Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Kinder Manuele therapie – wat doen we?


19 mei 2016


<

Zoals ik je in het vorige blog al uitgelegd heb werken we in de Kinder Manuele therapie vooral met gewrichten, de scharnieren in het lichaam van je kind. Bij een gezond kind gaan alle bewegingen eigenlijk min of meer vanzelf omdat de gewrichten perfect uitgelijnd zijn en goed gesmeerd bewegen.

 

manuele therapie mama to the max

Alert zijn

Als je gewrichten niet lekker lopen dan krijg je klachten. Vergelijk het maar eens met een niet goed uitgelijnde autoband of scharnier. Het loopt dan ‘aan’. Dan merk je soms toch aan je kind dat er iets niet lekker loopt. Ik herhaal nog even in het kort wanneer je hier extra alert kunt zijn:

  • Je een extreem onrustige baby en /of huilbaby hebt.
  • Je baby duidelijk een voorkeurshouding heeft of overstrekt.
  • Als je kind niet lekker of niet symmetrisch beweegt.
  • Als je kind helemaal niet goed stil kan zitten of liggen (incl. niet of zeer onrustig slapen!)
  • Pijn aangeeft in meestal rug/buik/nek/hoofd.

N.b.: een opgroeiend asymmetrisch kind kan probleemloos compenseren omdat alle structuren nog zo soepel en vervormbaar zijn. Je kind compenseert dan ergens anders in de rug of het bekken en die compensatie gaat pas tekort schieten wanneer de rug bijvoorbeeld een langere tijd in 1 houding belast gaat worden. Veel problemen als hoofd/nek/rugpijn beginnen dan ook pas op school (groep 3)

Manuele therapie is in principe voor iedereen geschikt, ongeacht de leeftijd. Sinds 2006 en tot en met 2014 behandelden Nederlandse Kinder Manueeltherapeuten 68.409 zuigelingen in 221.266 behandelingen zonder één gerapporteerde complicatie.  Men kan stellen dat hier sprake is van een veilige behandelvorm.

Het is bij ons in de praktijk gebruikelijk dat we kinderen vanaf ca 6 weken na de geboorte tot 18 jaar onderzoeken en zo nodig behandelen.  Een enkele keer nog eerder als er sprake is van extreem huilen/onrust en/of kaakklemmen tijdens het drinken.

 

Wat doen we precies?

Hieronder vertel ik je meer over wat we precies doen bij Kinder Manuele therapie. We kijken naar het bewegen van je kind, naar het hele lichaam, letterlijk van Kop tot Teen. We werken hierbij heel gestructureerd, volgens een specifiek onderzoeksprotocol.

We beginnen altijd met een uitgebreid vraaggesprek waarin we de klachtgeschiedenis, de zwangerschap en geboorte,  hoe de verdere ontwikkeling is gegaan en wat eventueel problemen zijn of waren (bijvoorbeeld lastig aan 1 kant drinken bij borstvoeding, niet in eigen bedje willen slapen, voorkeurshouding en/of overstrekken,  haarplukken, kruipen overgeslagen, op de tenen hebben gelopen, evenwicht) zodat we een beeld krijgen of er mogelijk al van jongs af aan een of meerdere problemen in de gewrichten bestaan.  Hierna vragen we je, samen met je kind, alle moeilijke bewegingen aan te wijzen, bijvoorbeeld het symmetrisch lopen na lange tijd lopen, het een uur stilzitten in de klas,  het niet door kunnen slapen/soms hoofdbonken, het niet/altijd maar naar 1 kant kunnen koprollen, lastig evenwicht kunnen bewaren, moeite met bepaalde sporten, et cetera. Ook vragen we je naar eventuele onrust van je kind, boze buien, moeite met concentreren.

Hierna vragen we je kind een paar specifieke dingen te laten zien: of hij/zij kan bukken en met de handen de grond kan aantikken, of hij/zij kan hinkelen op zowel het linker/rechterbeen en of hij/zij zonder moeite de koprol symmetrisch kan doen. Ook kijken we of je kind zonder moeite in ruglig zijn/haar hoofd kan optillen en wat de slaaphouding is van je kind (die mag dat dan even demonstreren ;).

Lichamelijk onderzoek

Dan begint het lichamelijk onderzoek. Allereerst bekijken we hoe je kind staat. Vaak zien we daar al een asymmetrie. Bijvoorbeeld  dat een kind structureel 1 voet iets naar achteren heeft staan ten opzichte van de andere voet, of een voet wat naar binnen zet. Of 1 platvoet heeft. We kijken of een kind vanuit het bekken iets naar links of rechts leunt. We kijken of de wervelkolom allemaal recht op elkaar staat of dat er een bochtje zichtbaar is. We kijken naar de hoogte van de schouders en naar hoe het hoofd bovenop de nek staat (houdt je kind het hoofd recht of scheef?)

 

manueel1

 

Vervolgens bekijken we de reflexen (om uit te sluiten of er in de zenuwaansturing iets afwijkend is), kijken in grote lijnen naar de zenuwlengtes en spierlengtes van je kind en hierna onderzoeken we of je kind stijfheden heeft in een of meerdere gewrichten in het lichaam. Hiervoor voelen we met mijn vingers heel zachtjes aan alle gewrichten van je kind, van de enkels tot de hoge nek. Voelen we een verschil in elasticiteit of is de maximale beweging van een gewricht ongelijk ten opzichte van de andere kant, dan zit er mogelijk een stijfheid/blokkering in dat gewricht of ook in een van de omliggende gewrichten.

In de hoge nek of het bekken zien we vaak het eerst dat er iets misgaat. Vanuit een lichte stijfheid aan 1 kant van zijn/haar bekken of in de bovenste nekwervel bouwt je kind dan veelal nieuwe stijfheden op op allerlei andere plekken in je wervelkolom om de symmetrie te behouden. Het evenwichtsorgaan moet namelijk bij alle bewegingen rechtop gehouden worden om een goed evenwichtsgevoel te ontwikkelen.

Behandeling Manuele therapie

Stel dat ik dit soort stijfheden (we noemen ze blokkeringen) bij je kind heb ontdekt ga ik in overleg met je kind en jou nadat je akkoord gaat met het behandelvoorstel de behandeling inzetten.

Als uitgangspunt heb ik hierbij de beweging(en) in mijn achterhoofd die niet vloeiend verloopt/verlopen. Ik ga met uitsluitend zachte technieken dat/die gewrichten doorbewegen, mobiliseren heet dat. Dat voelt als ‘los schudden’ of ‘het einde van de beweging opzoeken, tot aan het eind van het elastiekje’.  Bij baby’s gaat dit eigenlijk meteen zodra we een blokkering hebben gevonden, om je baby zo min mogelijk te belasten en het het ‘gymnastieken’ zoals ik het soms gekscherend noem zo kort mogelijk te laten duren.

 

Als je hoort dat de baby zoveel vrolijker is en niet meer zonder reden huilt.

 

Ikzelf behandel met een combinatie van passieve mobilisaties (liggend uitgevoerd terwijl je kind ontspant) als met Manuele technieken volgens Mulligan, waarbij ik een stijf gewricht voorzichtig vasthoud tijdens een bepaalde beweging die ik dan van je kind vraag of die ik uitlok en tijdens de beweging iets bijstuur. Zo help ik dat specifieke gewricht zich weer uit te lijnen zodat het weer soepel loopt. Nadat die beweging een paar keer herhaald is (in de nek meestal 1x tot maximaal 3x, in het bekken soms wel 10 keer) herhaal ik de elastisticiteitstesten en vergelijk ik de totale beweeglijkheid van het gewricht ten opzichte van de andere kant. Ik kan hiermee kan ik bijna alle gewrichten losmaken.

De behandeling is pijnvrij 😉 dus ideaal voor het behandelen van kinderen. Alles gaat heel voorzichtig, want het is nog heel klein en kwetsbaar en heeft geen “kraken” nodig. Liever een behandeling extra nodig dan een te rigoureuze behandeling. De technieken zijn zo zacht dat je bij baby’s meestal niet eens echt ziet wat er gebeurt. Regelmatig vragen ouders mij of ik wel iets gedaan heb en wat dan. Ze zien wel dat ik met een baby aan het bewegen ben maar niet wat ik dan precies toevoeg aan een beweging. Maar ze zien het resultaat wel. Als ze dan de volgende behandeling bij me komen en me vertellen dat de vader zei dat de baby zoveel vrolijker was, niet meer zonder reden huilt, goed naar de moeilijke kant kijkt en/of ineens in eigen bedje beter (door)slaapt dan voel ik me reuze blij dat ik met wat kleine bewegingen zoveel kan betekenen voor een baby. Echt elke keer voelt weer als een klein wondertje.

 

manueel3

 

Jonge kinderen

Bij een jong kind werkt het net zo, al zal ik daar wat meer actieve bewegingen van proberen te vragen.  Let wel; vanaf 1-1,5 jaar gaat eenkennigheid een rol spelen. Vandaar dat ik ook allerlei trucs gebruik om je kind af te leiden (eerst even spelen, pappa’s en mamma’s inzetten, digitale speeltjes, filmpjes, rammelaartjes, zingen, rare geluiden maken, zelfs scheel kijken ;)). Geen nood, ik ben enorm creatief en haal alles uit de kast om je kind echt op zijn/haar gemak te stellen en/of effectief af te leiden.  Desnoods probeer ik het kind bij mezelf of zelfs bij de ouder schoot te behandelen. Al met al is dat soms best een uitdaging, maar ook deze groep reageert enorm goed op de behandeling dus is het dat dubbel en dwars waard.

Oudere kinderen

Bij een ouder kind  vanaf ca. 4 jaar gaat alles weer gemakkelijker. Zij begrijpen over het algemeen je uitleg en doen de actieve bewegingen zonder enige moeite. Ook als een bepaalde beweging even minder prettig is kun je dit goed uitleggen en ze ook vragen feedback te geven (als iets wel zeer doet kan ik mijn “bijsturing” hier goed op aanpassen tot ik een pijnvrij traject heb gevonden in de beweging). Zo werken we samen met je kind, ik betrek hem/haar er helemaal bij.

Na het mobiliseren bewegen de gewrichten over het algemeen pijnvrij, en veelal ook symmetrisch, in ieder geval symmetrischer. Als een gewricht symmetrisch beweegt loopt het niet meer ‘aan’ en is het prikkelvrij.  Als er al jarenlang een irritatie en/of prikkeling bestaat kan het best een paar weken duren voordat een kind is gewend aan de nieuwe bewegingsvrijheid en de spier- en zenuwlengtes zich hebben aangepast hieraan. De behandeling werkt dan als een soort ‘reset’.

 

Na het behandelen

Na de behandeling neem ik samen met ouders en kind 2 tot 3 gerichte huiswerkoefeningen door om de gewrichten soepel te houden, de zenuwen gemakkelijk te laten glijden en de spieren sterker te maken. Ook geef ik advies over de zit- en slaaphouding en het sporten.

Omdat je vaak meerdere blokkeringen/stijfheden vindt in de wervelkolom is het belangrijk dat alle gewrichten soepel worden. En daarna in de juiste verhouding tot elkaar gaat/blijft bewegen. Vandaar dat de behandeling Kinder Manueeltherapie zeer regelmatig, bij baby’s zelfs altijd gecombineerd wordt met Kinderfysiotherapie, wij werken actief vanuit een Kinderteam in Slochteren, in tandem noemen we dat.

Vaak gebruik je qua Kinder Manueeltherapie 1-3 behandelingen voordat je merkt dat je baby of kind beter slaapt en/of niet meer zoveel huilt of pijn aangeeft.  Het kost gemiddeld 4-5 behandelingen om helemaal klachtenvrij te raken.  Als alles wat bewegen moet ook lekker loopt, dan zit je kind ook letterlijk beter in zijn vel.

 

Waar moet je op letten?

Zoek jij ook een KinderManueel Therapeut? Let op: Uitsluitend de geregistreerde manueel therapeut, die zich gespecialiseerd in Kinder Manuele therapie, kan deze specifieke behandeltechnieken op een verantwoorde wijze toepassen. Hiervoor bestaat een kwaliteitsregister. Om in het register te komen moet je als Kinder Manueel therapeut de juiste opleidingen gevolgd hebben, je bij- en nascholingen blijven volgen én jaarlijks je statistiek over je behandelgegevens aanleveren. Tip: vraag naar ervaring: hoeveel baby’s of kinderen behandelt de KinderManueel therapeut die jij van plan bent met je kind te gaan bezoeken?

 

Mijn achtergrond

Ik ben Kinder Manueeltherapeut geworden omdat ik als fysiotherapeut merkte dat ik bepaalde bewegingen niet goed soepel kon krijgen. Niet met erop duwen, niet met meesturen, niet met oefeningen. Een collega manueel therapeut zag de patiënt dan een of twee keer en daarna bewoog het wel, symmetrisch. Dat wilde ik ook kunnen. Vandaar mijn keuze voor manuele therapie. Gedurende de jaren groeide mijn interesse voor zachtere vormen van manuele therapie. Ik ging me interesseren voor kinderen (kreeg ze zelf ook, waanzinnig wat een wonder!) en kwam uiteindelijk door mijn interesse in een praktijk te werken waar al 20 jaar met baby’s  en kinderen gewerkt werd. Hier mocht ik stage lopen en ben ik ook de opleiding voor Kinder Manueeltherapie gaan doen. Tegenwoordig behandel ik met ontzettend veel liefde en zorg baby’s en kinderen van alle leeftijden. Het is fantastisch wat je met hele fijne bewegingen en correcties voor een kind kunt doen en hoe snel ze vaak opknappen. Laatst hoorde ik dat een kind na de behandeling tegen zijn oma gezegd had “Mijn nek doet het weer”.  Superleuk om terug te horen.

300 x 600 IMU Half Page Ad

Cornelia

Hoi, Ik ben Cornelia Antonides. Fysiotherapeut en (Kinder)manueel therapeut in Slochteren. Ik behandel ik met ontzettend veel zorg en liefde baby's en kinderen van alle leeftijden.Daarnaast help ik veel moeders met bekkenklachten en het is super zo op meerdere fronten te kunnen bijdragen aan een gezond gezin. I love my job en ik vertel je er graag meer over! Verder word ik dit jaar 40 ;) en ben ik trotse moeder van 3 kinderen.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!