Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Kolven op het werk


29 september 2015


<

kolfkamerHallo!

 

‘Ik vind het vreselijk om te kolven’ hoor ik een collega tegen een andere collega zeggen. ‘O ja, ik vind die verplichte rustmomenten juist wel lekker tijdens een drukke werkdag’ vang ik op als reactie. Er volgt een gesprek over stress, te weinig tijd, te weinig melk en wat voor ellende al niet meer. ‘Maar je moet er wat voor over hebben hè. Als ze dan vanavond lekker rustig bij me ligt te drinken dan weet ik zeker dat ik voorlopig nog door ga.’

Ik ben zelf aan het kolven op het werk. Ik werk als lactatiekundige in het AMC in Amsterdam. En het AMC heeft het voor haar werknemers goed geregeld. Op de kraamafdeling zijn heuse ‘kolfkamers’. En dat ziet er beter uit dan het klinkt realiseer ik me nu. Het is alsof je een openbaar toilet binnenloopt. Een schone gelukkig. Naast de deur een wastafel en daarnaast weer een koelkast waarin kolvend AMC de moedermelk kan bewaren. In de ruimte bevinden zich drie kleine ‘hokjes’ met daarin een comfortabele stoel, een klein tafeltje en (echt waar) zelfs een kolfapparaat. Hip behangetje aan de muur, tijdschriftenrekje en een grote ijzeren beugel om het kolfapparaat met een groot hangslot aan te bevestigen. Hufterproof, dat dan weer wel. Niet te vertrouwen die kolvende moeders.

 

Ik realiseer me dat ik geluk heb. Want ik weet dat het lang niet overal zo goed geregeld is als hier. Vrouwen die op het toilet moeten kolven, of ergens waar de deur niet op slot kan, zullen stukken minder comfortabel zitten dan ik.deurhanger-kolf-betje

 

Terwijl de Nederlandse wetgeving het zo mooi geregeld heeft. Totdat je baby 9 maanden oud is mag je een kwart van je werktijd besteden aan het voeden van je baby. Door te kolven of door je baby ‘live’ te voeden. Je werkgever moet zorgen voor een afsluitbare ruimte en een plek met stromend water. Jij hebt dan wel de plicht om, voordat je na je verlof weer komt werken, te melden dat je van plan bent om te gaan kolven. Je kunt uiteraard niet van je werkgever verwachten dat hij of zij dit binnen een dag voor je regelt.
koelkast kolfkamer

Kolven op het werk is een vak apart heb ik nu zelf ondervonden. Gewoon live voeden is een stuk makkelijker. Dan maak ik me nergens druk om. Als hij wil drinken drinkt hij en als hij dat niet wil drinkt hij niet. Maar zodra het in een fles zit, begint de grote wedstrijd met de milliliters. 140, 150, 180 hoeveel ‘moet’ hij drinken?
En soms een nog bijna belangrijkere vraag: hoe krijg ik wat hij drinkt weer in ongeveer gelijke hoeveelheid mee terug naar huis? Zelfs in deze prachtige kolfkamer is dat een uitdaging.
Ik ken als lactatiekundige de hele trukendoos: ontspannen, rustig muziekje, ademhalingsoefeningen, naar een foto kijken (filmpje werkt beter) en ‘hands on pumping’ (google maar eens, het werkt echt!) en toch valt het niet altijd mee. Clusterkolven, kabouterthee (van Piramide), noem het maar; alles heb ik geprobeerd. En ik maakte er een behoorlijk big issue van. Ik moest en zou die 6 maanden exclusief borstvoeding geven. Met veel moeite is het gelukt.

En toen hij 6 maanden oud was? Toen kolfde ik zonder problemen het flesje vol…

Kids NL 140317 - 210617 300x250

Aline

Aline Bakker (29) moeder van Sil (3) en Rens (1) werkt als verpleegkundige en lactatiekundige IBCLC binnen het verloscentrum in het AMC in Amsterdam. Je kunt haar volgen op instagram via @alinebakkerdegroot

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!