Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Internationale dag van het kinderboek


2 april 2015


V

Vandaag is het het de internationale dag van het kinderboek. In 1805 werd een groot kinderboekenschrijver geboren: Hans Christiaan Andersen. Deze Deense verhalenverteller ken je wel van de sprookjes van vroeger: de Kleine Zeemeermin of het Meisje met de Zwavelstokjes.

Vandaag wil ik graag aandacht besteden aan het belang van voorlezen aan kinderen. Hoe belangrijk is dat nou eigenlijk?

Ik merk zelf dat mijn dochtertje Maxime erg verdeeld is als het gaat om het kiezen tussen de iPad of het boek. Ik probeer heel erg erop te letten dat ze niet alleen maar achter de iPad kruipt want zoals ik al zei merk ik dat deze nieuwe gadget toch haar voorkeur heeft. Zelf ben ik 30 jaar, geboren in het jaar 1984. Wij hadden thuis geen computer, laat staan een mobiele telefoon. De eerste computer kwam bij ons in huis toen ik een jaar of 13 was. Ik weet niet beter dan dat mijn vader of moeder mijn broertje en mij altijd voorlazen voor het slapen gaan. Ook pakte ik heel graag een boekje en kroop dan heerlijk op schoot bij mijn oma zodat ze me kon voorlezen. Ik merk dat Maxime dat veel minder heeft. Als ik haar wil voorlezen uit een boek dan vindt ze dat voor 5 minuutjes wel interessant maar daarna pakt ze het boek van me over, klapt het met een grote slag dicht en zegt heel hard: KLAAAAAR. Dan loopt ze naar de iPad waar ze zich, als ik niet op let, een uurtje mee kan amuseren.

Ik vraag me wel eens af of de iPad een negatief effect heeft op kinderen. Dan voel ik me haast schuldig en denk ik: nu moet ik echt even met haar een boekje gaan lezen want dat hebben we al lang niet meer gedaan… ik vroeg Julienne, projectleider bij Boekstart (onderdeel van de Koninklijke Bibliotheek) hoe belangrijk het is kinderen, ook nu in deze tijd waarin ze de iPad hebben welke ook leerzaam is, voor te lezen. Lees haar reactie hier:

‘Voor veel kinderen is de Ipad inderdaad heel aanlokkelijk. Maar het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Er zijn allerlei digitale prentenboeken (geanimeerde prentenboeken) en boekgerelateerde apps. Je kunt dan eerst samen een verhaal op de Ipad bekijken en later het boek erbij pakken. Je kind kent dan al het boekfiguurtje en zal het herkennen in het boek. Dat werkt vaak goed. Het is wel belangrijk dat je echt samen bezig bent met de Ipad. Onderzoek wijst uit dat dat goed is voor de woordenschat en de taalontwikkeling. Vertellen en samen praten over wat je ziet.’

Speciaal voor MAMA to the max schreef Julienne een uitgebreider stuk over digitale media en de invloed op kinderen. Klik hier op de link van BoekStart en lees het stuk. Ze heeft er ook een aantal handige tips bij gedaan over welke boekgerelateerde apps en digitale prentenboeken aan te bevelen zijn.

image_fa

Julienne van den Heuvel (in het midden), Projectleider BoekStart www.boekstart.nl

En om af te sluiten: dit was en is mijn favoriete kinderboek: puk en de pettenflat. Ik heb het vroeger versleten en heb het alvast opnieuw gekocht voor Maxime.

afbeelding puk en de petteflet

Wil je dit boek ook kopen: klik dan hier

 

Liefs,

handtekening_blogs

 

 

 

Pampers

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!