Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoe ga je om met de dood voor je kinderen?


1 maart 2017


W

We hebben het gelukkig nog niet zo heel vaak mee gemaakt, dat er iemand in onze nabije omgeving overlijd, maar hoe ga je daar mee om richting je kinderen? Wat zeg je tegen je kinderen en ga je kijken bij de overleden persoon?

Uiteraard heeft iedereen hier zijn eigen mening over! En ik ben van mening dat we die allemaal ook moeten respecteren. Maar als je het niet weet, wat doe je dan?
Ik denk dat eerlijk zijn het allerbelangrijkste is! Zo wordt er nog regelmatig tegen kinderen verteld dat iemand die overleden is slaapt en nooit meer wakker zal worden. Ik weet nog heel goed toen mijn eigen opa overleed en ik niet meer durfde te gaan slapen. Mijn ouders hadden me niet verteld dat mijn opa sliep, maar schijnbaar had ik dat er zelf van gemaakt. Mijn advies is dus om nooit te zeggen dat iemand slaapt!

Vanaf welke leeftijd snapt een kind wat dood betekend?

Rond de 6 jaar gaat een kind begrijpen wat de dood ongeveer betekent. Ze gaan beseffen dat definitief het is, maar begrijpen nog niet helemaal dat ook daadwerkelijk iedereen ooit dood zal gaan.

Wat kun je zeggen over de dood tegen kinderen?

Er zijn prachtige, en eerlijke, dingen die je kunt gebruiken om de dood aan je kind uit te leggen. Zelf leg ik uit dat iemand naar de hemel mag, daar waar alles mooi en goed is. Maar de verhalen over een ster aan de hemel vind ik ook erg mooi! En dit kan ook houvast geven voor je kind.

Wat als je kind wil kijken bij de overleden persoon?

Ik denk dat wanneer je kind er zelf om vraagt, je kind er ook klaar voor is. Ga wel mee natuurlijk! Je zou ook eerst zelf even kunnen gaan kijken. Dan kan je je kind ook voorbereiden als hij het spannend vind.

Het is waarschijnlijk makkelijker voor een kind wanneer ze afscheid moeten nemen van iemand die iets verder weg staat dan wanneer het iemand is die heel dicht bij stond. Maar dwing je kind nooit om te gaan kijken als ze dat niet durven, maar geef je kind wel de gelegenheid om er over na te denken! Blijf altijd in gesprek met je kind. Dat je kind een overleden iemand ziet zal ook indruk maken op je kind, maar door erover te praten zal het ook vrij snel niet meer een groot ding zijn. Voor ons volwassenen kan het juist wel prettig zijn hoe praktisch kinderen denken.

Het is belangrijkste om vooral niet geheimzinnig te doen

Wees eerlijk, geef eerlijke antwoorden op de vragen die je kind stelt. Het is geen leuke ervaring, maar de dood is onvermijdelijk. Als je kind mee gaat, leg dan ook uit wat hij kan verwachten, hoe hij zich hoort te gedragen en begeleid ze hier bij. Kijk niet vreemd op als de vragen pas later komen.

 

300 x 600 IMU Half Page Ad

Roelfien

Ik ben Roelfien, 34 jaar. Ik ben 12 jaar samen met Ton, waarvan 7 jaar getrouwd. We hebben 2 zoons, Thomas van 8 en Roan van 4 jaar. Ik denk, lees en schrijf graag. En ik doe geregeld een poging om creatief en verantwoord bezig te zijn. Ik werk sinds 6 jaar als gastouder thuis en beleef heel wat met zo veel kinderen over de vloer. En ik ben er trots op dat ik hier iedere maand een stukje over mag schrijven voor Mamatothemax!

4 Reacties op “
Hoe ga je om met de dood voor je kinderen?

  1. Mijn kinderen zijn nog te jong om dit verhaal aan te gaan, maar vanuit mijn werk hebben we er wel veel over gesproken. Ik werk met mensen die een geestelijke leeftijd van een kind hebben. Wat het belangrijkste was is dat je inderdaad eerlijk bent. Noem het gewoon bij naam en zeg ook hoe je je er zelf bij voelt. Ook in mijn werk wordt het afgeraden om het het eeuwige slapen te noemen, precies om de rede dat mensen/kinderen bang kunnen worden van slapen
    Rachel onlangs geplaatst…Een nieuw bedMy Profile

  2. Wij zijn er nu al heel open over. Zo is mijn stiefvader overleden en zijn onze opa’s en oma’s overleden en daar hebben we het nog steeds regelmatig over. En dat die dood zijn en dat de wereld anders wel heel vol wordt, dus dat het een natuurlijk proces is. Toen mijn stiefvader overleed had ik nog geen kind, maar toen vertelde mijn broer zijn zoontje dat hij nooit meer terugkomt en dat hij een sterretje aan de hemel is geworden. En dat vond ik wel een leuke. Wij zijn niet religieus, maar we weten ook niet zeker dat overleden mensen niet aan de hemel verschijnen 😉

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!