Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Kerstpakketen uitdelen voor het goede doel


24 december 2014


V

Vandaag neem ik jullie mee in een dagje in mijn leven. Een paar keer per jaar doe ik vrijwilligerswerk omdat ik voor m’n gevoel op die manier mijn steentje kan bijdragen aan de maatschappij en mensen op mijn manier kan helpen. Ik geef de voorkeur aan de handen uit de mouwen te steken dan een bedrag over te maken aan een goed doel. Daarnaast vind ik het leuker iets te doen in mijn directe omgeving of woonplaats en niet iets dat zich afspeelt ergens aan de andere kant van de wereld.


DSC_0018DSC_0021

Afgelopen maandag ben ik mee gaan helpen met het vullen van kerstpakketten voor de arme mensen in Maastricht en hebben we ze ’s avonds uitgedeeld. Ik leg jullie er graag wat meer over uit. Ik vind het namelijk erg belangrijk stil te staan bij de gedachte dat we het lang niet allemaal zo goed hebben. Ik prijs mezelf gelukkig alle eerste levensbehoeften gewoon te kunnen kopen voor onszelf en de kleine meid maar er zijn genoeg mensen (zonder dat je het weet) in ons eigen land en onze eigen omgeving die dat niet kunnen of daar iedere maand veel moeite mee hebben. Juist in deze tijd van het jaar als het met Sinterklaas en Kerst cadeautjes regent, vind ik het een goed initiatief om andere mensen te helpen. Ik heb ervoor gekozen jaarlijks mee te helpen met het uitdelen van kerstpakketten voor de Stille Armen in Maastricht.

De Stichting Stille Armen Maastricht is in het leven geroepen juist die mensen te ondersteunen die naar de buitenwereld toe niets laten merken, niet snel klagen, niet naar de Voedselbank gaan maar die zich binnenshuis erg veel zorgen maken over hoe de rekeningen betaald moeten worden en iedere maand opnieuw de eindjes aan elkaar moeten knopen. Deze groep mensen is vaak onzichtbaar voor de hulpinstanties en bedelen dus ook nergens om geld of voedsel. Ze schamen zich vaak naar hun familie of vrienden toe en zullen hier dan ook niet snel iets over zeggen.
Stichting Stille Armen bezorgt juist deze groep mensen volkomen anoniem ieder jaar een kerstpakket enkele dagen voor Kerst. Nu zul je je afvragen, maar hoe komt de stichting dan aan deze lijst met personen die voldoen aan de titel stille armen? De voorzitter vertelt mij dat alle namen verzameld worden via mensen uit de omgeving, via zorgverleners of via de werkgever.

Afgelopen maandag hebben we met ongeveer 45 vrijwilligers 350 kerstpakketten samengesteld. De inhoud is allemaal gesponsord door bedrijven en gekocht door middel van donaties van particulieren.

Om 09.00 uur zijn we begonnen en rond 18.00 uur waren alle pakketten al ingeladen in de auto’s. Ieder pakket wordt als het ware op maat gemaakt. Zo wordt er rekening gehouden met wel of geen alcohol, wel of geen vlees en of er kinderen zijn in het gezin.


Om 18.00 uur is iedereen begonnen aan het rijden van de routes. Ik mocht mee met een oude rot in het vak. Hij reed dit jaar voor de 20e keer. We hebben samen in totaal bij 10 gezinnen de kerstpakketten mogen afleveren.

DSC_0055DSC_0029

Het allermooiste eraan vind ik dat de mensen die het pakket ontvangen er geen dankjewel voor hoeven te zeggen. Wij belden aan, vroegen of de naam klopte en zette de pakketten in de gang of als ze ons binnen vroegen in de woonkamer. Ik heb bij alle 10 adressen echt even moeten slikken.

Het meest afschuwelijk vind ik dat het vanaf de straat helemaal niet lijkt alsof mensen geen geld hebben om eten te kopen, maar als je eenmaal achter de voordeur kijkt zie je een andere wereld. Zo kwam ik binnen bij een vrouw met twee kindjes. Toen we aanbelden kon ik niet geloven dat er arme mensen zouden wonen. Mooie witte gordijnen, een beeldje op de vensterbank… Ze was van Indonesische afkomst denk ik… ze was zo vriendelijk en kon niets anders meer zeggen dan “dankjewel” toen ze het pakket zag. Ik moest echt even slikken, er stond alleen een hele oude bank en een salontafeltje, meer niet… echt niet, nog geen kastje of plantje, helemaal niets. Ik heb haar en de kindjes een knuffel gegeven en fijne feestdagen gewenst. Ik hoop dat ze geniet van al het lekkers! Ze zit nog steeds in mijn hoofd….

Een andere mevrouw begon gelijk te huilen toen ze ons zag aankomen. Ze krijgt het pakket al meerdere jaren en kijkt er erg naar uit. Ze snikte en vertelde dat ze het zo moeilijk heeft. Sinds haar man en haar zus zijn overleden is haar leven bergafwaarts gegaan en kan ze niet meer werken. En dus ook geen geld meer om leuke dingen te doen. Een neerwaartse spiraal… We hebben even gepraat en het deed me goed dat ze toch heel blij was met het kerstpakket en dat ze er zeker van zou gaan genieten. Wij toverden een lach op haar gezicht, iets dat voor haar grote rijkdom is.

En zo hadden alle 10 de adressen hun eigen verhaal. Ik was helemaal kapot na afloop en heb thuis echt even een uurtje moeten afschakelen. Van de ene kant voelde ik me heel goed omdat we zoveel mensen blij hebben kunnen maken, maar van de andere kant…tja jullie snappen me wel…hoe kan het toch mogelijk zijn dat mensen zo arm zijn. Dat zou toch niet mogen!

Ik besef me nu net voor Kerst nog meer hoe goed we het hebben en door mijn steentje bij te dragen en een helpende hand te bieden aan onze maatschappij en medeburgers ga ik met een dankbaar gevoel de kerstdagen in.

Wat vinden jullie van deze stichting? Ken je zelf ook mensen die eigenlijk heel arm zijn maar die dat niet laten blijken? En wat doe jij om een ander wel eens te helpen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties, laat je het me gauw weten?

Liefs,

leesblog

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

8 Reacties op “
Kerstpakketen uitdelen voor het goede doel

 1. Hallo Marjon, Ik zou heel graag mee willen helpen met kerst om de pakken klaar te maken en weg te brengen. Maar weet niet waar je je daar voor moet opgeven. Kun je me daar mee helpen aan een telfn of adres. Gr mirelle

  • Hallo marjon
   Ik ben zelf een aleenstaandmoeder met 5 kinderen 4 meisjes en 1jongen het oudste is bijna 15 en de jongste is 6 maanden oud
   Omdat we deze keer sinterklaas moesten overslaan
   Zou het heel vijn zijn als ze woorden verast met een kerstpakket. gr moeder

 2. Wat goed dat deze stichting bestaat.
  Ook ik heb in het verleden dichtbij moeders gestaan die het achter de voordeur heel slecht hadden.
  Fijn dat dit er is.

 3. Wat een mooie stichting. Kan me voorstellen dat het een fijn gevoel geeft om hieraan mee te mogen werken. Zeker als je ook persoonlijk bij het afleveren van de pakketten.

  Goed van je dat je hebt geholpen. Erg lief 😉

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!