Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoe overleef ik november en december zonder aan te komen?


10 november 2016


gezond snoepen met de feestdagen mama to the max
<

Kom jij aan het einde van het jaar ook altijd een paar kilo’tjes aan? Dan ben je echt niet de enige. De laatste maanden van het jaar eten we vaak net even anders dan de maanden ervoor. Zodra het ’s avonds eerder donker wordt, trekt een avondje bank hangen met wat lekkers toch net wat meer dan wanneer het lang licht blijft. De pepernoten en speculaasjes die al maanden in de winkel liggen helpen niet echt mee om op gewicht te blijven en zodra Sinterklaas dan weer naar Spanje vertrekt, gaan we moeiteloos over op kerstkransjes en kerststol om ons vervolgens vol te stoppen met oliebollen en appelflappen… Niet zo heel gek dat al die extra’s vaak zorgen voor wat extra kilo’s aan het eind van het jaar. Toch?! Er is natuurlijk niets mis met af en toe wat lekkers te snoepen pakken tijdens de feestdagen. Maar dan hebben we het ook echt over die paar feestdagen. Je weet wel Sinterklaas, 1e en 2e kerstdag en Oud en Nieuw. En misschien de dagen eromheen. Niet over de weken en soms zelfs maanden ervoor, er tussen in en erna…

Heb jij de afgelopen weken elke dag al wat pepernoten, marsepein, chocoladeletter of gevulde speculaas gegeten en was dat naast je reguliere tussendoortjes?

Dan is de kans groot dat je inmiddels een kleine kilo zwaarder bent, dan dat je een maand geleden was. Ga je daar nu mee door, naast je gewone snoep en lekkernijen ook al Sinterklaas snoepgoed te eten en daarna heerlijk verder te gaan met Kerstkransjes, oliebollen en appelflappen, dan ben je begin januari waarschijnlijk nog een kilo’tje zwaarder. Vind je dat geen enkel probleem, omdat je weet dat je die paar kilo in januari zo weer kwijt bent? Top! Maar behoor jij tot de groep mensen die van zichzelf weet, dat die paar kilo er niet zomaar weer vanaf gaan? Lees dan snel verder voor een paar tips om de november en decembermaand zonder al teveel “kleerscheuren” door te komen.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je dit jaar eens een keer NIET aankomt in de laatste maanden van het jaar? Hierbij een aantal praktische tips!

sinterklaas krans diy aftellen pakjesavond MAMA to the max

Tip 1: berg het lekkers goed op

Bij voorkeur in een kastje waar je niet meerdere keren per dag hoeft te zijn. Als de chocoladeletters in het kastje liggen waar ook de koffie of thee staat, dan is het heel lastig om niet elke keer even een klein stukje te pakken. Maar aan het eind van de dag is de letter dan toch echt op… Staat de pot met pepernoten op het aanrecht? Wedden dat je ongemerkt meer pepernoten pakt dan je denkt?! Waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig? De eerste paar keer zeg je misschien nog tegen jezelf “Nee, dat zou je niet doen. Laten liggen die chocola”, maar de 5e keer zeg ook jij waarschijnlijk “De afgelopen paar keer heb ik niets genomen, dus nu mag ik wel een extra stukje!” Ruim het lekkers (en dat geldt niet alleen voor het Sintsnoepgoed, maar ook voor je koektrommel en snoeppot) op in een kast waar je niet vaak hoeft te zijn. Bij voorkeur zelfs in een kast die niet in de keuken of woonkamer staat. Bijvoorbeeld in de meterkast of in de kast met vazen of schoonmaakspullen. Er vanuit gaande dat je daar niet meerdere keren per dag in hoeft te zijn. Maak het jezelf gemakkelijker en berg lekkers altijd uit het zicht en uit de buurt op!

stocksnap_c3b0d9188b

Tip 2: kies bewust

Heb je echt trek in wat lekkers? Kies dan heel bewust waar je echt zin in hebt, leg daar een kleine hoeveelheid van op een schaaltje en berg de rest direct weer op. Dit schaaltje is speciaal voor jou, zodat je er echt van kunt genieten. Zie het ook echt als iets bijzonders en neem er even de tijd voor. Doe dit maximaal 1 keer per dag en in plaats van je gebruikelijke koekje bij de koffie. Op deze manier houd je de “schade” beperkt.

Fotocredits: goodfoodgoodpeople.nl

Fotocredits: goodfoodgoodpeople.nl

Tip 3: deel het uit

Weet je van jezelf dat je niet van al dat lekkers af kunt blijven en dat goed opbergen voor jou niet gaat werken? Maar heb je het al wel in huis? Omdat je het nu eenmaal had gekocht voordat je dit artikel las, of omdat je het hebt gekregen? Deel het lekkers dan gewoon uit. Neem het bijvoorbeeld mee naar je werk of sportvereniging. Als je veel collega’s of teamleden hebt en iedereen pakt er iets van, is het zo op. En doordat iedereen er gewoon 1 of 2 pakt, is het voor niemand een probleem. Of zet een grote mand in de voortuin met al het lekkers, met een bordje erbij met “gratis mee te nemen”. Zo maak je iemand anders blij en kom jij niet in de verleiding. Je kunt het ook aan de voedselbank geven als dat je een prettig gevoel geeft of aan een ander goed doel. En realiseer je; weg gooien is ook gewoon een optie. Ja, dat is zonde en ja, dat is verspilling. Maar is het niet net zo zonde om het in je lijf te stoppen als je dat eigenlijk helemaal niet wilt?

Sint keuze 2016

Tip 4: koop het lekkers pas als de betreffende feestdag echt nadert

Dat wil zeggen in de week voorafgaand aan de feestdag. Dat je inmiddels Sinterklaas snoepgoed in huis hebt, is niet zo raar. Sinterklaas komt immers zaterdag al aan in Nederland. Maar wees eens eerlijk, hoe lang heb je al pepernoten en marsepein in huis? Ze liggen al vanaf begin september in de winkel, maar dat betekent niet dat jij ze ook moet kopen… Wacht met het inkopen van de Kerst lekkernijen tot het echt bijna Kerst is. Zodra je het in huis hebt, gaat het namelijk gewoon op. Heb je het nog niet in huis, dan kun je ook niet in de verleiding komen. Het klinkt zo simpel en dat is het ook. Maak het jezelf niet moeilijker dan noodzakelijk!

Tip 5: maak keuzes, OF-OF in plaats van EN-EN

Het hoeft niet altijd allemaal! Je hoeft op Sinterklaasavond niet EN pepernoten EN chocoladeletter EN marsepein te eten. Je hoeft ook niet EN wat lekkers bij de koffie EN wat lekkers bij de borrel te nemen. En op de kerstreceptie hoef je niet EN wijn EN bitterballen EN kaasvlinders EN nootjes te nemen. Er is echt niets mis met zo af en toe wat afslaan… Sterker nog, dat is misschien wel een heel goed idee als je op gewicht wilt blijven…

new-years-eve-champagne-party-happy-new-year-picjumbo-com

Genieten

Wil je op de feestdagen gewoon kunnen genieten van lekker eten zonder je daarna schuldig te voelen over wat je allemaal hebt gegeten en gedronken? Realiseer je dan, dat je echt niet aankomt van 1 of 2 dagen teveel eten. Net zoals je ook niet blijvend afvalt van 1 of 2 dagen wat minder eten. Dus heb je geen zin om met de feestdagen na te denken over de gezondere opties en wil je gewoon alles kunnen eten wat er op tafel komt? Doe dat dan gewoon! Als je de dagen ervoor en de dagen erna wat rustiger aan doet met de drank en de hapjes en voor wat lichtere maaltijden kiest, dan komt het echt wel goed. Maar dan hebben we het dus wel over die paar echte feestdagen he? Als je dat elke dag denkt van begin november tot eind december, dan vliegen de kilo’s er echt wel aan!!

Gezelligheid

Uiteindelijk ben jij de enige die kan bepalen hoe jij de feestdagen wilt vieren. Als je maar geniet van de lekkere dingen die je op die dagen eet, zonder je daarna schuldig te voelen of het idee te krijgen dat je je moet verantwoorden voor de keuzes die je maakt. Want wees eerlijk, de feestdagen draaien toch om gezelligheid? Samen met familie of vrienden bij elkaar zijn en genieten van elkaars gezelschap? Dat is vele malen belangrijker dan wat er op tafel staat en wat er wordt gegeten. Dus geniet van de feestdagen en doe wat voor jou goed voelt! En als je deze tips in je achterhoofd houdt, kom ook jij november en december zonder kleerscheuren door!

Sint keuze 2016

Diana

Als Voedingspsycholoog en Kinder-eetcoach begeleid ik kinderen, jongeren en volwassenen die kampen met gewichtsproblemen en/of eetproblematiek. In mijn begeleiding staat de psychologie achter eten altijd centraal, aangezien eten zoveel meer is dan alleen het nuttigen van voedingsstoffen. Wat je eet is belangrijk, maar waarom je eet is dat ook!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!