Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoe bewaar je rust in December?


16 december 2015


<

December, wat een maand he? Hyperactieve kinderen in de klas, overal muziek, de agenda bol van de activiteiten en bergen met kunstwerken van de kinderen. De maand december staat er bol van, heerlijk al die gezelligheid.

Toch merk ik aan de kinderen, andere moeders maar ook aan de juffen op school en de leidsters op het kinderdagverblijf dat het eigenlijk ook allemaal best een beetje veel is. Ik hoor iedereen zeggen dat ze het heel gezellig vinden maar tegelijkertijd ook blij zijn als het straks weer januari is en het gewone ritme weer opgepakt kan worden. Vorig jaar viel het me al op dat de decembermaand best een impact heeft op onze kinderen, die van zichzelf al aardig prikkelgevoelig en druk kunnen zijn. Daarom heb ik er dit jaar bewust voor gekozen om te proberen in December thuis de rust te bewaren.

kerst

Dat probeer ik onder andere in de praktijk te brengen door bijvoorbeeld de aanschaf van Sinterklaas cd’s dit jaar achterwege te laten. De cd’s met Sinterklaasliedjes hebben hier altijd zo’n opzwepend effect dat ik binnen no time 3 stuiterballen in huis heb in plaats van 3 kinderen. Omdat op school de liedjes al met regelmaat gedraaid en gezongen werden had ik niet het idee dat ze het erg zouden missen als we ze hier niet op zouden zetten. Ze hebben er niet één keer naar gevraagd en zelfs niet eens via YouTube sinterklaasliedjes opgezet, wat ik ergens nog wel verwacht had. Uiteraard hebben we wel op z’n mooist gezongen met z’n allen toen de kinderen hun schoen mochten zetten. Het sinterklaas journaal werd ook op school of de bso gekeken dus ook daar werd niet naar gevraagd.

Toch is het absoluut niet zo dat ze het sinterklaasfeest niet beleefd hebben, ze zijn met papa naar de intocht van Sinterklaas geweest en ook hebben we samen pepernoten gebakken. Ze hebben hun schoen mogen zetten en pakjesavond hebben we uiteraard ook gevierd met opa en oma samen. Wat ons betreft was dit een prima manier om ze alles mee te laten maken en toch te voorkomen dat er continue 3 stuiterende kinderen door het huis heen gingen. De spanning van het feest opzich is vaak al genoeg voor ze om druk van te worden. Want eerlijk is eerlijk zelfs als je 5 en 7 jaar oud bent en eigenlijk heel goed weet dat Sinterklaas niet bestaat is het toch allemaal nog spannend genoeg. Dan vertel je dat de Sint op school een “ nep-Sint”  was omdat zijn staf nep was. Of ga je toch even buiten kijken of je piet nog weg ziet rennen als er een doos met pakjes voor de deur staat terwijl je heel goed weet dat papa en mama de cadeautjes kopen. Grappig om te zien hoe ze terwijl we hier thuis heel open zijn geweest over het feit dat Sinterklaas niet bestaat toch gedurende die periode heen en weer geslingerd worden tussen “echt en nep”. Onze jongste, Silver weet uiteraard niet dat Sinterklaas niet bestaat, ze wordt in januari pas 3. Heel veel moest ze er echter niet van hebben, Zwarte piet ging nog wel maar Sinterklaas? Toen ze die op school aan zag komen schoot ze een paar meter naar achteren en ze wilde hem ook echt geen handje geven, laat staan op schoot.

kerst

Dat de tijd zo snel voorbij vliegt blijft me verbazen. Misschien is dat ook wel weer een voordeel van die vol geplande agenda. Er is zoveel te doen dat je haast sneller dan het geluid door de December maand heen vliegt! Voor je het weet is pakjesavond alweer geweest en moeten we weer omschakelen, overal gaat de Sint eruit en komt Kerst erin.

Vorige jaren bestond onze kerst uit het hele land doorkruisen omdat onze familie allemaal minstens een uur bij ons vandaan woont, de ene dag naar zijn familie en de andere dag naar die van mij. Natuurlijk zijn dat altijd hele gezellige kerstdagen maar dit jaar hebben we besloten om ook dat anders aan te pakken. Aan het einde van het jaar zijn we er echt aan toe om er even tussenuit te gaan. Daarom hebben we besloten om met kerst en oud en nieuw een huisje te boeken in Zeeland en daar mensen uit te nodigen om het gezellig samen met ons te vieren. Zo hopen we vakantiegevoel en qualitytime met ons gezin te combineren met de gezelligheid van de feestdagen en vrienden en familie om ons heen. Samen zwemmen en gezelschapsspelletjes spelen, daar genieten de kinderen zo ontzettend van. Ook dat is een manier van rust creëren, alleen noemen we dat ontspannen. Rust staat deze maand dus centraal. Tussen alle drukke bezigheden in proberen we om tot rust te komen zodat we onszelf niet voorbij lopen en oprecht kunnen genieten van alle feestelijkheden. Het is natuurlijk afwachten of deze manier van de feestdagen doorbrengen in de praktijk ook echt gaat bevallen maar wij kijken er naar uit en zijn echt al aan het aftellen! Nog heel even en dan kunnen we bijkomen van een bijzonder jaar en opladen voor een vast nog leuker, gezelliger en spannender jaar. Ik kan niet wachten.

Kerst

Vooruit kijkende bedenk ik me dat 2016 het laatste jaar wordt dat mijn 3e kindje nog thuis is voor ze 4 wordt en ook naar school gaat. Dat wordt dus extra genieten van de tijd die we nu nog (op de dagen dat grote broer en zus naar school zijn) samen hebben. Verder wordt 2016 voor mij ook een goed jaar om me te oriënteren op het opleidingsvlak. Zodra de kleinste ook naar school is wil ik me heel graag weer verder ontwikkelen, je bent immers nooit te oud om te leren. Toch? Het zal ongetwijfeld ook weer een fantastisch jaar worden en dat is wat ik jullie ook toe wil wensen.

Naast de fijne feestdagen ook alvast een goede jaarwisseling en een geweldig, gezond en gelukkig nieuw jaar. Maak er wat moois van.

 

Liefs Stephanie

 

300 x 600 IMU Half Page Ad
Stephanie

Stephanie

Hoi Allemaal, Ik ben Stephanie van de Vegte, 31 jaar en al 12,5 jaar partner van Bas (41). Moeder van Charissa (7) , Seven (5) en Silver (bijna 3). Bas en ik hebben een eigen bedrijf waarvan de volledige financiële en administratieve kant onder mijn hoede valt en ik kan je zeggen, dat zorgt voor best wat drukte. Ik hou van schrijven en van zingen maar tot dusver heb ik die twee nog nooit gecombineerd ;-) Bij Mama to the Max kun je lezen hoe ik alle balletje in de lucht probeer te houden. Liefs Stephanie

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!