Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Herfstvakantie tip: bezoek een pluktuin


13 oktober 2017


<

Wie is er ook zo dol op verse bloemen? Ben je dan al eens in een pluktuin geweest? Ik had laatst mijn allereerste ervaring bij pluktuin Fien Fleur, gezellig samen met Marjon (die was gelijk enthousiast toen ik het voorstelde), Maxime, Lilou en mijn dochter Feline. Wat een bijzonder leuke ervaring: simpel, puur én kleurrijk. We hebben echt genoten. Ik vind het een ‘must do’ uitstapje met kinderen. Heb je al plannen voor de herfstvakantie? Lees snel het verslag van ons bezoekje aan de pluktuin en tips om dit uitje zelf te plannen.

Hoe werkt het?

Bij aankomst worden we begroet door een vriendelijke dame, die druk bezig is met bloemschikken in haar winkeltje. Ze legt uit dat we zoveel verschillende bloemen mogen plukken als we maar willen (dit nemen Maxime en Feline trouwens later héél serieus) en dat we bij terugkomst op basis van het aantal stelen kunnen afrekenen. Het bezoek aan de pluktuin is in principe gratis. Marjon is direct afgeleid door de witte pompoenen “Oh die krijg je bijna nergens”, ik hoor het haar nog zeggen. Bij deze pluktuin worden ze speciaal gekweekt, werd ons uitgelegd. De meisjes kunnen niet wachten. De blauwe emmertjes en snoeischaren liggen voor ons klaar. Dus, plukken maar!

Plukken maar

We lopen heerlijk door de bloemenvelden. Wat zijn het er veel. En in alle kleuren die je je maar kunt bedenken. Ik ben dol op bloemen, maar niet zo’n fan van felgekleurde boeketten. Marjon idem dito, dus we maken er een sport van om witte, zachtgele bloemen én groentjes te spotten. Het duurt net even iets langer, maar hé we genieten wel van de prachtige omgeving. Op een gegeven moment raak ik Marjon kwijt, want die heeft weer een mooie groene pompoen gespot. “Vind je deze ook mooi, Janine…?”

En de meisjes? Die stoppen maar niet met plukken. Vergeet het blauwe emmertje, Feline stopt het in haar eigen rieten mandje die ze speciaal meegenomen heeft. Maxime fluistert in haar oor welke ze nog meer moet plukken. Maxime is 4 jaar en Feline 3 jaar, op deze leeftijd is dat verschil best groot. Maxime neemt Feline dan ook echt bij de hand om samen op ontdekkingstocht te gaan in de pluktuin, zo schattig. Marjon en ik genieten daarvan. Lilou besluit om een heerlijk dutje te doen in de kinderwagen. Die krijgt nog niet veel mee van het hele gebeuren, maar Marjon weet zeker dat ze dit nog eens gaat doen als Lilou ook loopt.

Pluk(tuin) tips

Ben je ook van plan om in de herfstvakantie een pluktuin te bezoeken? Kijk eens op deze website voor een pluktuin bij jou in de buurt. Ik heb alvast een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

#1 Pluk in de ochtend of na zonsondergang

Vroeg in de ochtend of na zonsondergang zijn de allerbeste tijdstippen om te plukken. Dan kunnen de bloemen zich namelijk volzuigen met water. Wij gingen in de middag en dat kan natuurlijk ook prima. Het is wel verstandig om de vers geplukte bloemen gelijk in het emmertje water te zetten.

#2 Draag platte schoenen en een jas

De plukvelden zijn prachtig, maar je staat natuurlijk wel op het boerenveld. Platte schoenen zijn daarom wel zo handig. Feline droeg haar regenlaarsjes. Ook een jasje is niet overbodig, want het kan flink waaien op het veld. Deze was ik namelijk vergeten…Lilou had een extra dekentje nodig in de kinderwagen.

 

#3 Foto’s maken

Vergeet niet om tussen het genieten door een paar leuke kiekjes te maken. Ze zijn gegarandeerd geschikt om in te lijsten. Dit is nu zo’n gevalletje picture perfect en een moment dat je je later graag wilt herinneren.

 

#4 Let op samenstelling van kleuren en bloemvorm

Let bij het plukken op de combinatie van kleuren en de bloemvorm, zodat ze later een mooi evenwichtig geheel vormen.

#5 Goed verzorgen bij thuiskomst

Snijd de bloemen een stukje schuin af en zet ze op lauwwarm water. Dan heb je zolang mogelijk plezier van je plukboeketje. Zoek je mooiste vaas én genieten maar.

Terug naar de pluktuin

We zijn blij met onze gekozen bloemen en Marjon in het bijzonder met haar witte pompoenen. Klaar om te stoppen dus, maar de meisjes…, die willen nog niet stoppen. Feline: “Mama kijk, thuis wil ik ze op mijn kamertje in een vaasje neerzetten”. Het probleem is alleen dat Maxime en Feline geen enkel steeltje eraan hebben gelaten. Daar gaat de houdbaarheid van de bloemetjes. Heerlijk toch, dat enthousiasme. We rekenen af (ik ben nog geen tien euro kwijt en Marjon 15 euro inclusief pompoenen), maar voor de zekerheid laat ik de vriendelijke dame in de winkel het mandje van Maxime en Feline zien met de opmerking dat ik het geen probleem vind om wat extra te betalen. Waarop de vrouw antwoordt: “Natuurlijk niet, ik vind het fijn dat kinderen kunnen genieten van het echte buitenleven. Dan is mijn missie geslaagd”. Hoe lief is dat?

Enthousiast geworden om ook een pluktuin te bezoeken? Laat me weten wat je van mijn boeketje vind! Veel plukplezier deze herfstvakantie!

 

Veel liefs Janine

Janine

Hallo lieve lezers! Ik ben Janine, 28 jaar en werk parttime als communicatieadviseur bij een technische groothandel in het mooie zuiden van het land. Tekstschrijven is absoluut mijn passie. Hoe leuk is het dat ik maandelijks een bijdrage mag leveren aan MAMA to the max! #trots Iets over mezelf? Ik ben een shoe addict, dol op (kids)fashion, verse bloemen, interieur & design en mijn bruine labrador Figo. Maar bovenal ben ik super trotse mama van Feline, nu 2 jaartjes jong. Ik vind het super leuk om mijn mama-verhalen en tips met jullie te delen.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!