Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Mijn nieuwe anticonceptie na de bevalling: de Implanon


10 mei 2017


I

Ik wil vandaag heel graag met jullie delen dat ik ontzettend blij ben dat ik ein-de-lijk een anticonceptie heb gevonden waar ik 100% tevreden over ben. Ik heb jaren geworsteld met het vinden van een goede anticonceptie en voordat ik zwanger werd van Lilou kwam het echt tot een dieptepunt. Ik had voor m’n gevoel alles al geprobeerd en helaas was ik nergens tevreden over. Ik zag er dan ook echt tegenop om weer te starten na de bevalling. Gelukkig kwam de huisarts met een andere optie: de Implanon. Vandaag vertel ik er uitgebreid over.

Naar de huisarts

Ik zag er echt tegenop na mijn zwangerschap een afspraak te maken bij de huisarts om de mogelijkheden voor anticonceptie te bespreken. Het spiraaltje heb ik een paar jaar geleden gehad en daar was ik op z’n zachtst gezegd, niet over te spreken. Alleen al bij het inzetten ben ik van m’n stokje gegaan en daarna kreeg ik tot overmaat van ramp een enorme acne aanval op mijn wangen die er bijna een jaar heeft gezeten. Ik heb het spiraaltje dan ook na ruim een half jaar eruit laten halen.

Het spiraaltje was dus geen optie meer. De NUVAring ook niet want ik heb een fobie voor dingen inbrengen (-en jij hebt twee kinderen gebaard die wel iets groter zijn dan een nuvaring of tampon???-).. Ik ben er op de een of andere manier vies van en kan dat niet bij mezelf.

Dus ik ging er al met een voorgevoel naartoe dat ik waarschijnlijk toch maar weer de pil moest gaan slikken. Ook hier had ik absoluut geen zin in. Ik weet niet wat het is, maar de pil geeft een constante dosering hormonen af door je hele lichaam. Het voelt voor mij gewoon niet fijn. Dat kan ik verder niet heel erg uitleggen.

 

Nog een optie

Maar toen gebeurde het…ik werd aangenaam verrast door mijn huisarts. Er waren nog wat andere opties, maar ik werd meteen enthousiast toen ze me vertelde over de Implanon. Het leek me gelijk ideaal, drie jaar geen omkijken en een lage dosering. We hadden het er uitgebreid over en voordat ik het wist liep ik naar buiten met het receptje voor de Implanon.

 

Eigenschappen Implanon

Als je je echt wil verdiepen in de Implanon kun je altijd even hier terecht. Wat ik er zo fijn aan vind is dat het een klein staafje is dat onzichtbaar in je linker- of rechterbovenarm geplaatst wordt. Het staafje geeft iedere dag een hele lichte homoondosering af, veel lager dan de pil. En klaar is Kees, want je hoeft er drie jaar niet naar om te kijken. Verder vond ik het erg goed klinken dat in het staafje geen oestrogeen hormonen zitten. Die zitten wel in de pil en die kunnen juist die stemmingswisselingen en depressieve gevoelens veroorzaken. Ik had daar met de pil altijd wel last van en inderdaad nu met de Implanon nog geen last gehad de week voordat ik ongesteld werd.

 

Bijwerkingen

Hieronder nog even een klein overzichtje van de bijwerkingen:

bron: anticonceptie.nl

 

Nu ben ik zo’n persoon die wel eens alle bijwerkingen kan hebben die er zijn, maar ik moet  zeggen dat de Implanon er nu ruim twee maanden inzit en ik geen bijwerkingen meer heb. Wat ik de eerste weken wel heb gehad zijn die griepachtige verschijnselen. Gelijk al de dag dat ie gezet is bij mij, kreeg ik van die koude rillingen. Die heb ik een paar weken gehad. Ook werd ik duizelig na een paar dagen, maar na een bloedtest bleek dat ik last heb van bloedarmoede door de bevalling. Ik heb gelijk ijzertabletten voorgeschreven gekregen en de duizelingen zijn ook weer weg.

Wat ik altijd denk over die bijwerkingen: ze moeten het schrijven omdat er zeker wel eens iemand last van heeft gehad, maar waarschijnlijk heb je nergens last van. Maar goed, dat is mijn mening. Ik ben gelukkig altijd wel van het proberen en als iets dan niet lukt of niet goed is dan stop ik er even makkelijk weer mee.

Het inbrengen

Ik ben gelijk het receptje gaan halen en ik sprak met de huisarts af dat ik aan het einde van haar werkdag als laatste nog even mocht komen om het in te brengen. Ik dacht: doe het maar gelijk, dan ben je ervan af. Ik vroeg me natuurlijk wel de hele middag af of het pijn zou gaan doen, haha. En ook iedereen waar ik tegen zeg dat ik de Implanon heb, wil weten of het inbrengen van het staafje pijn doet. Serieus…NEE! Echt niet!

Het inbrengen van het staafje was een eenvoudige handeling die bij elkaar nog geen vijf minuten heeft geduurd. Ik hoefde alleen mijn arm te ontbloten en na een plaatselijke verdoving werd het staafje net onder de huid van de bovenarm ingebracht met behulp van een soort naald. Ik heb er dus niks van gevoeld, behalve het kleine prikje dat je krijgt voor de plaatselijke verdoving.

 

Pasje

implanon anticonceptie bevalling zwangerschap hormonen zwanger MAMA to the max

Nadat de huisarts het staafje had gezet kreeg ik nog een pasje mee dat ik bij me moet hebben als we gaan vliegen. Het is namelijk zo dat er in het staafje een heel klein puntje metaal verwerkt zit, zodat ze het staafje altijd terug kunnen vinden, mocht het gaan zwemmen door je lichaam. Dit kan eigenlijk niet gebeuren, maar stel je voor dat het wel gebeurt, dan kunnen ze het via een metaaldetector altijd terugvinden. Dit is alleen vervelend als je gaat vliegen, want als je dan door zo’n poortje gaat zal het vanaf nu altijd afgaan. Door dit kaartje kun je aantonen dat de Implanon de boosdoener is.

 

Tevreden

De Implanon zit er nu ruim twee maanden in en ik kan niet anders zeggen dat ik meer dan tevreden ben. Ik heb verder geen bijwerkingen, ik hoef de komende drie jaar niet meer iedere dag na te denken of ik de pil wel heb genomen en het geeft me een goed gevoel dat er maar een hele lichte dosering hormonen wordt afgegeven. Ik word wel nog ongesteld, maar niet meer zo lang. Voor de zwangerschap was ik altijd zeker 5 dagen ongesteld en was het twee keer maar 3 en 2 dagen. De huisarts zegt dat er een grote kans is dat de ongesteldheid weg blijft. Hoe chill zou dat zijn! Ik wacht het geduldig af;)

 

Wie heeft er ook de Implanon? Ben je er tevreden mee? Of ben je nog zoekende en lijkt de Implanon ook iets voor jou? Maak dan eens een afspraak bij huisarts die je er vast en zeker ook meerover kan vertellen.

 

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max

 

De keuze voor een anticonceptiemethode is een individuele keuze, gebaseerd op goede voorlichting en advies door de huisarts.
Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!