Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Ben jij benieuwd naar het IQ van jouw kind?


31 januari 2016


I

Is het IQ van jullie kind taboe? Ben jij als ouder weleens stiekem benieuwd naar het IQ van jouw kind? Wanneer is een IQ-test afname aan te bevelen en waar moet je op letten wanneer je een IQ-testafname afspreekt?

IQ wat is dat?

Het totaal IQ (vaak gewoon aangeduid met ‘IQ’) is een schatting van iemands ware intelligentie. Door middel van een IQ-test afname kan de intelligentie van kinderen en volwassenen worden gemeten. Het IQ bestaat uit aangeboren factoren en omgevingsfactoren.

Het IQ kan zich ontwikkelen door educatie. De omgeving waarin kinderen en volwassenen verkeren heeft ook invloed op de ontwikkeling van het IQ. Aan de hand van de prestatie op verschillende onderdelen van een IQ-test wordt er een IQ-score bepaald. Deze score geeft aan hoe goed men de test gemaakt heeft ten opzichte van leeftijdgenoten.

Een hoog IQ betekent dat maar weinig mensen de test even goed of beter gemaakt hebben. Een laag IQ betekent dat de grote meerderheid hetzelfde of hoger beter scoorde.

Hoe is een IQ-test opgebouwd?

Een IQ-test voor kinderen of volwassenen is bedoeld om de intelligentie te meten. Bij kinderen wordt een IQ-test vaak afgenomen om inzicht te verkrijgen in de cognitieve ontwikkeling.

Daarnaast wordt een IQ-test bij kinderen vaak op advies van de school afgenomen om inzicht te verkrijgen in de leerontwikkeling en het mogelijke leerpotentieel van jullie kind. Met een IQ-test worden verschillende vaardigheden getest.

Een goede IQ-test probeert verschillende deelaspecten van de intelligentie te meten. Denk aan geheugen, ruimtelijk inzicht, of verbanden zien. Daarom bestaat de test vaak uit verschillende onderdelen, die elk zo’n deelaspect meten. Deze onderdelen worden ook wel subtests genoemd. De scores op deze subtests worden samengeteld en verrekend naar een totaal score: het totaal IQ. Dit totaal IQ is dus een algemene inschatting van iemands intelligentieniveau.

dreamstime_l_43683023

Is een IQ-test betrouwbaar?

Een IQ-test is nooit helemaal betrouwbaar. Daarom kan men nooit weten of het gemeten totaal-IQ ook iemands ware intelligentie weerspiegelt. Het gemeten IQ is een momentopname. Wie ziek is, of slecht geslapen heeft kan zomaar 20% lager scoren. Hetzelfde geldt voor iemand die zich om de een of andere reden slecht kan concentreren (ADD of ADHD).

Het oefenen van een IQ-test kan de score beïnvloeden. Een grote algemene kennis en een grote taalvaardigheid zijn vaak een teken van een grote intelligentie. Maar als iemand geen kans heeft gehad om algemene kennis en taalvaardigheid op te bouwen, zal de test zijn intelligentie waarschijnlijk onderschatten. Daarom zijn kinderen uit achterstandssituaties vaak in het nadeel.

Ook zijn de algemene kennisvragen vaak gericht op de westerse cultuur, waardoor mensen uit een andere cultuur soms ook onderschat worden. Daarnaast is het nog even belangrijk te beseffen wat de test allemaal niet meet:

  • Intelligentie is maar een zeer beperkt deel van de menselijke persoonlijkheid.
  • De test zegt niets over creativiteit, doorzettingsvermogen, sociale vaardigheden en andere talenten.

De WISC-III-NL

De WISC-III-NL wordt in onze praktijk het meest ingezet om het IQ van kinderen te testen. Deze intelligentie test is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar tot en met 16 jaar.

De WAIS-IV-NL wordt ingezet bij jongeren vanaf 17 jaar. De NIO toets is een waardevolle aanvulling op de Cito toetsen en of Drempeltest. Indien gewenst kan een schooladvies worden opgenomen in het verslag.

Middels een IQ test afname kan inzicht worden verkregen in de onderstaande aspecten:

  • Vaststellen leerstoornissen
  • Aandacht / concentratie
  • Totaal IQ
  • Vaststellen hoogbegaafdheid
  • Inzicht informatie verwerking

 

Kerstwinkel 2017

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!