Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hooked on haken!


12 maart 2017


haken
H

Heel vrouwelijk Nederland lijkt gegrepen door het haakvirus. Bobbi Eden brengt zelfs een eigen haakboek uit. Ook ik haak graag, niet structureel. Maar ik zit regelmatig een avondje op de bank met een ‘projectje.’

Heel old-fashion heb ik het haken geleerd van mijn moeder. Aan het eind van mijn zwangerschap, eigenlijk niet eens omdat ik per se wilde haken. Ik zocht een bezigheid om de dagen door te komen. Een activiteit die mijn fijne motoriek zou bevorderde. Door de neuropathie als bijwerking van chemotherapie, had ik namelijk geen gevoel in mijn vingertoppen. Behoorlijk lastig als je kleine rompertjes met kleine drukknoopjes in het vooruitzicht hebt.

Mama als haakjuf

Mijn haakjuf was dus mijn moeder. De eerste proeflapjes waren niet om aan te zien. Maar… de basissteken kende ik. Omdat mijn mama natuurlijk niet altijd paraat kon staan met haaktips, werd Youtube mijn beste vriend. Ik leerde ik mezelf door middel van tutorials verschillende andere steken. En als snel haakte ik vlindertjes en hartjes. Kleine projectjes, omdat het veel moeite kostte om iets groters op te pakken. Maar tegen de tijd dat de enveloppen voor het geboortekaartje geschreven moesten worden, had ik weer enigszins controle over mijn vingertoppen. Lang leve het haken!

Mutsje haken

Na de geboorte van ons meisje ben ik rustig verder gaan haken, en haakte ik voor haar een mutsje. En dat schattige mutsje heeft  de hele winter gedragen. Ook een mutsje voor de newborn van een collega was zó gemaakt. Ondertussen was mijn moeder ook weer helemaal gegrepen door het haakvirus en maakte een mooie ledikantdeken.

Amigurumi

Na de winter, kwam het haken, mede door de studie, wat in het slob. Totdat ik een ontzettend leuk patroon kreeg van Gonnie het Gansje, van de Gonnie-boekjes. En onlangs heb ik voor een kleine spruit dit knuffeltje gehaakt, in dezelfde kleuren als het wiegdekentje.

Poppendeken

Inmiddels ben ik met een iets groter haakprojectje bezig, onze kleine meid is sinds een aantal dagen helemaal verzot op haar popje: ‘baby’. (Voordat jullie dit verkeerd interpreteren, wij verwachten géén baby). Alleen ons poppenmoedertje wikkelt haar popje in een handdoek, dus deze ‘baby’ heeft dringend een poppendeken nodig. Zoals ik al eerder zei is Youtube, op het gebied van haken, mijn grootste vriend geworden. Hier vond ik een leuke tutorial voor de ‘starstitch’ of madeliefsteek. Een hele mooie, en vooral belangrijk, niet een hele moeilijke steek. Proeflapje is inmiddels gehaakt, de steek heb ik onder de knie. Dus nu ga ik weer gauw aan de haak.

Ik ben erg benieuwd of jullie ook aan het haken zijn geslagen? Wat maken jullie zoal?

Tips als je wilt gaan haken:

  • Kijk of er iemand in je omgeving is die je op weg kan helpen (moeder? Oma? Buurvrouw?)
  • Zoek op Youtube naar tutorials. (zoektermen: haken of crochet)
  • Begin met een klein projectje

Fashion_English11_300x250

Saskia

Mijn naam is Saskia (oktober 1989) getrouwd en samen zijn wij de trotse ouders van een prachtige dochter (juli 2015). Samen met onze twee poezen, wonen we wij in het noorden van de provincie Groningen. Juf in het basisonderwijs van beroep en daarnaast in opleiding voor orthopedagoog. Ons rustige leventje werd halverwege 2015 op de kop gezet toen er bij mij, tijdens de zwangerschap, lymfeklierkanker werd geconstateerd. In mijn blogs schrijf ik over het moeder worden en moeder zijn met kanker en over mijn belevenissen als juf.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!