Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hulde aan de oppasoma’s en opa’s


23 juli 2016


oppasoma; oppasopa; kinderopvang; mamatothemax; Mama to the max
"

“Ehm, kun jij aanstaande donderdag oppassen in plaats van volgende week (lees, 2 dagen van te voren)?” “Woensdag moet ik naar de fysio, kunnen ze even bij jou een boterhammetje eten?” Oh…James mag al komen logeren zodat we niet morgenvroeg nog hoeven te sjouwen. Heel fijn! Zal ik hem dan om 18:00 al brengen, kan hij gelijk nog even mee-eten….;)

Met mij, Julie is ziek…..Kan ze bij jou een dagje op de bank? Morgen is mijn PT-dag en als ze donderdag nog ziek is, neem ik wel vrij. O, dan mag ze ook komen?

Julie is om kwart over 3 uit van school….Wat leuk dat jullie nog even naar de Efteling gaan!

Boven staat wel wat strijk, maar doe geen moeite. Dat doe ik zelf anders vanavond wel weer. Kom ik thuis, alles gestreken. Zo gezellig, thuiskomen met verse veldboeketjes in huis en hoe fijn, het eten al op tafel.

Zal ik in de zomervakantie een dagje extra komen?

 

Oppasoma en Oppasopa

Herken je het dat je naast de zorg (met alle liefde) voor je kinderen nog zo veel meer wil….? Werken, afspreken met vriendinnen, avondje weg met je partner of zelfs een weekendje of week! Dat kun je nu eenmaal niet allemaal vullen met je oppasmeisje. En dan heb ik het nog niet over de onvoorziene zaken zoals zieke kinderen terwijl jij en je partner eigenlijk op het werk niet weg kunnen of een doktersbezoekje wat net niet handig valt qua slaapje van je kind. Zo kan ik nog wel even doorgaan.,, That’s where de oma’s en opa’s step in! Ze staan altijd voor ons klaar ❤️

Naast de zorg voor onze kinderen willen we tegenwoordig nog zo veel meer…dat kun je niet alleen.

Ik heb het geluk dat ik iedere week op donderdag mag rekenen op 1 van mijn ouders en schoonouders. Mijn ouders stappen zelfs al om 06:00 ’s morgens in de auto om zich om half 8 bij ons te melden en rijden dan ’s avonds na het eten weer terug. Ik kan je zeggen dat is een lange dag!

 

oppasoma, oppasopa, oppas, kinderoppas, kinderopvang

 

Mijn schoonouders daarentegen wonen lekker dichtbij dus ik kan vaak op ze terugvallen met onvoorziene zaken. Niet iedereen heeft de luxe van een opa en oma dichtbij huis of als vaste oppas, maar tegenwoordig vangen deze lieve mensjes toch echt wel heel veel op. Waar het ‘ vroeger’ normaal was om thuis te blijven, zijn we tegenwoordig bijna allemaal tweeverdieners en willen we ook naast ons werk nog onze uitjes hebben.

 

Eigen ritueeltjes

Ik zelf ben ook nogal graag sociaal actief en wil ‘niks missen’. Ik besef me goed dat ik in een luxepositie zit met 2 paar opa’s en oma’s. Wat genieten de kinderen daar ook altijd! Ik vind het ook zo mooi om te zien dat de kinderen bij iedere opa en oma een andere beleving en eigen ritueeltjes hebben:

  • Oma Rita is voor de lange wandelingen en het plukken van mooie veldboeketjes. “Maar ze weet niet eens hoe de tv werkt,” aldus Julie. Daarentegen leert ze haar wel vlinder- en vogelnamen, wat ze ook reuze interessant vindt.
  • Opa Appeldoos is een ‘gekke opa’ en neemt altijd een klein cadeautje mee. Maakt eigenlijk niet uit wat, ze vinden het gewoon altijd weer een verrassing om te zien wat er nu weer uit zijn tas getoverd wordt.
  • Opa Kroeleke & Oma Poppedein zijn de grote Eftelingverwenners, op tijd uit school en hop nog even door naar naar de ‘E’, of als Opa Kroeleke ze ophaalt van school dan is het “ogen dicht, mondje open” , rara waar zou dat nu voor zijn…Snoepje!!! En Oma Poppedein heeft altijd alles in huis voor een lastminute logeerpartij. Hun eigen tandenborsteltje, hun eigen pyama en zelfs hun eigen dekbedjes.

 

oppasoma, oppasopa, oppas, kinderoppas, kinderopvang

 

Oppasoma of Kinderdagverblijf

Ondanks dat onze opa’s en oma’s super oppassers zijn voor onze kinderen, ben ik blij met de verdeling, kinderdagverblijf en oppasoma en -opa. Soms heb je het natuurlijk niet voor het kiezen en in de portemonnee scheelt het natuurlijk ook, maar van 1 of 2 dagen kinderdagverblijf of gastouder is volgens mij nog geen kind slechter geworden en dit geeft opa’s en oma’s ook echt de kans om in hun rol van grootouders te blijven. Je kunt de kinderen nu eenmaal niet 5 dagen in de week verwennen…tenminste dat is mijn beeld erbij.

 

Dank jullie wel!

Ik wil deze blog eigenlijk afsluiten met een grote dank jullie wel! Je hoeft het niet alleen te doen als ouders en vaak staan opa’s en oma’s als eerste klaar met hun armen gespreid om je kindjes op te vangen. Kunnen zij niet dat zijn er ook altijd nog een aantal lieve ooms en tantes en vriendinnen die met liefde helpen als het nodig is. Dus bij deze een grote dank je wel aan onze lieve opa’s en oma’s die altijd maar weer schuiven met agenda’s, meedenken, maar bovenal met zoveel liefde willen oppassen!

 

Liefs,
Mathilde

Ik ben wel benieuwd hoe jullie ermee omgaan in het geval jouw kindje wel alleen opvang heeft via opa en oma. Hebben jullie bv. speciale afspraken over gemaakt hoe om te gaan met opvoeding en bepaalde regels of loopt het juist heel natuurlijk? Hoe staan jullie er überhaupt in, alleen maar opa en oma, of juist niet?

Mathilde

Hi! Ik ben Mathilde, 33 jaar, trotse mama van Julie (5,5) en James (3). Ik werk parttime en daarnaast houd ik me bezig met het reilen en zeilen van alles wat er bij een kleuter- en peuterleven komt kijken. De dagen zitten vrij snel vol. Tijd over? Dan ben ik het liefste bezig met mijn (persoonlijke) mama-ervaringen + kidsproof hotspots te delen via coffeeandkids.nl . Verder ben ik een held in de strijk ontwijken, probeer ik wekelijks een rondje hard te lopen en ben ik een cappuccinolover. Ik neem jullie in mijn blogs mee met mijn ervaringen als mama, herinneringen, trotse momenten, inspiratie. Lees ze, liefs! Ps, je kunt ons dagelijks volgen op Instagram.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!