Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Onze kleine meid wordt ineens heel groot


7 juni 2016


maxime onze meid esther hamelgers fotografie peuter dochter MAMA to the max
E

En ineens besefte ik een groot verschil…onze kleine meid is helemaal niet meer zo klein. Niet alleen groeit ze als kool, ook mentaal gaat ze met grote sprongen vooruit. Iets wat ikzelf maar moeilijk bij te houden vind, haha. De laatste weken moest ik toch wel een aantal keer slikken, omdat we weer afscheid namen van een oh zo vertrouwd ritueeltje. Maxime lijkt er allemaal niet zo mee te zitten, maar ik als mama heb het er af en toe wel even lastig mee en moet dan weer zo’n mijlpaaltje (wat alleen maar heel goed voor haar is) verwerken.

maxime onze meid esther hamelgers fotografie peuter dochter MAMA to the max

bron: esther hameleers fotografie

Onze kleine meid wordt ineens heel groot…

Vandaag deel ik de ritueeltjes waar we de afgelopen weken in razendsnel tempo afscheid van hebben genomen.

Luiervrij

Het is geloof ik zover. Al een klein jaar hebben we een potje in de huiskamer staan en waren we er ook mee bezig om haar zindelijk krijgen. We hebben het nooit gepusht, maar gaven er wel aandacht aan door een paar keer per dag te vragen of ze even mee ging naar de wc. Toch ging het vaak nog mis en hadden we nog geen vertrouwen erin om de luier uit te laten. Ook in de morgen bij het wakker worden zat de luier meestal nog vol. Op tijd van een week is dit helemaal veranderd. Mevrouw gaf zelf aan om naar de wc te gaan en de hele week was ook de luier kurkdroog. We wsiten niet wat we meemaakten, het ging zo snel. We besloten om het pak luiers op te maken en haar daarna alleen nog maar nachtluiers aan te doen. Maar ook dat bleek helemaal niet meer nodig. Uit onzekerheid van mijn kant heb ik haar nog een week lamger in een luier laten slapen maar toen ze een avond heel boos werd omdat ze geen luier aan wilde (“die zijn voor baby’s, mama) besloot ik haar zelfverzekerdheid te volgen. En ja hoor, het gaat nu al drie weken iedere nacht goed. Ongelofelijk hoe het op zo’n korte tijd helemaal kon veranderen. We gaan dus nu een periode in van 6 maanden geen luiers in huis, haha.

 

Dag slaapzak

Hoe blij ze was met alle slaapzakken van Puckababy, zo snel wilde ze er nu vanaf. De laatste slaapzak waar ze nu in sliep was de Bag Kidz. Deze gebruiken we vanaf dat ze ongeveer 2,5 jaar was en van de babykamer naar een peuterkamer ging. Iedere avond liep ze zelf al naar de slaapzak en bracht ze deze naar me toe. Zonder die slaapzak zou het geen slaapfeestje worden voor Maxime. We kochten er zelfs twee zodat ze er eentje bij de opvang had en eentje bij ons thuis.

Maar twee weken geleden was het afgelopen, over en uit met de slaapzak. Heel stellig vertelde ze me dat ze geen slaapzak meer aan wilde. Ik wist in eerste instantie niet zo goed hoe ik om moest gaan met deze situatie. Ik haalde me allemaal scenario’s in mijn hoofd en allemaal hadden ze dezelfde conclusie: dat wordt een lange nacht… Maar niets bleek minder waar. Ik stopte haar in bedje, kuste haar een goede nacht en liep haar kamertje uit. Ik ben stiekem blijven wachten totdat ze in slaap viel omdat ik het vermoeden had dat ze uit bed zou komen en mij zou gaan roepen omdat ze de slaapzak aan zou willen. Maar nee hoor, ze viel als een blok in slaap. En je raadt het waarschijnlijk al; gewoon doorgeslapen tot de morgen. Vanaf die dag is de slaapzak passe. ik heb ‘m toevallig gisteren gewassen en in de kast gelegd voor ons tweede kindje. Ik was er eerst twee weken niet aangekomen omdat ik me niet kon voorstellen dat het echt zo bleef, maar mevrouw wil er echt niks meer van weten;)

puckababy

Het vertrouwde flesje

Tot een week geleden wilde Maxime persé nog een ochtend- en een avondflesje hebben. Ik heb dit een aantal keer geprobeerd te skippen, maar zonder succes. Ze moest en zou die flesjes drinken. Ik had er verder geen moeite mee, dus voor ons was het tot een week geleden ons ochtend- en avondritueeltje. Het eerste wat ze iedere ochtend vroeg als ze aan mijn bed stond was “mama, wil je flesje maken” en voor het slapengaan dronk ze in tijdens het boekje lezen nog een flesje. Van deze, ook voor ons, vertrouwde rituelen is niks meer over. Mevrouw is er klaar mee. Vies vindt ze de melk zelfs en ik hoef er niet meer mee aan te komen. Ook hier moest ik even aan wennen en ik kon me niet voorstellen dat het echt afgelopen was. Iedere ochtend en avond (nog steeds) verbaas ik me dat ze er niet meer naar vraagt. Het flesje heb ik nog niet weg kunnen doen…dat is nog even een dingetje, haha. Iets met moeilijk afscheid kunnen nemen;)

Zelf doen en het lukt ook nog

Al een jaar lang roept onze meid heel vaak: “ik wil het zellufff doen.” En dan wil je haar dat ook heel graag laten doen, maar je weet bij voorbaat al dat het misgaat. Denk aan naar de wc gaan en over de rand plassen, zelf de billen afvegen en dan een halve wc-rol gebruiken, zelf haar natte haren afdrogen, terwijl ze even nat blijven, zelf de schoenen aan willen doen (mama mag absoluut niet helpen), waardoor het een eeuwigheid duurt.

Ook hier is een hele verandering in gekomen. Onze meid kan ineens prima zelf naar de wc zonder dat er een ongelukje gebeurd. Zelfs de handjes wassen doet ze helemaal zelf en er ligt geen waterpoel onder de wasbak. Schoenen aandoen (met uitzondering van de veters strikken) gaat van een leien dakje en zo ook het afdrogen na de douche of het bad. Mama mag en hoeft nergens meer mee te helpen.

 

Daarnaast komen er natuurlijk ook genoeg leuke dingen voor in de plaats. Zo is mijn make-up en parfum echt niet meer veilig. Iedere ochtend wil ze net als mama ook make-up en parfum op. Ik heb haar wat oude kwastjes en wat hele lichtje oogschaduw gegeven. Best wel cute als we dan samen voor de spiegel staan.

 

Als laatste deel ik nog even de gedachte die ik vorige week in 1x had: “wat fijn dat ik weer zwanger mocht worden en ik nog een keertje al die leuke fases van de eerste jaren mag gaan meemaken”. Het lijkt wel alsof het zo moet gaan allemaal. Maxime die afscheid neemt van haar babyritueeltjes en ons nieuwe gezinslid die eraan komt waardoor ik er minder moeite mee heb omdat ik weet dat we het nog eens mogen gaan meemaken. Een geluksmomentje, besefte ik me!

 

Liefs,

 

MAMA to the max blog mama moeder baby kind opvoeding zwanger handtekening

 

 

Baby- & kinderkleding

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

4 Reacties op “
Onze kleine meid wordt ineens heel groot

  1. Ik heb het ook met mijn dochter alleen is zij overdag wel zindelijk maar als ik haar snachts geen luier aan doe is ze echt de hele nacht wakker omdat ze
    Bang is in bed te plassen nu gaat het goed 4 maanden geen luiers nodig maar ik heb altijd 1-2 pakken pampers is huis voor bijvoorbeeld lange. Autoritten of vakantie met vliegthuig of boot of bus. En op slaapfeestjes gaat
    Ze ook niet zonder luier maar ik de ik geloof dat dat ook ga veranderen ( ben benieuwd hoe ze gaat reageren op haar broertje/zusje ik ben 8 maanden zwanger ik de m dat ze weer de luier nodig heeft in de nacht

  2. Pingback: Liliou's geboorte winactie: #1 Puckababy ⋆ MAMA to the maxMAMA to the max

  3. Herkenbare fase idd. Maar ook voor de tweede keer afscheid nemen van bepaalde rituelen is soms een opluchting (luiers!) en soms jammer (avondkusje bij de trap). Maar nu is het zo definitief! Maar alle nieuwe dingen die je erbij krijgt zijn ook zeker zo leuk!

    • Leuk dat je het herkent Marijke! Ja dat kan ik me voorstellen inderdaad.. Maar duurt bij mij gelukkig nog wel even!! Ik geniet van elk momentje 🙂 xxx Liefs, Marjon

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!