Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Mijn kind slaapt op de buik. Foei!


1 maart 2016


Buik
D

De kinderarts (in opleiding) legt Sem op haar buik waarop ik spontaan, niets vermoedend en achteraf wat naïef zeg: “zo ligt ze het lekkerst, ze slaapt heerlijk op haar buikje.” Waarop hij zegt: “als ze zo slaapt kan zo dood gaan hoor.” Daar stond ik dan, met mijn mond vol tanden… Terwijl je alles doet om zo goed mogelijk voor je kindje te zorgen.

Aerosleep

Al voor de geboorte van Sem kocht ik een ‘Aerosleep’* matje voor in de wieg en in het ledikant. Een redelijk dure aankoop en wellicht wat overbezorgd maar met onze geschiedenis wel begrijpelijk. Ideaal! Hoe mijn kindje ook in bed komt te liggen, ze zal altijd voldoende zuurstof binnen krijgen en het niet te warm hebben.

een baby met een natuurlijke interne regelmaat

Vanaf het begin was het een baby met een natuurlijke interne regelmaat. Precies om te vier uur wakker voor een flesje. Ook sliep ze, zoals de meeste baby’s, gewoon op haar rug met haar armpjes omhoog, helemaal ontspannen. Precies zoals het hoort.

Buik

Maar na een maand werden de slaapjes in haar eigen bed korter. Ze sliep heerlijk wanneer ze tegen iemands borst lag, maar in haar eigen wiegje werd ze zwakker zodra ze het matras voelde. En ja, wat doen je dan? Je kunt ook niet heel de dag met je kindje op de bank zitten (ook al vond ik dat het fijnste gevoel in de hele wereld). We probeerde haar na het voeden op haar rug in slaap te laten vallen en dan al slapend zo zacht mogelijk in haar bedje te leggen. Maar na een paar minuten had ze door dat ze in bed lag en was ons mevrouwtje weer wakker. In haar wipstoeltje sliep ze nog wel redelijk maar dat was natuurlijk voor ’s nachts geen optie, dan moest ze toch echt in haar bedje slapen.

Het naar bed brengen met een vast ritueel… ‘check’. Even laten huilen zodat ze zichzelf kon troosten en in slaap kon vallen (of moe was van het huilen en dan in slaap zou vallen)… ‘check’. En zo probeerden we van alles. Tot haar vader haar een keer op haar buikje legde en ze zelf in slaap viel. Wat gebeurde er hier?!?

Buik

De oplossing

Dit was de oplossing! Ze lag veel lekkerder op haar buik. Gelukkig hadden we het ‘Aerosleep’ systeem en konden we haar met een gerust hart op deze manier laten slapen. Uiteraard keken we regelmatig of alles nog in orde was en ook de babyfoon met camera was een fijne uitkomst. Omdat ze al snel haar hoofdje zelf op kon tillen en deze van de ene naar de andere wang kon bewegen, hadden we er alle vertrouwen in.

Dit filmpje laat de werking van ‘Aerosleep’ duidelijk zien. Natuurlijk heb ik het matje zelf getest en ook ik (en mijn hoofd is toch een stuk zwaarder) kon met mijn neus in het matras, gewoon ademhalen.

ze kan zo dood gaan hoor!

Omdat Sem in stuit heeft gelegen gingen we na twee maanden op controle in het ziekenhuis om te kijken er spraken was van een heupafwijking. Bij één van de controles werd Sem op haar buikje gelegd. Waarop ik spontaan, niets vermoedend en achteraf wat naïef zeg: “zo ligt ze het lekkerst, ze slaapt heerlijk op haar buikje.” Waarop de kinderarts (in opleiding) zegt: “als ze zo slaapt kan zo dood gaan hoor.”  Zo! Daar sta je dan, als ‘slechte moeder’ die haar kind op haar buikje laat slapen, terwijl ze dan “dood kan gaan hoor”. Nadat ik van deze opmerking was bijgekomen probeerde ik de dokter uit te leggen dat we deze keuze weloverwogen hebben gemaakt en gebruik maken van het ‘Aerosleep’ systeem. Maar helaas, dat kende de arts niet.

Hoe naïef het misschien ook was om tegen een arts zo luchtig over dit onderwerp te praten, zo vervelend en oneerlijk vind ik het taboe dat rust op dit onderwerp. Het lijkt bijna wel op de discussie over borstvoeding of flesvoeding. “Borstvoeding is het beste voor je kindje en op de rug slapen is het beste voor je kindje.” Nou, dan moet ik wel een hele slechte moeder zijn, omdat ik mijn kindje (vanaf het begin én uit vrije wil) flesvoeding heb gegeven en haar ook nog eens op haar buik laat slapen…

Buik

Waarom je voorzichtig moet zijn wanneer je kindje op de buik slaapt

Uiteraard zijn er een aantal belangrijke redenen waarom je voorzichtig moet zijn wanneer je je kindje op de buik laten slapen. Een aantal van deze redenen zijn:

 • Wanneer je kindje met het gezicht in het matras komt te liggen, de zuurstoftoevoer naar de hersenen verlaagd of helemaal niet meer mogelijk is.
  CHECK! Is aan gedacht, zelf getest en opgevangen met het ‘Aerosleep’ matje.
 •  Zowel buik- als zijligging vergroten het risico op het opnieuw inademen van uitgeademde gassen, wat resulteert in een hoog kooldioxide-gehalte (CO2) van het bloed en zuurstoftekort in de weefsels.
  CHECK! De ‘Aerosleep’ zorgt voor de optimale doorstroming van ‘verse lucht’.
 • Ook verhoogt buikligging het risico op warmtestuwing; minder warmteverlies via het gezicht, waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. De verhoogde temperatuur beïnvloedt de  ‘arousal’-drempel wat wil zeggen dat ze minder makkelijk wakker worden.
  CHECK! Door de goede luchtdoorstroming is de ‘Aerosleep’ warmteregulerend.
 • Verder zou de buikligging het interne vermogen van een baby om zijn bloedruk goed te reguleren kunnen beïnvloeden, vooral tijdens de eerste 2-3 levensmaanden.
  (bron: inbakeren.nl)

Mijn eindoordeel is: probeer uiteraard je kindje op zijn/haar rug te laten slapen.

De meeste baby’s hebben wat moeite om aan rugligging te wennen (de buikligging is eigenlijk de meest stabiele slaaphouding voor een jonge baby). Slaapt hij of zij ‘als een baby’? Niets meer aan doen. Maar merk je dat je kindje toch echt een buikslaper is, ga dan voor jezelf na wat voor jou een verantwoorde en veilige manier is om je kindje op deze manier te laten slapen. Voor ons was dit het ‘Aerosleep’ systeem wat te koop is bij de bekende babywinkels. Uiteindelijk willen we allemaal wat het beste is voor ons kindje en goed slapen is daarbij (voor kind en ouders) o zo belangrijk.


Deze blog is niet gesponsord, maar bevat affiliate partnerships, wij ontvangen een klein deel van de omzet die jij genereert tijdens je aankoop, dit kost jou niets extra’s. 

Michelle

Mijn naam is Michelle, 27 jaar, ik woon met mijn grote liefde Rens in ons droom(dijk)huisje in het Brabantse land, mama van Niels* en in november uitgerekend van ons kleine dametje. 'Nieuwsgierig', dat één van eigenschappen waarmee mensen in mijn omgeving mij zouden omschrijven. Tijdens mijn eerste zwangerschap zat ik vol met vragen: "Wel of geen zwangerschaps-cursus en zo ja, welke dan? Wat mag ik WEL eten als ik zwanger ben? Hypnobirthing...hypno-wat? Hoe maak ik een geboorteplan? Heb ik AL die spullen nodig? Borstvoeding of toch een flesje? etc., etc., etc... En ik denk dat veel van mijn mede mama's (to be) deze vragen ook hebben. Daarom zoek ik ze uit, voor ons allemaal!

13 Reacties op “
Mijn kind slaapt op de buik. Foei!

 1. Een aerosleep kan een uitkomst zijn om in dit artikel genoemde redenen maar wat weinig mensen weten is dat dit matrasje de eerste tijd ook gevaarlijk kan zijn. De baby kan onderkoelt raken omdat het soms even duur voordat het zelf goed op temperatuur kan blijft. Dit matras bemoeilijkt dat nog meer.

  Dus gebruikhet niet de eerste weken en overleg met het cb/huisarts ofzo.

 2. ook hier een mama met een buikslaper. in het begin hebben we haar op haar zij om en om gedraaid gelegd met veel steun en al snel sliep ze het liefst op haar buik. geen aerosleep gehad maar ons gevoel was dat ze al heel snel sterk genoeg was in haar nekje. (wat werd beaamd door het bureau bij de eerste controle) In het begin voel je je wel wat schuldig als ouder. Dit is niet zoals het wordt voorgeschreven maar daarna volg je gewoon je gevoel. Inmiddels is de tweede op komst en zullen we zien of hij/zij op de buik of de rug gaat slapen.

 3. Lot wilde vanaf dag 1 alleen op haar buik slapen. Ik had ook een aerosleep en heb haar lekker op haar buik laten slapen. Nog altijd draait ze altijd op haar buik (ze is nu 1 jaar).

 4. Onze kraamhulp heeft de aerosleep verboden! Wanneer de kruik zou gaan lekken kon het hete water niet weglopen en het kindje brandwonden oplopen. Gek genoeg twee dochters die ook altijd op hun buikje sliepen. Gelukkig is het altijd goed gegaan. Bij de eerste wel aerosleep gebruikt en bij de tweede mocht t niet meer. Beetje verwarrend allemaal hoor….

 5. Wat een goed artikel. Ik ben ook van plan om een aerosleep aan te schaffen als wij ooit ouders mogen worden. Gewoon omdat het idd wat jij zegt overal aan voldoet als een kindje op de zij of op de buik ligt… Geen idee of je je eigen slaapligging over kan geven aan je kindje, maar ik ben een buik slaper, kan absoluut niet op een andere manier in slaap vallen.

 6. Als ouders wil je het beste voor je kindje. Soms moet je schipperen. Voor ons was de oplossing het zijligkussen, te gebruiken tot ze kunnen omrollen. Onze dochter kon vanaf dat moment heerlijk slapen en ook wij hadden een gerust gevoel.

 7. Hoi Michelle,
  Mijn dochter, inmiddels 6 maanden, heeft na een hele tijd ingebakerd te hebben geslapen zelf besloten op haar buik met haar linker duim in de mond te willen slapen 😉 (bedenk de blik van de arts op het CB haha)
  Inbakeren was van de 1 op de andere dag reden tot paniek krijsen.
  Op de buik met de duim in de mond resulteerde in weer gewoon een nacht doorslapen, helemaal TOP!

  Inderdaad, een aerosleep matrasje, maar verder luister ik toch eigenlijk liever naar mijn dochter dan naar alle voorlichting, aangezien die over twee jaar weer 180 graden gedraaid kunnen worden.
  Zelf ben ik ook een buikslaper geweest (zonder aerosleep!!) en ben ook groot geworden.
  Niet of heel slecht slapen is wat mij betreft geen optie!

  Slaap lekker!

 8. Levi draaide als baby al snel zelf naar zijn buik. In het begin ging ik hem nog terugdraaien als hij in slaap was gevallen. Maar dit was echt volstrekt nutteloos.. Uiteindelijk is het allemaal goedgekomen.

 9. Ah herkenbaar! Bewust een keuze maken, daar zonder over na te denken iets over vertellen en dan een preek krijgen. Jongens, jongens.. Niet alleen over voeding of slapen volgens mij. Zodra je iets verteld over een baby is er altijd een “voor” en een “tegen” groep. Iedereen doet z’n uiterste best. Onbegrijpelijk vind ik het dan sommige mensen toch de behoefte voelen om iemand volledig de grond in te willen trappen…
  Oh en oeps, mijn baby slaapt ook op d’r buik.

 10. Had Sem misschien last van verborgen reflux? Dat was bij ons namelijk wel het geval. De eerste zes weken sliep ze op haar rug totdat ze op een gegeven moment, zodra we haar neerlegde als ze in slaap was gevallen, meteen begon te huilen. Een keer op de buik gedraaid en ze sliep meteen weer door. Uiteindelijk had ze zware verborgen reflex waar ze pas met zeven maanden vanaf was. De eerste paar maanden sliep ze overdag en ’s avonds niet en alleen op mijn borst ’s nachts zodat ze tenminste nog een beetje kon slapen. En elke arts die we tegen kwamen waarschuwde ons ervoor dat dat echt niet kon, en in bed en op der buik, tja wat moest je dan, ze moet toch slapen! Als je alle voorzorgsmaatregelen in acht neemt kan er weinig verkeerd gaan en ik ben heel blij dat we het zo konden oplossen!

  • Dat weet ik niet Bregje… Ze is nu bijna 4 maanden en ze slaapt heel goed zowel overdag als ’s avonds. Ze heeft wel 10-15 min nodig na de fles om alles even te laten zakken maar voor de rest lijkt ze nergens last van te hebben. Maar we houden het in de gaten!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!