Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoe zorg ik dat mijn kind veilig online is?


1 april 2019


online veiligheid van je kind tips mamatothemax 2
<

Bij veel ouders ligt de vraag hoe je je kind zo veilig mogelijk online kan laten zijn. Waar ligt het gevaar en de verantwoordelijkheid? Is de functie ‘ouderlijk toezicht’ eigenlijk wel echt waterdicht? Hoe je het went of keert, internet is van deze tijd en kinderen zullen steeds meer actief zijn. In deze blog deel ik mijn tips over veilig internetgebruik van kinderen.

Lees ook:
Kids variant van YouTube nu ook in Nederland

Bij wie ligt de verantwoordelijkheid?

Een tijdje geleden was ik aanwezig bij de lancering van YouTube Kids. Het was een zeer informatieve presentatie en er kwamen heel wat mensen vertellen over de app. De vraag die centraal stond was natuurlijk bij wie de verantwoordelijkheid ligt wat kinderen zien op het internet. Want ligt die bij het kind zelf, bij ons ouders, de appontwikkelaar of de overheid? De conclusie was de volgende: alle partijen spelen hierin een rol en hebben dus een gedeelde verantwoordelijkheid. We zullen dus samen moeten werken voor de online veiligheid van een kind.

youtube kids lancering beeld en geluid museum mamatothemax

Waarom de Kids variant en niet de originele?

YouTube is een open platform en daarmee de grootste opslagplaats voor informatie, entertainment en muziek. Dat betekent dat iedereen de vrijheid heeft om video’s te uploaden. Dat betekent dus ook dat er soms content bij staat dat niet geschikt is voor jonge kijkers. Voor kinderen is de YouTube Kids variant gemaakt, waardoor het veel gemakkelijker is om gepaste content te vinden. Alle filmpjes die in YouTube Kids staan zijn door een team bekeken en goedgekeurd. Bovendien krijgen ouders de kans om meer inzicht en controle te krijgen dankzij de handige functies!

Wat is er naast YouTube Kids mogelijk?

Een app waar je filmpjes, muziek en leuke DIY’s kan vinden is natuurlijk super leuk. Maar, wat kunnen we daarnaast doen om het leuk te houden? Er zitten verschillende tools op tablets en smartphones om ouderlijk toezicht in te schakelen. Dat heb ik sowieso ingesteld op de iPad van Maxime. Het is voor haar dus niet mogelijk om bepaalde apps te downloaden waar bijvoorbeeld geweld in voor komt. Natuurlijk ben ik als ouder verantwoordelijk in de gaten te houden dat het ook goed blijft gaan. Want net als met YouTube Kids en vele andere apps is er geen 100% garantie dat het systeem waterdicht is. Daar moeten wij als ouders ons wel bewust van zijn.

Eindverantwoordelijke: dat ben je zelf

Hoe oud je kindje ook is, je zal dus zelf ten alle tijden ondanks de fijne tools, zelf eindverantwoordelijke zijn. Stel een wachtwoord in de game- of App Store, kijk samen mee op de iPad en schakel een tijdslimiet in. Er zijn allerlei manieren waardoor het voor iedereen goed werkt en je problemen kunt voorkomen.

Heb jij nog goede tips om de online veiligheid van je kindje te verbeteren? Wij voegen ze heel graag nog toe aan ons lijstje, dus deel het vooral op social media.

Veel liefs,

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!