Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoe bevalt het zelfstandig ondernemer schap?


18 maart 2018


marjon mama to the max zelfstandig ondernemerschap
<

Ik krijg vaak berichten die allemaal gaan over het zelfstandig ondernemerschap. Velen zouden dit ook graag willen in de toekomst, anderen zijn net gestart en vragen om tips. In de blog van vandaag vertel ik naar aanleiding van jullie vragen hoe het zelfstandig ondernemen mij bevalt en geef ik mijn beste tips prijs.

Lees ook: Hoe ziet een dagje bloggen eruit?

Ik kan je zeggen, elk begin is moeilijk, maar ik ben er in veel opzichten gelukkiger van geworden. Het enige dat je nodig hebt om de stap te zetten is LEF!

Hieronder vertel ik in zeven punten hoe ik denk over het ondernemerschap:

1) Vrijheid

De vrijheid die ik hiermee heb gekregen bevalt mij erg goed. Ik heb deze stap bewust genomen zodat ik er op belangrijke momenten voor de kinderen kan zijn. Ik deel mijn eigen tijd in, dus als ze ziek zijn, blijf ik die dag lekker thuis om als mama zelf voor ze te zorgen!

marjon mama to the max zelfstandig ondernemerschap lilou dokter

Maar, ook als ik nog even wat voor mezelf wil gaan doen. Boodschappen, doktersafspraken, een afspraak met een vriendin of de kapper. Die dingen plan ik allemaal zelf in. Soms is dat wel eens op een tijdstip dat ik normaal op kantoor zit, maar dat is nu juist zo fijn, ik kan een werkdag zelf plannen. Dus heb ik twee uurtjes bij de kapper gezeten, dan werk ik ’s avonds als de meisjes op bed liggen, wat langer door.

marjon mama to the max zelfstandig ondernemerschap kapper

2) Verantwoordelijkheid en discipline

Ik moet ik eerlijk zeggen dat toen ik begon met het zelfstandig ondernemerschap, ik niet verwacht had dat ik dit zou kunnen. Er komt echt een stukje verantwoordelijkheid bij kijken die ik niet voelde toen ik voor een werkgever werkte. Je weet dat als je niet werkt, er ook niks gedaan wordt en je het dus links of rechtsom in moet halen. Hier komt echt een stukje discpinline bij kijken. Je kunt niet denken dat het wel vanzelf komt. Jij bent de drijfveer achter je bedrijf. Ik heb het echt ervaren, hoe harder je werkt en hoe meer je ervoor gaat, hoe sneller het succes op je af komt.

De verantwoordelijkheid die ik draag is niet alleen werkgericht, maar ook vanuit financieel oogpunt. Ik moet van de inkomsten ook mijn rekeningen kunnen betalen. Het stukje administratie is niet altijd leuk, maar het hoort erbij en het is belangrijk dat het goed gebeurt. Ik neem dit dan ook even serieus als het bloggen zelf.

3) Onzekerheid

En dan bedoel ik zowel de financiële als persoonlijke onzekerheid. Je hebt namelijk geen vast inkomen en je blijft wat dat betreft altijd een beetje onzeker of de opdrachten wel binnen blijven stromen. Hoe zit ik er over een paar maanden bij? Je hebt geen zekerheid en al helemaal niet in de eerste jaren. Er staat niet iedere maand op precies dezelfde dag een salaris op je rekening. Sterker nog, de eerste tijd (bij mij waren dit jaren) kon ik mezelf helemaal niets overmaken. Je moet dus wel goed beseffen waar je aan begint en het moet ook haalbaar zijn dat je in kunt calculeren dat je de eerste tijd niets verdient.

Ik probeer van begin af aan goed te sparen. Daarvoor heb ik speciaal een zakelijke rekening geopend en daar zet ik mijn verdiende geld op. De eerste twee jaar heb ik er zoveel mogelijk geld op laten staan, dat ik altijd een buffer had “voor het geval dat…” en dat gaf me wat rust. Zo had ik altijd iets achter de hand.

Wanneer je het punt bereikt dat de boekhouder je laat weten dat je iedere maand een bedrag kunt overschrijven naar je privé rekening, is magisch. Niet zozeer vanwege dat geld, maar voornamelijk omdat ik steeds meer hardop durfde te zeggen dat ik succes had. Man wat was ik trots die eerste maand!

marjon mama to the max zelfstandig ondernemerschap kantoor planning

4) Kantoor

Na driekwart jaar thuis aan de keukentafel, heb ik ervoor gekozen op zoek te gaan naar een mooie ruimte om mijn werk te kunnen doen. Ik merkte toch een aantal problemen aan het thuiswerken.

Zo had ik geen eigen plekje thuis, dus als we gingen eten moest ik weer alles van de tafel afleggen. Vaak wist ik niet waar ik gebleven was. Ook bleef ik al gauw de hele dag in mijn pyjama zitten, omdat ik toch geen afspraken had. Als de dag dan bijna om was, viel het me pas op hoe ik er de hele dag bij zat. Daarnaast werd ik te snel afgeleid. Ik ging tussendoor naar de winkel voor boodschappen of lapte ik even snel de ramen. Kortom, er zat geen planning in op deze manier. Ik werd er niet gelukkig van.

Het Withuishof, een ontzettend fijn pand in Maastricht, met allemaal ZZP’ers, was de uitkomst. Alleen al het feit dat ik de dagelijkse bezigheden thuis kan laten liggen voor wat het is en naar mijn eigen kantoor gaan, is heel prettig. Zo bouw ik sociale contacten op bij bijvoorbeeld het koffiezetapparaat en hebben we zo af en toe een borrel met de kantoorgenoten. Mijn afspraken kan ik nu op kantoor ontvangen en is er duidelijk een verschil tussen privé en werk. Het is een heel fijn plekje waar ik me gelukkig voel!

marjon mama to the max zelfstandig ondernemerschap kantoor

5) Succes

Ik had nooit durven dromen dat ik van mijn grootste hobby mijn werk kon maken. Het maakt me trots en mijn zelfvertrouwen hierin is zo gegroeid. Niet iedereen durft de stap te nemen, logisch natuurlijk. Het is ook niet zomaar wat.

Niet iedereen was blij met mijn grote carrière switch. Ik had een goede baan en universitaire opleiding, waarom zou ik dat opgeven, was de meestgestelde vraag door mijn naasten. Ik heb geluisterd naar mijn hart en gevoel en ben erg blij dat ik dat heb gedaan. Want kijk eens waar ik nu sta? Ik ben erg trots op mezelf dat ik heb durven doorzetten.

Nog een grote tip is om het met je partner (als je die hebt en anders iemand die heel dichtbij je staat) te bespreken. Ik heb maandenlang met JP over mijn wens gesproken en hij speelde vaak advocaat van de duivel. Toch heb ik het pas aangedurft toen hij me groen licht gaf. Ik voelde me ineens heel sterk, doordat ik niet meer als enige dacht dat ik het zou kunnen, maar dat mijn partner er ook 100% achterstond en erin geloofde.

Je zal altijd positieve en negatieve reacties om je heen krijgen en misschien voel je je zelfs niet gesteund. Kies voor het zelfondernemerschap als je er zelf 100% achterstaat en in jezelf gelooft. Dan komt het zeker weten goed.

6) Planning

Natuurlijk komen er ook minder leuke kanten bij kijken zoals administratie en boekhouding. Zorg voor een strakke planning wat goed voor jou werkt. Ik merk dat ik niet meer zonder planning kan. Zo kan ik mijn hoofd boven water houden. Iedere maandagochtend begin ik met een weekplanning. Daar trek ik zeker 1,5 uur voor uit. Ik maak een goed lijstje met alles wat ik moet doen. Daarna verdeel ik de to-do’s in urgent en minder urgent. Als dit lijstje af is neem ik altijd even een kleine pauze. Ik voel dan gewoon dat mijn hoofd leeg wordt en ik de rust heb dat alles wat ik moet doen “vergeten” kan worden, want het staat toch op papier. Ik kan je zeggen dat ik hierdoor de hele week met een heel rustig en kalm gevoel werk.

marjon mama to the max zelfstandig ondernemerschap kantoor planning

7) Tip

Zoek goede mensen om je heen die je kunnen helpen. Vrienden, partner, familie, mensen die je steunen. Maar, bijvoorbeeld ook de mensen waarmee je samenwerkt. Help elkaar daar waar nodig, je kan altijd iets terug doen voor een ander. Ik bedoel hiermee te zeggen dat je hulp moet zoeken als je net begint. Veel handen maken licht werk. Er zijn altijd mensen die dichtbij je staan en je graag ergens mee willen helpen. Ben niet bang die hulp te vragen of te accepteren. Juist met dit soort krachten moet je je bedrijf zien op te bouwen. Je kunt het echt niet alleen! En door creatief te zijn kun je ze misschien wel in natura betalen door iets terug te doen in plaats van geld te geven (dat je niet hebt).

Conclusie

Geloof in jezelf! Mocht je plannen hebben, bespreek dit met je partner of met degene die net even dat duwtje in je rug geeft. Die ook in jou vertrouwt. Ik ben blij dat ik de gedachten met JP heb kunnen delen, je hebt gewoon iemand nodig die je onzekerheid weg kan halen en in je gelooft.

Ik had een leuke baan, maar nu ik geproefd heb aan het zelfstandig ondernemerschap zou ik nooit meer voor een baas willen werken. Je werkt niet alleen 20x zo graag, het is ook nog eens helemaal van jezelf, je hebt geen baas die in je nek zit te hijgen, nooit meer vakantiedagen tellen en je hebt alle vrijheid in het nemen van beslissingen. Blijf altijd in jezelf geloven!

Overweeg jij ook het ondernemerschap of heb je vragen voor mij? Stel ze dan gerust, dan neem ik jullie vragen mee in mijn volgende video! 

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max

Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

2 Reacties op “
Hoe bevalt het zelfstandig ondernemer schap?

  1. Marjon en wat doe je dat goed! Ik was er in het begin bij en heb je zien groeien en je onzekerheid van in het begin ook in het echt gezien en gezien hoe je doorgegroeid bent tot wat MTTM nu is !!! zo mooi werkelijk zo mooi !!! en ik ben nog steeds dat ik dat begin mocht meemaken 🙂
    Veel succes nog !!! xxx

  2. Knap van je dat je deze stap hebt gezet. Ik lees met veel plezier je blogs en kijk graag je vlogs. Wij hebben een meisje van bijna 1 jaar en ik kan zeggen dat je mij op vele vlakken hebt geïnspireerd. Hopelijk kunnen we nog lang van jouw site genieten

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!