Het kookboek: RELAX MAMA in de keuken
We kennen allemaal wel die momenten dat je op maandagmiddag op je werk zit en denkt: O ja, het avondeten….. Snel langs de appie racen en er ligt weer een pak Tandoori of macaroni met gehakt en groentemix in je kar. Na de zwemles koken is vaak ook wel een stressvol keukenmomentje…Eh ja, ik had natuurlijk de avond daarvoor, toen de kinderen op bed lagen, al een ovenschoteltje kunnen voorbereiden, maar ik ben daar nu eenmaal niet zo goed in, die voorbereiding bedoel ik dan. Daarentegen vervloek ik mezelf altijd op het moment dat ik dan daar sta en bedenk dat het toch handig was geweest als ik het wel had gedaan. Het goede voornemen om het de week erop anders te doen is weer gemaakt.
En toen was daar ‘Relax Mama! in de keuken’. De insteek is dat je jezelf enorm helpt door een weekmenu te maken. In dit boek vind je voor de 5 ‘drukke’ dagen van de week allerlei simpele, maar gevarieerde gerechten samengesteld door mama’s. Mama’s die weten dus dat het niet haalbaar is om op dinsdagavond een culinair werkje op tafel te zetten… Voor deze recepten sta je geen uren in de keuken en motto is vooral, RELAX mama!
Hoe werkt het weekmenu?
Er is natuurlijk maar 1 manier om achter te komen of het boek werkt en dat is door zelf een weekmenu samen te stellen! Dus wat eten wij deze week:
· Maandag, blz 20: Pad Thai met kip en brocolli
· Dinsdag, blz 24: Spaande aardappeltjes met spiegelei
· Woensdag, blz 58: Pasta met gerookte Zalm en doperwtje
· Donderdag, blz 110: Nasi met garnalen en omelet
· Vrijdag, blz 52: Pitabroodjes met bloemkool
Ik zeg er wel nu al bij dat ik een klein beetje gesmokkeld heb met een aantal dagen. De recepten op vrijdag in het boek zijn echt in de categorie: borrelen. De groentechips die daar tussen staat ga ik zeker een keer maken, maar om het nu een maaltijd te noemen? Vandaar dat ik dus een ander gerecht gekozen heb. Het is natuurlijk ook helemaal geen must om je perse aan de dagen in het boek te houden, maar het geeft een idee wat handige gerechten zijn voor bepaalde dagen. Op blz. 50 vind je bijvoorbeeld ‘zwembadpasta’, oftewel snel en lekker.
Goed! Het weekmenu is gemaakt, boodschappen zijn gedaan… dus laat die maandag maar komen!
Weekmenu
Maandag: Pad Thai met kip en brocolli
Bladzijde: 20
Bereidingstijd: 20 min
De bereidingstijd van 20 min heb ik niet helemaal gehaald (werd afgeleid), maar 30 minuten wel! Ik moest voor dit gerecht wel wat dingen in huis halen die ik niet standaard heb staan, zoals bijv. Gemberwortel en Thaise vissaus. Het gerecht kwam niet zo goed tot zijn recht, maar dat ligt echt aan mijn kookkunsten vrees ik haha. Voor de kinderen hoef ik dit gerecht niet nog eens te maken.
Dinsdag: Spaanse aardappeltjes met spiegelei
Bladzijde: 24
Bereidingstijd: 25 min
Dit gerecht was een goed te doen binnen de gestelde tijd en ook de ingredienten waren vekrijgbaar hie r bij mijn ‘buurtsuper’.
Woensdag: Pasta met gerookte Zalm en doperwtje
Bladzijde: 58
Bereidingstijd: 15 min.
OK, dit wordt onze zwembadpasta! Dit super easy gerechtje heb je echt in 15 minuten op tafel staan. Pasta en zalm is altijd lekker en ook de kinderen smullen ervan. Dit is zo’n gerecht dat je na 1x maken ook uit je hoofd kunt maken. Daarnaast is het natuurlijk ook goed om weer eens wat vis te eten!
Donderdag: Nasi met garnalen en omelet
Bladzijde: blz 110
Bereidingstijd 30-35 min.
Nasi, altijd goed hier in huis! Donderdag is mijn laatste werkdag van de week dus dan heb ik voor mijn gevoel ook iets meer ‘tijd’. Een half uurtje in de keuken met een glaasje wijn on the side, heerlijk. De kinderen hebben de garnalen laten liggen, maar dat vond ik niet zo erg. Het omeletje daarentegen vonden ze erg lekker.
Vrijdag: Pitabroodjes met bloemkool
Bladzijde: 52
Bereidingstijd: 25 min
Weeeeeekend is calling, tijd voor eten met de handjes ;)! Dit vond ik echt zo’n verrassend recept en gaan we zeker vaker maken! De bloemkool met kerrie uit de over was erg lekker en in combinatie met de humus en het pitabroodje echt een super vrijdagavondmaaltje. Ik heb er wel nog wat geruld gehakt bij gemaakt anders vonden wij het iets te vegatarisch. Maar goed je kunt hier natuurlijk van alles bij doen wat je zelf nog lekker vindt. De basis van humus met bloemkool is in ieder geval lekker en ook dit gerecht was zeker kidsproof!
Wat vond ik van het boek en weekmenu?
Ik ga dit boek zeker vaker gebruiken. Het idee om aan het begin van de week helder te hebben wat we die week gaan eten werkt wel fijn. Geeft toch wat meer rust. Zelf heb ik wel wat gerechten in mijn hoofd zitten die snel klaar zijn, maar nu kunnen we eens wat afwisseling brengen in wat er op tafel gezet wordt. Er worden veel groenten in de recepten gebruikt en dat vind ik ook wel goed om te zien. Daarnaast valt het gehalte excotische ingredienten mee, handig!
Relax Mama zou Relax Mama niet zijn als je her en der verspreidt door het kookboek geen leuke korte blogs of qoutes voorbij ziet komen. Ook de bingo ontbreekt niet: iemand aan tafel huilt, die stoel heeft 4 poten, nog 3 hapjes……vul zelf maar verder aan ;). Tussen de recepten door volgen ook nog wat tips van bijvoorbeeld opvoedkundige Eva Bronsveld, over ‘gezellig aan tafel zitten’ en familiecoach Mirjam van Kreij legt uit hoe belangrijk je ‘plek’ aan tafel is.
Ik ga zeker niet nu standaard 5 dagen per week vullen met de recepten uit het boek van Relax Mama in de keuken. Maar als aanvulling gaat dit kookboek ons wel verrassende en handige recepten brengen! Zoek je dus nog een leuk kado voor de verjaardag van je vriendin, ben je al bezig met je eigen kadowensen voor Sinterklaas of Kerst of wil je gewoon wat relaxter in de keuken staan, dit boek is een aanrader!
Eet smakelijk!
Ps: Relax alles loopt toch anders
Stay connected