Lees nu: AND THE WINNER IS… [VTech juni trekking + nieuwe ronde!]

Te jong voor een begrafenis voor ongeboren Jelle


16 augustus 2016


D

De piepkleine Jelle wordt vandaag geboren. Veel te vroeg en niet levensvatbaar. Het is de zevende keer dat zijn mama zwanger was, maar er is maar één levende grote zus. Het gezin uit de provincie Utrecht hoopt op een waardige uitvaart, maar de verzekeraar is keihard: met 22 weken is Jelle niemand. Het babytje is zó welkom. Jelle is als hij geboren wordt, 22 weken en vijf dagen oud. Een compleet klein jongetje, met tien vingers en tien teentjes. Misschien lijkt zijn neusje wel op dat van zijn zus.

Stichting Still

Het zijn de woorden van Melanie Plaggenmarsch, fotografe van Stichting Still die kosteloos foto’s maakt van kinderen die ziek zijn of na hun geboorte snel overlijden. Met vijftien tot twintig aanmeldingen per week is de kleine Jelle geen uitzondering, maar wel één met zo’n schrijnend verhaal dat de fotografe zich voor hem en zijn ouders hard wil maken.

Stichting Still fotografie

Achterlaten

De uitvaart van kinderen die niet levend geboren worden en jonger dan 24 weken zijn worden door sommige verzekeraars niet vergoed, zo ook die van de ouders van Jelle. Ze moeten zelf opdraven voor de €5.000,- die nodig zijn voor het kistje, de dienst, de plek, het vervoer en dergelijke. Of, en dat steekt de fotografe nog het meest, ze moeten hun kind achterlaten in het ziekenhuis waar het gecremeerd wordt.
,,Ze kunnen hun kind niet aangeven, dus ze hebben ze voor de Nederlandse wet geen kind”.

Maar deze vroeggeborenen zijn gewoon kinderen. Jelle geboren wordt, is hij gewoon puntgaaf. Het jongetje heeft een vreselijke hersenafwijking, waardoor hij niet levensvatbaar zal zijn. Hij is zo zwak en zo ziek. Daarom zal hij, wanneer zijn kleine lijfje in zijn moeders armen ligt, sterven. Met hem sterven zijn ouders een beetje mee. Ze hebben zó lang op hem gewacht.”

 

Te vroeg geboren

Crowdfunding

Na het emotionele verhaal van de aanstaande ouders gehoord te hebben, besloot ze in actie te komen. Plaggenmarsch zette een crowdfundingspagina op om Jelle aan een waardig afscheid te helpen. ,,Want dat is wat zijn ouders willen, maar ze zijn bot afgewezen door de verzekeraar”, vertelt Plaggenmarsch. ,,Ze zijn er een poos mee bezig geweest, maar komen nergens voor in aanmerking. Alles wat ze probeerden is afgewezen.”

De fotografe wil 5000 euro inzamelen, zodat het gezin zelf kan kiezen hoe ze afscheid van Jelle willen nemen. ,,Ik heb hen gevraagd ‘wat willen jullie graag?’ Los van dat er eigenlijk geen optie is. Toen heb ik gezegd: dat gaan we regelen.” Er is bijna 2000 euro ingezameld voor Jelle. ,,Ik vind het heel erg als het gezin zich beperkt moet voelen, omdat de verzekeraar hen bot behandeld. Gelukkig zijn er een aantal verzekeraars die het wel vergoeden, maar een aantal grote verzekermaatschappijen nog niet.”

Het gezin wil vooralsnog anoniem blijven. ,,Ze hebben het ontzettend zwaar en hebben al heel wat te verduren gekregen. Ze vinden dit overweldigend.”

 

Bron: AD.nl / Simone van Zwienen
Woonverzekering Image Banner 300 x 250
mamatothemax.nl

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

2 Reacties op “
Te jong voor een begrafenis voor ongeboren Jelle

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!