Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Journalist haalt uit naar ‘domme jongen’ Lil Kleine


1 juni 2017


V

VROUW-redacteur Marjolein Hurkmans schreef een open brief aan Jorik Scholten, beter bekend als Lil Kleine. Via Twitter deelt de 22-jarige rapper een filmpje waarop hij twee briefjes van 500 euro doormidden scheurt. Dit deed hij om te laten zien hoe snel je 1000 euro uit kan geven.

 

Marjoleins jeukende handen vormden zich tot een krachtige, maar duidelijke mening, die wij graag met je willen delen:

Ach Jorik,

Wat ben je toch een domme, domme jongen. Wat bezielde je in hemelsnaam om voor het oog van een camera 1000 euro te verscheuren? Ben je zo onzeker dat je de hele goegemeente wilde laten zien dat je geld genoeg hebt, dat je de Amsterdamse Nieuwmarkt waar je bent geboren bent ontgroeid, dat je kan meedoen met de grote jongens? Of wilde je laten zien dat je een arrogant patsertje bent en een beetje aandachtsgeil? Lieverdje, dat wisten we al. Niks nieuws onder de zon.

 

“Een statement maken, prima. Maar dan had je het ook aan de voedselbank kunnen geven. Of een ander goed doel.”

VOEDSELBANK

Je bent nu 22, volgens de wet volwassen, maar naar mijn bescheiden mening verre van. Want een volwassen vent zou nooit zoveel geld op die manier verspillen. Een statement maken, prima. Maar dan had je het ook aan de Voedselbank kunnen geven. Of aan een ander goed doel.

Want die verscheurde briefjes, die naar ik heb begrepen jouw zakgeld voor twee dagen zijn, betekenen voor een ander een wereld van verschil. Er zijn gezinnen in Nederland die van minder dan de helft een maand lang moeten rondkomen; die geen nieuwe schoenen kunnen kopen als hun kleuter uit de goedkope gympies is gegroeid, die kromliggen voor een winterjas en ’s avonds geen warm eten op tafel kunnen zetten.

UITERSTE HOUDBAARHEID

Denk je weleens aan die mensen? En aan hun kinderen? Dat zijn je fans. Je ziet ze alleen nooit want ze hebben geen geld voor concertkaartjes, al kunnen ze wel allemaal jouw achterlijke teksten woord voor woord meezingen.

 

“Er komt een dag dat ook jouw uiterste houdbaarheid is verstreken.”

 

Ik ken weinig volwassenen die jouw platen kopen of downloaden. Geen enkele eigenlijk. Er komt een dag dat ook jouw uiterste houdbaarheid is verstreken. No offense verder, maar je ziet zelf toch ook wel in dat het soort muziek dat je maakt geen eeuwigheidswaarde bezit.

OUWE ZAK

Jouw raps zijn nou niet echt te vergelijken met de klassiekers die jaar in jaar uit de Top 2000 bezetten. Pubertjes, van nature dol op provoceren, zijn jouw publiek. Maar pubertjes groeien daar overheen.  En vervelende bijkomstigheid: jij ook.

 

Ik neem tenminste aan dat je er niet vanuit gaat dat je op je veertigste nog steeds loopt te gillen dat iedereen per direct aan de MDMA moet. Dat zou toch een beetje pathetisch zijn. Voor de tienermeisjes van nu ben je misschien een spannend gastje, hun dochters vinden je tegen die tijd gewoon een ‘ouwe zak’.

OP LATERE LEEFTIJD

De geschiedenis leert dat er bijzonder weinig puberidolen zijn die op latere leeftijd nog steeds hun fans aan zich weten te binden. Je kunt ze eigenlijk op een hand tellen. Ja, Robbie Williams zat ooit in een boyband en Michael Jackson stond ook al op zijn vijfde in de schijnwerpers, maar die waren ook toen al uitermate muzikaal en getalenteerd.

 

“Ik ben moeder van drie kinderen. Een van hen is even oud als jij. Ik zou me doodschamen als zij zo in het leven zou staan als jij.”

 

Denk jij dat je jezelf met hen kunt meten? Ik niet, eerlijk gezegd. Ik denk dat jij op je veertigste gewoon bij de plaatselijke schoenenwinkel werkt, kromligt voor de jaarlijkse kampeervakantie en met pijn in je hart terugdenkt aan de dag waarop je 1000 euro verscheurde.

JOUW MOEDER

Ik ben moeder van drie kinderen. Een van hen is even oud als jij. Ik zou me doodschamen als zij zo in het leven zou staan als jij. In een interview met je moeder las ik dat zij zich ook enorm bezorgd over je maakt.

Maar je wil haar niet meer zien. Ze zou dingen hebben gedaan die een moeder niet hoort te doen, zo zei je in de JFK. Mijn hemel Jorik, ik hoop dat je beseft wat je daarmee impliceert. Heb je al aangifte gedaan? Je bent er toch wel voor in therapie hè?

 

“Het is dat ik tegen lijfstraffen ben, want van jou gaan mijn handen echt keihard jeuken.”

 

JEUKENDE HANDEN

Wat ben je toch een domme, domme jongen. Met je oproep tegen de politie (‘Geef ze een dikke vinger’), je vechtpartijen, je uitspraken in de media, je respectloze houding ten opzichte van mensen die al heel wat meer gepresteerd hebben dan jij (de burgemeester van Hilversum) en nou dit weer met die 1000 euro.

Kijk nou eens in de spiegel. Ik wil graag weten wat je dan ziet: een megaster? Of een omhooggevallen rotjochie dat dringend heropgevoed moet worden? Want dat is wat ik zie. Het is dat ik tegen lijfstraffen ben, want van jou gaan mijn handen echt keihard jeuken.

Wat vindt jij van de brief? Slaat ze de spijker op z’n kop of juist niet? Of zou hij erna toch stiekem plakband gevraagd hebben aan de bediening? Deel je mening met ons!

mamatothemax.nl

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!