Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Halloween DIY: Een vleermuis aan je huis


28 oktober 2015


<

Wat heb je nodig:

 • 4 vellen dik zwart papier (225 gr/m²) en een velletje wit papier
 • Grijs potlood
 • Dikke zwarte permanent marker (stift)
 • Chipsbus (bijvoorbeeld Pringles) of lege fles
 • Schaar en een scherp schaartje of prikpen(te koop bij de hobbywinkel)
 • Een touwtje/lint/wol/raffia/ijzerdraad
 • Vliegerpapier of crêpepapier
 • Lijm
 • Zwarte verf (acryl) en penseel
 • Waxinelichtje of iets groter kaarsje, beide met batterij (geen echte)

foto1

Werkvolgorde:

 1. Grote vleermuisvleugel en passend hoofd en lijf tekenen op wit papier
 2. Deze onderdelen overnemen op zwart papier en uitknippen
 3. Klein vleermuisje tekenen op zwart papier en uitknippen
 4. Maan en bloeddruppels tekenen op de chipsbus en uitknippen
 5. Chipsbus schilderen met zwarte verf (2 lagen), goed laten drogen
 6. Vliegerpapier plakken
 7. Grote en kleine vleermuis vastplakken op de chipsbus
 8. Draad bevestigen aan de bovenkant van de chipsbus

foto 2

1 en 2. Teken met grijs potlood een vleermuisvleugel op wit A4 papier. Knip deze uit. Leg hem als mal op het zwarte dikkere papier en trek hem over. Leg nog een vel zwart papier onder het eerste en knip 2 vleugels tegelijk uit. Herhaal dit. Je hebt nu 4 vleugels, 2 rechtervleugels en (als je de andere 2 omdraait) ook 2 linkervleugels. Teken een hoofd en lijf van een vleermuis op het witte papier. Ook deze trek je over op het zwarte papier en knip je uit. De ogen en bloederige tanden kun je makkelijker uitknippen met een klein scherp hobbyschaartje.

 1. Teken een klein vleermuisje (silhouet) op een restje van het zwarte papier en knip het uit. Maak ook bij deze vleermuis 2 uitsparingen als ogen.
 2. Teken met de zwarte permanent marker (stift) een maan en bloeddruppels op de chipsbus. Knip deze uit. Ook hier is het scherpe knutselschaartje handig. Wees voorzichtig, het karton van de bus is vrij dik en de schaar is scherp.
 3. Beschilder de lege, van binnen schoongemaakte chipsbus met 2 lagen zwarte acrylverf. Laat de verf goed drogen.
 4. Plak geel vliegerpapier achter de ogen van de grote vleermuis. Ook de maan wordt geel. De bloeddruppels beplak je met rood vliegerpapier. Ik heb een dubbele laag vliegerpapier geplakt, dan wordt de kleur wat feller. Zorg dat als je de vleugels van de vleermuis aan het lijf plakt, deze niet voor de tanden en ogen van de vleermuis zitten. Dan is het effect weg. Nu je vleermuis klaar is, leg je hem op de chipsbus om te kijken waar je de uitsparing van het lijf moet knippen. Als je deze uitsparing niet maakt, worden de ogen en tanden van de vleermuis niet verlicht.
 5. Plak de grote vleermuis vast op de chipsbus. Zijn lijf past over de uitsparing die je in de bus hebt geknipt. Als hij droog is, draai je de bus om en plak je de andere 2 vleugels vast aan de achterkant van de bus en beide uiteinden van de vleermuisvleugels. Het kleine vleermuisje plak je schuin over de maan.
 6. De vleermuis moet kunnen hangen. Dit doe je door aan de bovenkant aan weerszijden van elkaar 2 gaatjes te prikken met de prikpen of met het scherpe schaartje. Hierdoorheen bevestig je het ophangkoordje. Doe het waxinelichtje of kaarsje dat werkt op batterijen aan en hang de vleermuis bij de deur.

foto 3

Variaties:

 • Vind je kind de vleermuis veel te eng zo, laat het bloed dan weg en maak ronde oogjes en prik veel (ronde) gaatjes in de chipsbus. De bus kun je van binnen beplakken met bijvoorbeeld geel vliegerpapier, zo is het een vrolijke vleermuis.
 • Knip kleine vleermuisjes uit zwart papier. Teken een aantal manen op de chipsbus en knip ze uit. Verf de bus zwart. Beplak de manen met geel vliegerpapier. Plak de vleermuizen op de manen.
 • Knip grote vleermuizen uit zwart papier. Knip ook hun ogen uit en beplak deze met geel vliegerpapier. Plak de vleermuizen op de ruit van je voordeur.
 • In het kader van Sint Maarten op 11 november: bewaar deze lantaarn, hang er op 11 november een lampje in en je kind is klaar om langs de deuren te gaan.

 

Veel knutselplezier!

 

handtekening

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerstwinkel 2017

Joyce

Joyce: 42 jaar, mama van dochter Adyra (13) en zoon Ferenc (9). Al 24 jaar samen, maar sinds vorig jaar getrouwd met Bauke. Schrijfster, schilder (op muren, doek en nagels), lezer, breister, volleybalster en knutselaar. Op joycebreit (joyceloraine.blogspot.nl) blog ik over wat me bezighoudt en over breien (want dat is zo leuk!). Ik kan mezelf ook helemaal verliezen in het schrijven van gedichten. In 2009 is mijn dichtbundel Heb vertrouwen uitgegeven. In mijn blogs voor MAMA to the max geef ik je ideeën voor leuke knutsels die je samen met je kroost kunt maken. En ik laat je diy-projecten zien waar je zelf mee aan de slag kunt.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!