Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Ieder kind is wel eens brutaal, hoe pak je dit aan?


7 mei 2015


V

Vandaag heeft Renate Kuiper van Mindful InSight weer een gastblog voor ons geschreven. Deze keer gaat ze dieper in op hoe je als ouder om kunt gaan met de soms wel brutaliteit van je kind. Lees je mee?

 

renate_kuiper1

 

“Ieder kind is wel eens brutaal, het is aan jou hem hierop aan te spreken”

Ik vond mijn zoontje van 7 jaar, de laatste tijd erg brutaal. Hij zei zomaar uit het niets dingen als “Doe ik niet.” “Wil ik niet.” “Doe het lekker zelf.” Wat denk je wel niet?” Wat denk je er zelf van?”

In het begin vond ik die vrijheid nog wel grappig, maar al snel veranderde dat gevoel in irritatie. Hij ging over alles in discussie. “Kom je aan tafel, we gaan nu eten,” vroeg ik. “Nee, ik kijk eerst dit tv-programma af,” kreeg ik als antwoord. “Nee, we gaan nu eten.” “Neeeee, ik kom zo, want het is zo spannend en ik kijk het even af,” antwoordde hij dan weer. En zo ging dat niet alleen over tv-kijken, maar ook over tandenpoetsen, afspreken met vriendjes, hoe laat hij thuis moest komen en vul het lijstje maar aan.

We hebben hem toen allereerst duidelijk gemaakt dat niet van hem te willen. We gaven aan dat hij naar ons moest luisteren. Helaas was dit niet voldoende. Het gedrag veranderde niet en werd alsmaar erger. Het werd er in huis niet gezelliger op en er ontstond steeds meer irritatie tussen ons. Om toch een duidelijke regel te hanteren, bedachten wij dat hij als hij brutaal was even ‘af moest koelen’ op de trap. Als straf. Dat leek ons aanvankelijk een ‘goede straf’, maar op een gegeven moment zat hij wel erg vaak op de trap. En het werkte ook niet echt…

 

IMG_20150504_193615
En zaterdagavond gebeurde het… Hij moest huilen in bed. Ik kroop bij hem in bed en hij vertelde me dat wat ik aan het doen was met hem niet werkte. “Mama je kunt me 1000 keer op de trap zetten, maar daar leer ik niet van,” vertelde hij me. Ik vroeg hem wat dan zou helpen om hem beter te laten luisteren. Hij vertelde mij dat toen hij kleiner was ik met hem een stickerkaart had gemaakt. Dat was toen om hem netjes te leren eten. Voor elke keer dat hij netjes had gegeten, kreeg hij een sticker. Een beloningskaart dus. Toen ik dit hoorde, verzonk ik even in gedachten en moest ik lachen om mezelf. Ik die iedereen uitlegt dat straffen niet werkt maar belonen wel….. Waar was ik mee bezig?

 

De vraag die je je als ouder mag stellen is: “Waar leert mijn kind van?” in plaats van “Hoe leer ik mijn kind iets af?”

Kinderen krijgen van ons als ouders vooral te horen wat ze beter niet kunnen doen. Wanneer ze lekker aan het spelen zijn dan laten we minder snel van ons horen. Dit komt omdat de meesten van ons opgevoed zijn op basis van straffen. We hebben te horen gekregen wat we beter niet kunnen doen, omdat er anders dit of dat kan gebeuren en daar luister(d)en we dan naar. Maar wist je… (en dit is ook een reminder voor mijzelf!) dat het straffen van je kind op den duur bijna altijd het tegenovergestelde effect heeft? Hoe strenger jij je kind straft, hoe groter de kans dat het kind uiteindelijk stiekem toch doet wat niet mag.

 

Toch blijft straffen verleidelijk. Vooral omdat een straf op korte termijn vaak wél heel goed werkt. Als je je kind boos toespreekt omdat hij/zij iets verkeerd gedaan heeft, zal het in eerste instantie wel luisteren of met spijt reageren. Op de lange termijn kan een strenge straf er echter voor zorgen dat er meer afstand tussen jou en je kind gecreëerd wordt. En dat wil niemand toch?

 

Op zondagochtend hebben mijn zoontje en ik daarom samen weer een stickerkaart gemaakt. We hebben afgesproken dat hij in één week 14 stickers kan verdienen en dat hij bij 12 stickers iets leuks mag doen met papa en mama. Hij wilde graag bij 12 stickers naar het bos gaan en dan wat drinken in een cafeetje.

 

En zeg nou eerlijk? Het belonen van gedrag is toch zoveel leuker dan straffen? Ik let er dan ook goed op dat het doel wel haalbaar is, dus leg ik de lat niet te hoog. Hoe sneller een doel behaald wordt, hoe leuker het wordt voor iedereen. Ook pak ik geen stickers af die hij heeft verdiend. Dat kan niet volgens mij.
Nu de stickerplaat gemaakt en in gebruik genomen is, is het bij ons in huis weer zoveel gezelliger! Mijn zoontje doet ontzettend zijn best de stickers te verdienen en zijn brutaliteit is al enorm afgenomen.

 

Het is heel makkelijk om als een politieagent op te treden en te straffen of te corrigeren.

Maar wanneer je je best doet je kind te leren hoe je het samen fijn kunt hebben, levert dat voor beiden veel meer geluk en plezier op!

 

Wat ik met deze situatie wil zeggen is dat het makkelijker is om sneller iets negatiefs te zien en om te beoordelen of veroordelen, dan te zoeken naar de goede dingen en de cadeautjes die je krijgt van je kind.

 

Hoe beloon jij je kind? Of hoe ga jij om wanneer je je kind iets wil leren? Ik ben benieuwd!

 

Tot de volgende keer.

 

Liefs,

Renate

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

2 Reacties op “
Ieder kind is wel eens brutaal, hoe pak je dit aan?

  1. Wat is dan het goede gedrag dat je beloont, heb je dat gedefinieerd? Brutaal gedrag is makkelijker te definiëren, maar goed gedrag is er (gelukkig) vaker. Wanneer krijgt hij dan een sticker?

  2. Mijn dochter is 9 jaar en geeft de llatate tijd een hele grote mond, vooral tegen d’r vader. Ze wordt bijvoorbeeld boos als het niet gaat zoals ze wil en dan gaat ze schelden; rotzak, middelvinger opsteken en nog veel meer van die scheldwoorden. Erover praten doen we zeker, negeren (tot ze wat is afgekoeld). De stickerkaart werkt niet echt, ze Zegt dan;ik ben toch geen peuter! Oftewel, we Ijn af en toe een beetje radeloos en geven har dn straf: deze week geen paardrijden. Maar ik wil helemaal geen straf geven. Ik ben echt op zoek naar een oplossing waar ze ook echt iets van leerd en die de sfeer wat gezelliger maakt

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!