De eerste keer een babysitter op bezoek [3 tips]

Het mooiste dat je is overkomen; jouw eigen wonder. Tijd doorbrengen met jouw kind is het beste wat er is. Maar dan komt er ook een tijd aan dat je graag weer dingen wilt ondernemen. Met vrienden afspreken, gezellig een hapje eten, quality time met je man. Je hebt nagedacht over een babysitter, maar tegelijkertijd vind je het ook moeilijk om jouw kind uit handen te geven.
Ik ben Dominique Franssen (23 jaar), al vanaf mijn 16e babysitter en heb de nodige ervaring met moeders, vaders en kinderen zowel tijdens het babysitten als binnen mijn opleiding Pedagogiek verworven. Je kind zomaar uit handen geven is niet makkelijk, zeker als je niet weet aan wie je jouw kind toe gaat vertrouwen. Ik wil jullie graag meenemen tijdens mijn eerste ontmoeting met een gezin dat open stond voor een kennismaking met mij als nieuwe babysitter.
Ik druk op de bel en merk dat ik toch wel een beetje zenuwachtig ben. Wat vinden ze van me? Ga ik een klik krijgen met zowel Lana (de moeder), Tom (de vader) als de kleine Kiki (3 jaar)? Lana en Tom gaven aan dat ze hadden gehoord dat ik een goede vertrouwde babysitter ben, maar die gedachte maakt dat ik nog zenuwachtiger word. Tom doet open en Kiki blijft op de achtergrond. Ik geef Lana en Tom een hand en ga op mijn knieën voor Kiki zitten. “Hallo”; zeg ik en ik vertel hoe ik heet. “Wie ben jij?”; maar ze geeft geen antwoord en kruipt helemaal in haar vader. Ik laat Kiki even met rust en richt me tot de ouders.
Ik voel een connectie
Het gesprek begint voornamelijk met de ouders. Ik beantwoord de vragen die ze hebben en zij vertellen over zichzelf en Kiki. Tijdens het gesprek gaat Kiki spelen. Ze geeft haar vader een puzzel. Tom geeft aan dat ze ook met mij mag puzzelen. Met grote ogen kijkt ze naar mij. Ik stel haar gerust. Als ze niet met mij wilt puzzelen, is dat ook goed. Kiki gaat ver van mij af zitten aan een tafel en ze begint met kleuren. Tijdens het gesprek met de ouders, maak ik contact met Kiki en ik vertel Kiki dat ze de tekening mag laten zien. Ze loopt zonder iets te zeggen naar de tafel toe en kleurt verder. “Wat ga je kleuren”, vraag ik haar. Ze geeft geen antwoord. Ik vertel dat ik het leuk vind om een zon te kleuren. Kiki kijkt me nieuwsgierig aan. “Wauw ik zie dat je met geel aan het kleuren ben. Ik ben benieuwd wat je gaat maken”; zeg ik. Ik zit nog altijd ver van haar af. Ze laat de tekening zien aan haar vader en moeder. Tom zegt weer; “laat de tekening maar aan Dominique zien”. Ze komt naar me toe. Steekt haar arm ver uit en blijft kort bij haar vader staan. Ik zeg dat ik de tekening pak en vertel wat ik allemaal op de tekening zie. Kiki loopt snel naar haar tafeltje, ver van mij af. Ik vraag of ik ook mag kleuren. Ze knikt ja en komt me een stift geven. “Dankjewel, wat lief van jou”. Ik teken precies hetzelfde als Kiki en vraag aan haar of ze mijn tekening wilt zien. Ze is nieuwsgierig en komt langzaam naar me toe lopen. Ik vertel wat ik getekend heb en ze leunt met een arm op mijn been. Ik voel een connectie, een kind dat zich steeds meer op haar gemak voelt. Dit keer beantwoordt ze mijn glimlach wel.
Geweldig hè! Ik vind dit een van de mooiste momenten.
Elke ontmoeting met een nieuw babysit-kindje is anders, omdat elk gezin en elk kind zijn eigen persoonlijkheid heeft. Toch zit er een rode draad in die ik graag met jullie deel. De rode draad is ‘hechting’. Hechting betekent dat er een affectieve relatie is tussen het kind en één of meer opvoeders. Jouw kind gaat een hechtingsrelatie aan met jou als ouder, maar ook met andere belangrijke personen. Zo ook met mij als babysit. Hoe beter de hechting, het contact, hoe veiliger het kind zich voelt, hoe meer (zelf)vertrouwen het krijgt en hoe beter het zich kan ontwikkelen en uiten. Daarom geef ik je nu 3 tips om de hechting tussen je kind en de babysitter te bevorderen.
Tip 1: Vertel tegen je kind dat er een babysit langkomt
Het liefst diezelfde dag, zodat er bij je kind geen lange onnodige spanningen zijn. Het is handig dat je al meer informatie weet over de babysitter, zodat je jouw kind iets meer kunt vertellen en eventueel een foto kunt laten zien. Door een foto kan je kind de informatie beter begrijpen en het kan geruststellend zijn.
Tip 2: Vertrouw de babysit
Misschien is het handig dat je eerst met de babysit contact hebt, voordat je kind erbij is. Dit kan telefonisch of door elkaar te ontmoeten. Zo kun je erachter komen of het klikt tussen jou en de babysit en inschatten of het gaat klikken met jouw kind. Het vertrouwen dat jij hebt in de babysitter, werkt positief op het vertrouwen dat jouw kind zal krijgen tegenover de babysitter.
Tip 3: Help met contact maken tussen je kind en de babysit
Jonge kinderen wachten eerst op de reactie van hun ouders in het bijzijn van nieuwe mensen of spannende situaties. Jij bent degene die jouw kind vertrouwd. Wanneer jouw kind tijdens de eerste ontmoeting vraagt om te spelen, kleuren of iets anders, betrek je de babysit erbij. Je kind uit zich en stelt zich namelijk open door te spelen. Het zal zich gehoord voelen en jij laat daarmee zien dat je er voor openstaat om de band tussen jouw kind en de babysitter te versterken.
Hoe een kind wordt benaderd door de babysit zal tenslotte jou als ouders geruststellen en je een prettig gevoel geven wanneer je een avond de stad in gaat. Heb je als ouder het gevoel dat de babysit niet degene is waarmee je een vertrouwensrelatie kunt aangaan of twijfel je of jouw kind zich op zijn/haar gemak voelt bij de babysitter? Nodig dan een andere babysit uit en gebruik daarbij de bovenste drie tips. Het belangrijkste is dat je vertrouwen hebt in de babysit.
Wat zijn jullie ervaringen tijdens een eerste kennismaking met een babysit?
Ik ben heel benieuwd!
Liefs,
Dominique
Volg Dominique via Inspirerend Ouderschap

Stay connected