Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wat geef jij je kind mee?


13 februari 2016


<

Voordat we kindjes hadden, heb ik er nooit echt dieper over nagedacht hoe ik mijn kindjes zou willen opvoeden en wat ik belangrijk vind om ze mee te geven in hun ontwikkeling. Wel had ik altijd het idee dat ik ze heel gelukkig wil zien en een mooi leven wil geven. Maar naarmate Olivia en Thom ouder worden, en ze zich nu echt tot eigen persoontjes ontwikkelen, vind ik het wel belangrijk om er wat meer bij stil te staan: wat geef jij je kind mee?

Horen, zien, lachen, kruipen, eten

Ik denk dat de eerste jaren van een kind erg belangrijk zijn. Ze ervaren alles voor het eerst. Eerste keer horen, zien, lachen, kruipen, eten, lopen. Waar wij als volwassenen alles maar heel normaal en vanzelfsprekend vinden, kan een kind nog extreem enthousiast worden van een stuk inpakpapier of zoals bij ons, de poes. Thom begint nog elke keer als een gek te gillen als die onze poes ziet. Voor een kind is alles nog nieuw. Het zijn die eerste jaren waarin ze alles voor het eerst ervaren en zich dus ook beginnen te vormen. De basis wordt gelegd.

je kind,waarde

Gelukkig zitten Rogier en ik redelijk op 1-lijn wat de opvoeding van onze kindjes betreft. Natuurlijk is er wel eens een meningsverschil over een bepaalde situatie, maar over het algemeen hebben we dezelfde ideeën wat we Olivia en Thom willen meegeven.

Vandaag wil ik met jullie delen wat wij belangrijk vinden om onze kindjes mee te geven.

Positieve Instelling

Ik vind het belangrijk dat onze kindjes een positieve kijk hebben op het leven en in principe blij door het leven gaan. Bij ons thuis dansen, zingen en springen we veel, het liefst met muziek erbij. Ik ben van mening dat muziek een erg positieve invloed kan hebben op je kind. Wie wordt er nou niet blij van een gezellig deuntje?

Vertrouwen in zichzelf

 

Zich geliefd voelen en vertrouwen in zichzelf

Dit komt ook voort uit een positieve instelling en misschien wel 1 van de belangrijkste dingen voor mij: ik wil dat onze kindjes zich geliefd voelen en een positief gevoel hebben over zichzelf. Je hoeft en je kan als ouders niet perfect zijn, maar dat positieve gevoel voor je kind is een soort van basisveiligheid voor de rest van hun leven. Vertrouwen in zichzelf.

je kind, waarde

‘I did it, mommy’

Zelfstandigheid

Ik denk dat zelfstandigheid ook een hele goede eigenschap is om je kind mee te geven. Zelf proberen dingen op te lossen, verantwoordelijkheid nemen en jezelf kunnen redden. Natuurlijk kunnen ze nog niet alles zelf maar je kan je kind wel bijstaan en sturen in wat hij of zij doet. Stimuleren en die eigen verantwoordelijkheid nemen, resulteren vaak ook weer in een positief en trots gevoel over jezelf. Iedere ouder weet vast wel genoeg momenten wanneer je kind vol trots komt vertellen dat ze iets zelf hebben gedaan, en zoals onze Olivia dan altijd zegt: ‘I did it, Mommy’!!

Respect

Respect voor elkaar en de medemens. Denk dat je dit kan doen door zelf het goede voorbeeld te geven en respect te tonen voor je eigen kind. Zij willen zich net als wij ‘een volwaardig mens voelen’, en denk dat ze dit dan ook leren naar de buitenwereld toe. Belangrijk voor mij is met name respect voor andere culturen, ouderen met ‘u’ aanspreken, en ‘dank je wel’ leren zeggen.

Waarde leren waarderen

Met geld kunnen omgaan en ook weten dat het niet aan de bomen groeit: je moet werken voor je geld.

Eerlijkheid

In principe zijn (de jongere) kindjes extreem eerlijk, ten minste die van mij wel. Ik betrap mezelf eerder op een klein leugentje zo nu en dan: ‘Sorry jongens, de ijswinkel is vandaag gesloten’. Maar voor de lange termijn vind ik het belangrijk dat ze leren eerlijk te zijn tegenover zichzelf en eerlijk te zijn naar andere toe. Dit resulteert dan ook weer in vertrouwen in jezelf en vertrouwen van de buitenwereld.

Dit zijn zijn voor ons de meest belangrijke punten. Natuurlijk hoeven en kunnen mijn kinderen niet perfect te zijn, zolang ze maar wel de strekking ervan meekrijgen. Uiteindelijk zijn wij als ouders ook niet perfect en proberen we soms ook maar wat 😉

moeder familie dochter kind baby MAMA to the max

Wat zijn voor jullie belangrijke punten die je je kind zou willen meegeven? Laat het me weten bij de comments, ik ben heel benieuwd.

 

Liefs Fleur

Fleur

Ik ben Fleur, getrouwd met Rogier en samen hebben wij 2 kindjes: Olivia (3) en Thom (1). Sinds 3.5 jaar wonen wij in Singapore. Hiervoor hebben we in New York en Hamburg gewoond. Via deze blog wil ik jullie graag op de hoogte houden van ons dagelijkse leven hier in tropisch Singapore, en hoe het is om in t buitenland te wonen met de kindjes. Naast schrijven, ben ik een grote fan van mode oftewel shoppen, beauty en de laatste trends op t gebied van (healthy) lifestyle. Hier schrijf ik zo nu en dan ook over op mijn eigen website www.fleursfavorites.com

4 Reacties op “
Wat geef jij je kind mee?

  1. Belangrijk vind ik dat ze weten dat er onvoorwaardelijk van ze gehouden wordt, dat ze zichzelf mogen zijn, dat ze leren te delen en respect te hebben voor de medemens! Geen je en jij tegen oudere mensen en dankjewel zeggen! En ja daarin wordt van ons als ouders verwacht dat je het goede voorbeeld geeft

  2. Prachtig om mee te geven. Ook goed om er zo nu en dan bij stil te staan. Zelf vind ik het belangrijk dat ze zich geliefd en veilig voelt. Misschien juist ook omdat ik dat nooit heb mogen ervaren. Ook zelfstandigheid staat hoog boven aan. Maar een ding die ik ook erg belangrijk vind is genieten en lol maken.We moeten al zo veel en het leven is zo kort.En zo kan ik nog wel even doorgaan ?

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!