HELP (koemelk)allergie!
Paniek! Help! Mees heeft net zijn allereerste flesje gehad (na maanden van borstvoeding). Ik ga hem verschonen en zie ineens allemaal bultjes op zijn 4-maanden oude babylijfje. Ook zwelt het mini-meneertje langzaam op. Vriendlief is naar een belangrijke vergadering. Ik bel hem, maar hij neemt niet op. Ik ren naar de buurvrouw, die tevens consultatiearts is. Ze reageert ze wat minder relaxed dan normaal (ik geef toe, ik stel te veel babyvragen aan haar). De klieren in de nek van Mees zijn inmiddels ook aan een opzwelwedstrijd begonnen. Als hij maar niet stikt! Het arme kind blijft best rustig onder dit alles. Misschien eerder suf…
Gelukkig nemen de verschijnselen zo snel als ze komen, ook weer af. In het ziekenhuis bewijzen de twee enorm opgezwollen klieren in zijn kleine babynekje, dat er toch echt een behoorlijke allergische reactie op koemelk heeft plaatsgevonden.
Onrustige baby
Achteraf gezien waren er al meer signalen geweest die op koemelkallergie wezen. Vanaf de geboorte heeft Mees een enorm droge huid, bezaaid met bultjes en pukkels. Hij slaapt amper, is erg onrustig en wil heel de dag bij me in de draagzak zijn. In de nacht bakeren we hem in en slaapt hij een paar uurtjes. En die krampjes die hij heeft zijn ook behoorlijk pittig. Maar ach, het is onze eerste baby, en we gaan gewoon ervan uit dat dit erbij hoort.
Na het flesjesincident krijgt Mees de melk Pepti voorgeschreven. Speciale melk voor kleintjes met koemelkallergie. De melk stinkt enorm. Natuurlijk had ik koemelkvrij kunnen gaan eten, maar na 4,5 maand besluit ik de borstvoeding af te bouwen. We krijgen de gevreesde hormoonzalf tegen zijn eczeem en smeren die volgens de nadrukkelijke instructies van de huisarts heel dun.
Het helpt niet veel. Het hoofd van Mees zit onder de kleine wondjes, omdat hij door de jeuk met zijn ongecontroleerde babyhandjes naar zijn hoofd maait. Het eerste vaste voedsel dat hij krijgt, een banaan, zorgt weer voor galbulten. Kan hij dan helemaal niets eten?
Smeren maar
Het bezoek aan de kinderarts is een verademing. ‘Jullie kind is kerngezond, hij zit alleen helemaal onder het eczeem. Zijn huid staat in brand.’ De zalf van de huisarts mag de prullenbak in. We krijgen zwaarder geschut en moeten flinke hoeveelheden smeren. Ook al is Mees inmiddels een half jaar oud, we wachten even met bijvoeden en beginnen dan met groente in plaats van fruit. Het afweersysteem van Mees staat nu op scherp en moet eerst bedaren.
Het werkt! De huid van onze baby met koemelkallergie kalmeert! Mees lacht nog meer dan anders! Wij kalmeren ook een beetje. Het wortelhapje geven we met een steen in onze maag, maar het gaat goed! Zelfs brood, waar toch sporen van melk in zitten, kan hij eten.
Aardappels, vlees en groenten
Inmiddels is Mees een vrolijke kleuter met een allergie voor ei en koemelk. En trouwens ook voor onder meer katten, honden en graspollen. Toch heeft dat niet heel veel invloed op ons gezin. Ja, we koken vers, zonder die pakjes en zakjes waar bijna altijd wel melk of ei in zit. Maar dat lijkt me alleen maar reuze gezond. Geen ovenschotels of lasagne voor ons. Het weekmenu is redelijk saai en bestaat vaak uit aardappels, groente en vlees. Ook pasta zonder kaas en stamppotjes zijn favoriet. Overigens zou Mees zich nog het allerliefst beperken tot een menu van enkel boterhammen, veel fruit en af en toe een bord spaghetti en een knakworst, maar dat heeft niet zo veel met zijn allergie te maken denk ik. Gewoon een koppige kleuter!
Appeltaartincident
Laatst had Mees een schooluitje en ik wierp me op als hulpmama. De kids mochten een kijkje nemen in een heus restaurant! Ze mochten cakejes versieren met slagroom en M&M’s. Mees moest alles afslaan en kreeg een droog koffiekoekje. Op dat soort momenten is het wel even lastig, al weet onze kleine man inmiddels heel goed dat hij allergisch is en buikpijn krijgt. Zeker sinds een hapje appeltaart eindigde in een overgeefpartijtje.
Gelukkig blijft het tegenwoordig bij jeukende ogen, buikpijn en overgeven. Heel vervelend!
Wel vind ik het lastig dat de wereld van Mees, nu hij naar school gaat, groter wordt. Tijdens het eerste speelafspraakje van slechts een uurtje, vergat ik te vermelden wat hij niet mocht eten… Niet echt een leuke eerste binnenkomer. Dat zal ik dus niet meer snel achterwege laten! Ook wel logisch, want tot nu toe weet iedereen in zijn omgeving van zijn allergie. Maar nu komt hij langzaamaan met steeds meer mensen in aanraking en zullen we wat beter op moeten gaan letten. Overigens zal Mees nooit zelf melk drinken, maar hij weet bijvoorbeeld niet in welk ijsje wel melk zit in en welk ijsje niet.
Lotje drinkt melk
Maar… te overzien! Bij dochter Lot keken we angstvallig toe hoe ze flesjes leegdronk. Maar mevrouw heeft een geweldige babyhuid (wij zijn de droge schuurpapierhuid van Mees gewend). Het liefst zou ze heel de dag cake of slagroom eten. Dat gebeurt natuurlijk niet, maar we zijn wel heel blij dat ze alles kan eten.
Al met al valt het voor Mees gelukkig reuze mee. Hij kan toch nog best veel eten en hij vindt het tot nu toe ook niet erg om dingen te laten staan. En wie weet groeit hij op een dag over zijn allergie heen.
Tips voor als je een koemelk allergie vermoedt bij je kleintje:
- Vraag bij je huisarts naar een verwijzing naar de kinderarts. We vonden het heel fijn om op het juiste adres te zijn, na maanden aanmodderen.
- Als er signalen niet zo overduidelijk zijn als bij Mees, krijg je een blinde test (nadat je overgestapt bent op speciale melk) in het ziekenhuis. De ene keer krijgt je kind koemelk, de andere keer niet. Je weet niet wanneer het zo ver is. Zo zie je of de klachten daadwerkelijk komen door koemelkallergie.
- Wees gerust: Meestal groeit je kleintje eroverheen en meestal voor het eerste jaar. Dat is bij Mees niet het geval maar zijn reacties zijn wel milder geworden.
- Is je kind wat ouder? Leg je kind uit waarom hij of zij bepaalde dingen niet mag eten. Al vanaf dat hij een jaar of 3 was, begreep Mees prima dat hij geen melk of ei mag. Hij vraagt nu ook als hij iets krijgt wat hij niet kent of er geen melk in zit.
- Zorg voor een zakje snoep in de schooltas zit als er getrakteerd wordt. Cupcakes zij erg populair traktatiemateriaal merk ik. Je kindje heeft dan ook iets te snoepen.
- Informeer altijd je omgeving, bijvoorbeeld ook als je kindje ergens gaat spelen.
- Wil je bakken met je kindje? Mees is er dol op. Wij maken altijd zandkoekjes en hebben al heel veel variaties bedacht. Bijvoorbeeld met appeltjes of nootjes erin. Er zijn ook veel leuke websites en blogs met recepten zonder koemelk. Sinds kort heb ik ontdekt dat wij veel goede en lekkere recepten kunnen vinden als we zoeken op veganistische recepten. Veganisten koken namelijk zonder melk en ei (en zonder vlees), ideaal!
Ik ben heel benieuwd naar de ervaringen van andere mama’s en papa’s met allergische kindjes. Hoe pak je dat aan?
Liefs,
Romy
Stay connected