Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

(Illegaal) eerder op vakantie, wat mag niet én wat mag wel?


7 juli 2017


<

De vakantiefiles voor zijn of goedkoop kunnen vliegen voor het hoogseizoen begint. Jaarlijks worden zo’n 6000 kinderen in Nederland al voor de start van de zomervakantie van school gehaald. Dat klinkt onschuldig, maar er staat een flinke boete op dit zogeheten luxe verzuim.

Luxe verzuim

“Die laatste weken op school doen de kinderen toch niets meer. Dan kunnen we toch net zo goed een paar dagen eerder naar de zon vertrekken?” Die gedachte speelt met name in de hoofden van ouders met kinderen op de basisschool aldus een leerplichtambtenaar. Het hele jaar benadruk je hoe belangrijk het is naar school te gaan en omdat je eerder met vakantie wilt, is dat niet meer van belang. Dat klopt toch niet? Wat geef je een kind zo mee? Mensen hebben veel moraal, totdat hun eigen portemonnee in beeld komt, als ze erachter komen dat het drie dagen voor de vakantie een stuk goedkoper vliegen is.

Misschien is er niet veel onderwijs meer, maar die rustige dagen aan het eind van het schooljaar moeten we niet onderschatten, zegt de leerplichtambtenaar. “Aan het begin en het einde van een schooljaar doen de leerlingen vaak iets met zijn allen. Het is een groepsproces, samen naar de volgende klas of samen naar het voortgezet onderwijs. Wie eerder weggaat, ontneemt zijn kind die feestelijke afsluiting.

€ 100 boete per kind/per dag

Luxe verzuim, een paar dagen voor vakantie al vrij nemen, blijft een probleem. Uit de leerplichttelling van alle gemeenten van Nederland blijkt dat het percentage vrij stabiel is: ieder schooljaar maakt ongeveer 9 procent van de leerlingen en scholieren die school verzuimen zich schuldig aan luxe verzuim. In het schooljaar 2015-2016 ging het om ruim 6000 kinderen. In ruim 2000 gevallen is een proces verbaal opgemaakt.

Hoge boetes of zlefs gevangenisstraf

Luxe verzuim kan bestraft worden met een boete: 100 euro per kind per dag. Het maximum voor de eerste week staat op 600 euro per gezin. Bij luxe verzuim van langer dan twee weken moeten ouders voor de rechter verschijnen.

Ouders die opnieuw of steeds weer de fout gaan, kunnen strenger worden aangepakt. De boetes kunnen twee keer zo hoog zijn en er kan zelfs een voorwaardelijke gevangenisstraf worden opgelegd.

Kijken of het kind echt ziek is

Als er twijfel is of een kind echt ziek is en de school krijgt de ouders niet te pakken, wordt de hulp van een leerplicht ambtenaar ingeroepen. Deze zoeken contact met de ouders en gaan eventueel op huisbezoek om te kijken of het kind ziek thuiszit. Als het niet zo is, mogen ouders uitleggen hoe en wat er volgens hun aan de hand is. De leerplicht ambtnaren moeten onderzoeken of een proces verbaal opmaken, het Openbaar Ministerie bepaalt daarna of de ouders een boete krijgen of dat de zaak voor de rechter wordt gebracht.

Soms wordt wel netjes om toestemming gevraagd. Zo wilden ouders laatst al een week voor de schoolvakantie weg, omdat een van hen alleen op dat moment op vakantie kon. Volgens de werkgeversverklaring stond die vakantietijd echt vast, maar ik wil dan ook weten waarom ze er tijdens de andere schoolvakanties in het jaar niet tussenuit konden.

Bekende smoezen

Inmiddels kennen de leerplichtambtenaren de slechte smoezen wel. Zo is een bekend smoesje van een gezin dat een aantal jaren op rij te laat terugkwam van vakantieL “het lukt niet om op tijd de terugvlucht te regelen.” Dan doe je je taak gewoon niet goed als ouder. Je weet dat je kind naar school moet, dus kun je niet op het laatste moment een ticket zoeken om terug naar huis te gaan.

Natuurlijk, soms is het echt overmacht. Als er bijvoorbeeld vluchten zijn geannuleerd, er iemand ziek is geworden of iemand heeft een ongeluk gehad. Als het aantoonbaar is, zegt de leerplichtambtenaar, dan zal er geen proces verbaal worden opgemaakt. Maar mensen die vertellen over plotselinge files of bergpassen die waren afgesloten, komen daar minder makkelijk mee weg. “Dat is moeilijk verifieerbaar. Als het inderdaad niet kan, dan maak ik een proces verbaal op en bepaalt het OM wat er verder moet gebeuren.

“Luxe verzuim is geen misdrijf, maar wel een overtreding.”

Kind leren liegen

Denk ook aan het plezier dat je je kind afneemt. Het is handig je kind een dag thuis te houden voor een lekker rustig dagje pretpark, maar dan kan je kind niet enthousiast op school vertellen over die nieuwe spannende attractie. Je wil toch je kind niet leren liegen?

Overigens is dit luxe verzuim maar een fractie van het werk van de leerplichtambtenaar. Met name rond de kerstdagen, de wintersporttijd en de zomervakantie is het even druk. Het grootste deel van hun tijd besteden de ambtenaren aan de ernstige gevallen: kinderen die al maanden niet naar school gaan of langdurig thuiszitten.

Waarvoor mag je kind WEL en NIET van school wegblijven?

Voor leerlingen geldt volledige leerplicht vanaf vijfjarige leeftijd tot en met het schooljaar waarin ze 16 jaar oud worden. Daarna geldt nog de kwalificatieplicht tot 18 jaar. Een leerplichtige leerling mag nooit zomaar van school wegblijven, maar er zijn uitzonderingen waarvoor scholen zogeheten ‘extra verlof’ mogen geven. Dat zijn ‘gewichtige omstandigheden’ waar ouders of hun kinderen geen invloed op hebben.

Scholen mogen GEEN extra verlof geven voor:

  • goedkopere vakanties buiten de schoolvakanties
  • een familiebezoek in het buitenland
  • vliegtickets die al gekocht zijn
  • het probleem dat er geen tickets meer te koop zijn in de vakantieperiode
  • vakantiespreiding (dat niet iedereen in Nederland op zelfde moment vakantie heeft)
  • het feit dat andere kinderen uit het gezin al vrij of nog vrij zijn
  • het eerder weg gaan of later terugkomen om verkeersdrukte te mijden

Scholen mogen WEL extra verlof geven voor:

  • een verhuizing (maximaal één schooldag)
  • bruiloften van naaste familie
  • ernstige ziekte bij naast familielid
  • overlijden van naast familielid
  • 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubileum en het 12,5-, 25-, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders, verzorgers of grootouders

Voor extra verlof tot en met tien schooldagen mag de schooldirecteur toestemming geven. Over langer verlof beslist de leerplichtambtenaar.

 

(Bron: Gemeente Rotterdam/RTL Nieuws)

 

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

6 Reacties op “
(Illegaal) eerder op vakantie, wat mag niet én wat mag wel?

  1. Ik wist niet dat de boetes voor verzuim zo hoog lagen! Ik kan mij wel voorstellen dat het belangrijk is dat ouders en kinderen zich aan de afspraken houden. Verzuim gaat ten koste van je educatie.

  2. Wauw, nooit geweten dat die aantalen zo groot zijn. Ik kan me niet herinneren dat het gebeurde bij mij op school (al zie je dat als kind niet snel denk ik). Ik kan me niet voorstellen dat je voor een goedkopere vliegticket je kind van school haalt. Ik zou het voor mijn knul heel erg vinden als hij de opstart of afsluiting van zo’n schooljaar niet meemaakt. En als het te duur is pak je toch de tent naar de veluwe!
    Rachel onlangs geplaatst…Ochtendroutine met 2 kindjesMy Profile

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!