Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoeveel suiker mag je kind?


15 maart 2017


snoep suiker aanbevolen hoeveelheid calorie kind peuter kleuter mama to the max
H

Het blijft een hot topic, suiker. En dan vooral, hoeveel suiker mag je kind eigenlijk? Waar de nummer 1 kindjes van de papa’s en mama’s zo lang mogelijk van het eerste snoepje worden weerhouden, moet je bij nummer 2 op de eerste verjaardag al een lolly uit de handjes trekken.

En dacht je dat je er met geen snoep eten bent….. Nee, helaas is dat niet waar. Suiker zit overal in en een suikervrij dieet is echt een ‘way of life’, dat heb je niet voor elkaar zodra je besluit geen zoete dingen meer in huis te halen en de suikerpot weg te gooien.

Suiker krijgt je kind dus toch binnen,
maar hoeveel suiker mag je kind nu eigenlijk?

In een wekelijkse column van VU-hoogleraar Jaap Seidell worden allerlei vragen gesteld op het gebied van voeding en gezondheid. Hij geeft daar vervolgens antwoord op. Deze keer de suikervraag dus, hoeveel suiker mag je kind? Je wil het als ouder liefst ‘goed’ doen dus onze interesse is gewekt….. Kom maar op met dat antwoord.

Geen maximum op suikerinname in Nederland

Er is in Nederland geen maximum gesteld op de inname van het aantal grammen suiker per kind. Echter zijn er vanuit diverse gezaghebbende organisaties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wel richtlijnen vastgesteld. Zij geven aan (2015) dat de inname van ‘vrije suikers’ niet meer dan 10% van de totale calorie-inname mag zijn. Beter nog zou zelfs zijn 5%!

Hoeveel  suiker mag je kind?

Jongens van 4 tot 8 jaar hebben gemiddeld circa 1500 kcal/dag (meisjes 1400) nodig. Vijf procent van de inname is dan 75, respectievelijk 70 kcal, ofwel rond de 18 gram suiker. Dat is niet meer dan 4 à 5 theelepels

Voorbeeldje vanuit het artikel van VU-hoogleraar Jaap Seidell:

Als een kind van zes ontbijt met een bordje kinderontbijtgranen (bv Coco Pops; 10 gram suiker per portie) en een pakje sinaasappelsap drinkt (18 gram suiker), zit het al ruim boven de hoeveelheid die de WHO aanbeveelt. En dan moet de dag nog beginnen.

Er volgen bijvoorbeeld nog een plakje ontbijtkoek (8 gram suiker), zoet broodbeleg tussen de middag, wat snoep of koekjes, wellicht een toetje en nog wat gezoete drankjes zoals yoghurtdrank of appelsap (20-25 gram suiker).

Een kind haalt makkelijk 80-100 gram suiker per dag. Veel meer dus dan eigenlijk gezond zou zijn. Zoals gezegd, helemaal suikervrij is echt een way of living en daar moet je samen met je gezin helemaal voor gaan. Volgens het Kenniscentrum Suiker & Voeding (gefinancierd door de suikerindustrie) eet en drinkt een Nederlands kind per jaar zijn lichaamsgewicht aan suiker!!  Ook eten Nederlandse kinderen gemiddeld veel te weinig groenten, fruit, vis en voedingsvezels.

Hoe kun je minderen met suiker?

Begin gewoon eens de suikerinname te halveren, dan ben je al een heel eind. Jouw kind hoeft echt niet iedere dag een bakje chocopops. Kinderen kunnen prima een kop thee drinken (zonder suiker dan natuurlijk) in plaats van een glasvruchtensap. Bekijk af en toe eens de achterkant van zo’n kindvriendelijk ‘koop mij want ik ben gezond voor je kind’ verpakking en laat het staan na het zien van de hoeveelheid verstopte suikers en andere zogenaamd gezonde ingrediënten. Gebruik je gezond verstand en zoals met alles is het key word….. ‘met mate’

Krijgt jouw kind te veel suiker of let je er goed op?

bron:Het Parool


affiliate-728x90-dagacties

 

 

Mathilde

Hi! Ik ben Mathilde, 33 jaar, trotse mama van Julie (5,5) en James (3). Ik werk parttime en daarnaast houd ik me bezig met het reilen en zeilen van alles wat er bij een kleuter- en peuterleven komt kijken. De dagen zitten vrij snel vol. Tijd over? Dan ben ik het liefste bezig met mijn (persoonlijke) mama-ervaringen + kidsproof hotspots te delen via coffeeandkids.nl . Verder ben ik een held in de strijk ontwijken, probeer ik wekelijks een rondje hard te lopen en ben ik een cappuccinolover. Ik neem jullie in mijn blogs mee met mijn ervaringen als mama, herinneringen, trotse momenten, inspiratie. Lees ze, liefs! Ps, je kunt ons dagelijks volgen op Instagram.

Reactie op “
Hoeveel suiker mag je kind?

  1. Het is de nieuwe hype om suikervrij te leven. Ik doe er bewust niet aan mee. We proberen naast alle zoete dingen veel langzame suikers te eten, zoals volkorenproducten. Ook probeer ik hem voldoende groente en eiwitten te laten eten.
    Wat ik vooral niet wil is dat hij een ongezonde kijk op eten krijgt. Daar ben ik wel bang voor als ik hem dingen ga verbieden.
    Rachel onlangs geplaatst…Hema Haul, jongenskledingMy Profile

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!