Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hond en baby: best friends


21 februari 2016


hond, kind
<

Met een wilde gok durf ik wel te zeggen dat iedereen ze wel eens heeft gezien: de allerliefste filmpjes van baby’s en hun hond. Van het kleine pupje dat bij de baby in de wipstoel kruipt tot de enorme hond die wordt ‘uitgelaten’ door zijn kleine baasje dat net kan lopen en de riem vast houdt. Als hondenliefhebber stroomt mijn hart daar altijd van over. Ik ben zelf opgegroeid met dieren en als ik zelf moeder zou worden, dan wilde ik dat ook voor mijn kindje. Ik vond dat een ontzettend mooi idee, baby en hond die samen kunnen opgroeien en samen kunnen leren. Samen een band opbouwen, met elkaar spelen en zelfs bij troost elkaar kunnen vinden. Ja, dat vond ik een mooi idee en direct een goede kans om ons kind direct al mee te nemen in de zorg voor een dier. Ja, ik zag het al helemaal voor mij! Maar goed, een hond en een baby willen: het moet wel nog allemaal gebeuren dan…

 

hond, kind

Gezinsuitbreiding met een hond

De eerste stap in gezinsuitbreiding: een hond. In onze zoektocht naar onze eerste hond hadden we een paar uitgangspunten. We wilden een kortharig ras, we wilden een grote hond en we wilden een pup zodat we deze zelf compleet konden vormen met het idee van een mogelijke baby op komst. We werden helemaal verliefd op de Rhodesian Ridgebacks en zijn uiteindelijk bij een nestje gaan kijken waar we direct verliefd waren op ‘oranje bandje’. Na onze geplande vakantie mocht Kyra, zoals we haar noemden, het nest verlaten. Ze was de grootste uit het nest en toen al anderhalf keer zo groot als haar broertjes.

 

Hond, kind

Ons kindje zou opgroeien met een hondje

Nu ik er zo op terugkijk, is de zomer van 2014 een hele bijzondere voor ons geweest. We vierden dat we 10 jaar samen waren, we besloten toen om te proberen om zwanger te raken en we kozen voor een hond. We besloten bewust om dit dus te combineren. Tegen de tijd dat ik mogelijk zwanger zou zijn en tegen de tijd dat de baby er zou zijn, zou Kyra haar pubertijd voorbij zijn en een stabiele hond kunnen zijn (ze is uiteindelijk een overactieve hond, maar wel lief en heel gehoorzaam). Ik wilde graag – zoals ik al noemde – om meerdere redenen dat ons kindje zou opgroeien met een hondje, maar vooral om ze een fantastische band op te kunnen laten bouwen.

Een half jaar later was ik zwanger! Op de een of andere manier voelt een hond dit echt aan. Naarmate de zwangerschap vorderde, stelde zij zich steeds meer en meer beschermend op. Ze wilde lief en knus dichtbij mij zijn, maar waakte ook echt. Als mijn vriend thuis was, dan was alles prima. Maar als hij er niet was, nam zij de taak echt over. Prachtig mooi om te zien. Wat ik wel belangrijk vond, was om haar hierin niet de overhand te laten nemen. Waakzaamheid is mooi, maar ik wilde absoluut niet dat er kans zou zijn op doorslaan hierin. Je wilt voorkomen dat de hond zo beschermend wordt over het kindje, dat je als ouders of bezoek niet eens bij de baby in de buurt kan komen. Hier zorgde ik voor door haar te laten ‘waken’ wanneer ze wat hoorde, maar vervolgens wel die taak van haar over te nemen. Wanneer een hond merkt dat zijn baas de controle heeft, kan de hond zich erbij neerleggen. Door die les op tijd mee te geven, komt dit met de baby op komst straks goed van pas.

hond, kind

Een hond voelt alles aan

In mijn eerste blog schreef ik al over de thuiskomst na de ziekenhuisbevalling. Besef je dat een hond jou ontzettend goed aanvoelt: wanneer je zelf ontspannen bent, kan de hond ook meer ontspannen met de nieuwe situatie omgaan. Voor de eerste kennismaking is dit ontzettend belangrijk. Daarom liep ik ontspannen met de maxicosi naar binnen en zette deze op de bank. Ik gaf Kyra eerst zelf even aandacht, waarna ze bij haar baby vriendje kon gaan kijken. Deze zette ik bewust op de bank neer, namelijk niet op de grond omdat dit zo laag is dat ze er ‘boven op’ zou kunnen duiken, maar ook niet op de tafel zodat ze omhoog zou willen springen. Op de bank dus, zodat ze op neutrale hoogte rustig kon snuffelen. Dit werkte goed. Ze vond het even interessant maar daarna was het ook gewoon goed. En sindsdien is het ook zo gebleven. Iedere ochtend als ik met Justin beneden kom, gaan we even samen zitten zodat ze ons beide rustig kan begroeten. Dan is het na een minuut goed en laat ze hem in principe verder gewoon met rust.

Samen spelen

In de eerste paar maanden heeft Justin vooral in de box gelegen en ging ze daarnaast op de grond liggen. Nu we een paar maanden verder zijn ontwikkeld Justin zich meer en doen we ook meer. Zo ligt hij vaak op het speelkleed of zit hij bij mij op de bank. Dat vind Kyra natuurlijk helemaal fantastisch en Justin ook. Ze voelen elkaar helemaal aan en genieten er allebei van. Wanneer Justin op het speelkleed ligt, wil Kyra er graag bij. Dit mag ze, maar alleen als ze zelf ook ligt. Ik wil niet dat ze boven hem staat of zit, voor het geval ze bovenop hem terecht zou komen. Dit weet ze nu dan ook precies: zodra het speelkleed wordt neergelegd, gaat ze er al bij liggen.

hond, kind

Spelen en slapen

Voor ons is het dagelijkse genieten van Justin en Kyra een bevestiging dat het de juiste keuze is geweest om dit zo te combineren. Als Justin bij mij op schoot zit, komt Kyra er naast zitten. Justin steekt zijn handjes uit om haar aan te raken. Kyra vind dat op haar beurt weer feest en snuffelt en likt dan graag aan zijn handjes, wat Justin hilarisch vind. Uiteraard vervolgens goed handjes wassen, maar ze spelen (en slapen!) graag bij elkaar in de buurt. Het zal mij benieuwen hoeveel mooier het de komende tijd gaat worden tussen hun.

hond

Is jouw baby ook opgegroeid met een hond of ander huisdier? Of heb je er wellicht bewust voor gekozen om dit niet te doen? Laat jouw ervaring vooral achter in een reactie. Misschien heb je nog wel aanvullende tips? Of een hele leuke foto van jouw huisdier en kind? Reageer dan vooral op de Facebook-pagina van Mama to the Max waar je ook een foto kunt bijvoegen!

Ben je in verwachting, heb je een hond en zoek je nog een aantal behulpzame tips? Bekijk dan vooral de blog met tips die Marjon eerder schreef.

Kim Buckard

Kim, 27 jaar en de trotse en kersverse mama van onze prachtige en stoere zoon Justin. Inmiddels ruim 11 jaar samen met Joran en onze hond Kyra maakt ons compleet. Ik werk als zelfstandig fotografe en fotografeer voornamelijk via mijn ‘Pure & Beloved’ concept: zwangeren, newborns, moeders & kids en meer (www.purebeloved.nl) maar werk daarnaast ook voor mode en bedrijven. In mijn blogs zal ik het gaan hebben over alle ontdekkingen die ik doe als kersverse mama. De nieuwe dingen die ik tegenkom met mijn kind, de fijnste items die wij gebruiken, de ontwikkeling tussen baby en huisdier maar natuurlijk ook het feit dat mijn mama-zijn een prachtig raakvlak heeft met mijn werk: ik kan mij als werkende mama namelijk constant bezig houden met de heerlijke momenten voor moeders en kids met daarbij natuurlijk de meest tedere en fijne fotomomenten.

Reactie op “
Hond en baby: best friends

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!