Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Ons kindje was één van een tweeling


6 maart 2018


Buikfoto zwangerschapstest vanishing twin syndrome mama to the max miskraam
<

Op het moment dat we de positieve zwangerschapstest in onze handen hadden, grapten we nog dat het misschien wel een tweeling kon zijn. Stiekem leek me dat wel heel zwaar. Naast een pre-puber van 9 jaar en een temperamentvolle kletskop van 7 jaar, zou ik twee baby’s moeten opvoeden. “Hopelijk is het er één,” zeiden we… Dat bleek toch anders.

Zwangerschapswens, ja of nee?

De wens voor een derde kindje was er nog niet toen ik mijn man Arjan eind 2012 ontmoette. Sterker nog, ik moest niet denken om weer te trouwen en weer zwanger te zijn. Toch groeide de liefde, trouwden we in augustus 2016 en werd de wens voor ‘een kindje van ons samen’ heel sterk. Nadat ik ruim 50 kilo was afgevallen, heb ik mijn spiraaltje laten verwijderen. Niet wetende dat het zó snel al raak zou zijn!

Ja hoor, zwanger!!!

Een maand na de verwijdering van mijn spiraal hadden we al een positieve test in handen. Wat waren we verrast, dolgelukkig en lichtelijk in shock. Maar, al snel werd duidelijk dat deze zwangerschap heel anders zou gaan lopen dan bij mijn andere twee kinderen.

zwangerschapstest vanishing twin syndrome mama to the max

Bloedverlies

Ik had namelijk al vrij snel last van bloedverlies. Het verliezen van bloed tijdens de zwangerschap is niet gelijk aanleiding tot iets ernstigs, sterker nog, het komt best vaak voor. Meestal is het iets simpels, zoals een klein adertje. Alleen ik voelde al gauw dat dit heel anders was. Ik had namelijk gekke, pijnlijke steken in mijn baarmoeder. Na overleg met de huisarts ben ik doorverwezen naar de gynaecoloog en is er een afspraak gemaakt voor de eerste echo.

De eerste echo – geen embryo

We gingen met gemengde gevoelens heen, ik had immers veel pijn en bloedverlies. We hoopten op een zwangerschapsbevestiging door middel van een inwendige echo. Helaas bleek niets minder waar. Op de echo was namelijk niets te zien, enkel een gesprongen eitje. Het kon dus twee kanten op; of de echo was te vroeg of er was sprake van een miskraam.

We wilden zo graag bevestiging, was er wel of geen zwangerschap? Waar konden we rekening mee houden? Helaas kregen we geen zekerheid en mochten we over 10 dagen terugkomen voor een nieuwe echo.

wachten in het ziekenhuis zwangerschapstest vanishing twin syndrome mama to the max

En dan toch… Een miskraam

Precies één dag voor de echo ging het helemaal mis. Ik werd overvallen door verschrikkelijke kramp in mijn baarmoeder en kon zelfs niet meer op mijn benen staan. Ik ben maar op de WC gaan zitten in de badkamer en ik wist dat het zover was. Intens verdrietig hoopte ik nog dat het vruchtje zou blijven zitten. Maar, ik verloor zoveel bloed en even later ook het vruchtje. Ik heb de arts nog gebeld, ondanks ik wist dat het niets uit zou maken. Hij zei dat ik inderdaad een miskraam had en niets anders kon doen dan rusten.

De tweede echo

Intens verdrietig besloten we toch maar naar de gynaecoloog te gaan. Ik had foto’s gemaakt van het vruchtje voor bevestiging en ik wilde eigenlijk alleen maar dat deze ellende over was. Het irriteerde me dan ook alleen maar dat Arjan zo vreselijk positief was over alles. Die had alle hoop dat het goed zou komen. Hoe kon het nou goed komen? Dacht ik…

De gynaecoloog bekeek de foto’s en bevestigde inderdaad een miskraam. Ze maakte voor de zekerheid toch nog maar een inwendige echo om te kijken of alles ‘schoon’ was. En daar kwam Arjan weer, met zijn positieve blik op alles: “misschien was het wel een tweeling?”. Volgens de gynaecoloog was de kans klein, al kwam dit wel voor, maar we moesten er geen rekening mee houden. Op het moment dat de echo begon zei de gynaecoloog: “Nou, je kon toch wel eens gelijk hebben…” En dan zou je eigenlijk blij moeten zijn, maar ik was nog bezig met de bevestiging van de miskraam. En ja hoor… We hoorden een hartje kloppen…

echo zwangerschapstest vanishing twin syndrome mama to the max

Vanishing Twin Syndrome

Veel vrouwen weten niet dat ze een miskraam hebben gehad en dat hun kindje eigenlijk bestond uit een tweeling. Dit noemen ze: het Vanishing Twin Syndrome of in het Nederlands: het Verdwenen Tweeling Syndroom. Het tweede kindje was gewoonweg niet sterk en gezond genoeg om te mogen leven. Op mijn echo hierboven zie je heel mooi het tweede vruchtzakje zitten en een vruchtzakje met een embryo. Aangezien ik nog veel bloed in de baarmoeder had en een stolsel van 3 cm, was het de vraag of de embryo die er zat, niet mee zou gaan. Gelukkig bleef dit kleintje zitten en is enorm gaan groeien!

echo zwangerschapstest vanishing twin syndrome mama to the max

We krijgen een… ZOON!

Op deze echo zagen we eerder nog een klein deeltje van het tweede vruchtzakje. Even later is ook die helemaal ‘verdwenen’. Inmiddels ben ik alweer 19 weken en hebben we te horen gekregen dat we een zoon krijgen! Mijn eerdere voorspellingen klopte dus niet! Ik ben uitgerekend op 2 augustus 2018 en ons kindje doet het hartstikke goed. Hij groeit goed, beweegt al lekker en volgende week is de 20-weken echo.

Op de echo hierboven zie je trouwens dat het tweede vruchtzakje is ‘verdwenen’. Op een ander beeld zagen we dat het vruchtzakje een stuk kleiner was geworden. Inmiddels is het niet meer zichtbaar.

Buikfoto zwangerschapstest vanishing twin syndrome mama to the max

Ondanks alles ben ik wel erg achter wel blij dat Arjan zo positief was, zijn humor en instelling heeft er wel voor gezorgd dat ik niet te lang verdrietig zou zijn. Ook al wisten we daarvoor nog niet dat een tweeling was, in mijn hoofd was al bezig met een soort van verwerking. En die omschakeling was pittig, maar de komst van dit kleintje is een prachtig vooruitzicht waar ik op en top van wil gaan genieten!

Liefs, 
Marijke

Marijke

Hi allemaal! Ik ben Marijke (29) getrouwd met Arjan en moeder van Demian en Danique. Inmiddels ben ik in blijde verwachting van ons derde kindje en in augustus 2018 uitgerekend. Ik schrijf voornamelijk redactionele artikelen voor Mama to the max, maar ook leuke recepten of DIY's. Liefs, Marijke

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!