Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Hoe gevaarlijk is het zika virus voor jou?


28 mei 2016


V

Vorig jaar stak ineens het zikavirus de kop… het wat? Jeetje, wat een namen dat zulke dingen toch krijgen. Het zikavirus dus… toen ik dat nieuws hoorde, was ik in de eerste plaats een beetje gerust gesteld dat ik niet in het getroffen gebied woon, maar dus helemaal aan de andere kant van de wereld. Meteen daarna besef je dat het natuurlijk heel erg is voor alle lokale mama’s, maar dan vooral mama’s-to-be… want dit virus is zeer gevaarlijk voor de ongeboren foetus in mama’s buik.

 

Zo verscheen laatst dit artikel in de Belgische krant “Het Nieuwsblad”:

 

In Spanje is het eerste geval van microcefalie geregistreerd dat gelinkt is aan het zikavirus. Dat hebben de gezondheidsautoriteiten van Catalonië gemeld. Bij microcefalie worden kinderen geboren met een te kleine schedel, waardoor hun hersenen zich niet voldoende kunnen ontwikkelen.

“Een zwangere vrouw was besmet met het zikavirus en dengue en de foetus heeft verschillende misvormingen”, aldus het regionale gezondheidsagentschap in een persbericht. Het gaat om het eerste geval van microcefalie gelinkt aan het zikavirus in het land, dat op 3 mei 105 zikabesmettingen telden, onder wie 13 zwangere vrouwen.

“Alle besmettingen werden gedetecteerd bij mensen die uit de getroffen landen afkomstig zijn, of die landen bezocht hebben”, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

De huidige zika-epidemie ging van start in Latijns-Amerika en verspreidde zich snel. Het zwaarst getroffen land is Brazilië, dat 1,5 miljoen besmettingen telt. Begin februari werd het virus, dat wordt verspreid door de mug Aedus aegypti, gelinkt aan de explosieve stijging van het aantal aangeboren hersenafwijkingen, waarna de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd de noodtoestand uitriep. Midden april verklaarden onderzoekers dat ze bewijzen hadden dat het virus wel degelijk een van de oorzaken was van microcefalie en andere ernstige hersenafwijkingen.

 

zika virus mama to the max

 

Deze week verscheen ook er een artikel in dezelfde krant dat het virus dus ook via seksueel contact kan overgedragen worden. Brrr, ik vind het toch maar een naar iets:

In Duitsland is een eerste geval van besmetting met het zikavirus vastgesteld, zo maakte de gezondheidsdienst Koch instituut bekend. Het gaat om een vrouw die besmet raakte via seksuele overdracht.

De vrouw had seksuele betrekkingen met een partner die besmet was geraakt in Puerto Rico. Het Koch Instituut sluit uit dat de besmetting gebeurde via muggen, omwille van de geografische locatie en het tijdstip van besmetting, zo luidt het.

Het is niet bekend waar de vrouw precies woont in Duitsland. Haar partner was vorige maand in Puerto Rico.

Gelijkaardige gevallen van besmetting met het zikavirus werden eerder al in Europa opgetekend. De gezondheidsdiensten gingen er dan ook vanuit dat dit vroeg of laat in Duitsland kon gebeuren. In het land werden al 49 besmettingen van het zikavirus geregistreerd, maar het ging telkens om mensen die besmet raakten in het buitenland. Dit geval is de eerste besmetting op Duits grondgebied.

Er heerst nog veel onduidelijkheid over het zikavirus. Dat is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen, omdat het kan leiden tot microcefalie of een te kleine schedel bij de baby. Het virus is vooral aanwezig in Latijns-Amerika. Vrijdag raakte een eerste geval bekend van Zika-gerelateerde microcefalie bij een foetus in Puerto Rico.

 

zika virus mama to the max

Bron: Nieuwsblad

 

 

Kerstwinkel 2017

An

Mijn naam is An, geboortejaar 1982. Ik ben de trotse mama van twee superhelden, die ik gelukkig thuis gewoon Alexis (stoere meid uit 2011) en Damascus (knappe jongen uit 2009) mag noemen. Beroep: technisch tekenaar Roeping waar ik aan werk: fotografe. Zelf ben ik nog maar heel pas een alleenstaande mama. In mijn blogs neem ik jullie graag mee op mijn eigen ontdekkingstocht in dit nieuwe leven wat voor me begint. Misschien niet altijd rozengeur en maneschijn maar met een hart vol levenslust doe ik erg mijn best om te stralen!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!