat ik een moeilijke bevalling heb gehad en daarom hier niet veel behoefte aan had maar meer mijn eigen onzekerheid over mijn “nieuwe” leven. Vond het zo moeilijk om te wennen aan de verantwoordelijkheid die er in één keer op mij afkwam. Ik raakte hier soms echt van verward en je hebt toch het idee dat je bij de kraamvisite moet doen alsof je op een roze wolk zit en alsof het allemaal even mooi was. Tuurlijk was het de mooiste tijd van mijn leven maar er waren ook wel echt dagen bij waar ik niet wist waar ik het moest zoeken en dat in combinatie met veel slapeloze nachten bracht het dat ik niet veel zin had in dagelijks en soms zelf vreemde mensen over de vloer.
  Als wij de keuze zouden maken voor een tweede is dat ook wel echt iets waar ik me goed over ga bedenken over wat we dit keer zouden willen. Ben zelf erg bang dat je bij een babyborrel het dubbelop krijgt want denk dat er in mijn omgeving veel mensen zijn die niet gaan wachten op een babyborrel maar ook al thuis een bezoekje komen brengen. Dan heb je dus dubbele kosten en hier sta ik ook niet op te wachten

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!