Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Van flesvoeding naar vaste eerste hapjes [stap voor stap]


20 augustus 2017


<

Als je een trouwe volger bent van MAMA to the max dan weet je waarschijnlijk ook dat Lilou niet gelijk met 4 maanden stond te popelen om hapjes te eten. Ik bleef gelukkig heel rustig en hield me voor dat ieder kindje anders is en dit op zijn of haar eigen tempo doet. Ik heb wel tijdens een controle op het consultatiebureau dit aangegeven en zij hebben me daarin heel goed advies gegeven. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en deel vandaag graag welke tips we hebben opgevolgd en hoe we langzaam vaste voedsel hebben geïntroduceerd in haar dagelijkse eetpatroon.

1. Begin stap voor stap

Terwijl zuigen een reflex is, is kauwen iets dat een baby moet leren vanaf ongeveer de 4e maand tot ongeveer rond de 1e verjaardag. Rond de vierde of vijfde maand gaat een nieuwe wereld open voor je baby. Vanaf 4 maanden mag je een fruit- of groentehapje gaan introduceren. Het advies was om 1 van de 2 te geven, zodat een baby kan wennen aan de smaak. Ga met dit advies vooral heel rustig om. Forceer niets bedenk dat alles stap voor stap gaat.

2. Laten wennen aan het lepeltje

Een eerste stap kan zijn het lepeltje eerder te introduceren dan vaste voeding. Ik kreeg de tip om de dagelijkse dosis vitamine D druppeltjes al zo vroeg mogelijk te geven met een lepeltje. Hierdoor zijn ze niet geheel onbekend met het lepeltje als dit gebruikt gaat worden voor de vaste voeding.

3. Variatie

Tot 6 maanden wilde Lilou echt helemaal niets weten van vaste voeding. De fles was heilig voor haar en dat liet ze goed merken. Na zes maanden kwam daar gelukkig beetje bij beetje verandering in.

Zorg ervoor dat je je baby een variatie aan smaken, texturen en voeding aanbiedt. Probeer eens uit of je kindje fruit lekker vindt en welk fruit dan favoriet is. Maar geef ook eens een papje of een koekje geschikt voor kindjes van 6 maanden.

Ik experimenteerde veel met verschillend eten en ontdekte dat Lilou helemaal gek was op Nestlé Yogolino, een toetje of tussendoortje met een milde smaak dat speciaal is aangepast aan de behoeften van kindjes. Het is geschikt voor kindjes tussen de 6 en 36 maanden en bevat geen toegevoegde conserveermiddelen en kleurstoffen*. Door dit toetje heeft Lilou een grote stap gemaakt in het eten van vaste voeding.

Inmiddels eet ze ’s ochtends een fruithapje of papje en ’s avonds een groentehapje met een klein stukje gekookte kip, kalkoen of vis erdoorheen. Het Nestlé Yogolino toetje wilde ik haar niet ontnemen en daarom geef ik haar ’s avonds na het hapje nog een half bakje als toetje. Een echt verwenmomentje voor haar dat ze samen krijgt als haar grote zus ook haar toetje op eet.

4. Verschillende tijdstippen

Het kan zijn dat jouw baby er ’s ochtend om 9 uur geen zin in heeft maar bijvoorbeeld wel om 10 uur. Probeer eens creatief te zijn in het veranderen van tijdstippen. Je zult dan vanzelf vrij snel merken wanneer jouw kindje honger heeft en zin in een vast hapje.

5. Keep calm

Het is belangrijk dat je jezelf en vooral je kind niet dwingt iets te eten. Je kindje balanceert tussen nieuwsgierigheid en angst voor het onbekende en zal daarom eerder terughoudend zijn dan enthousiast. In deze ontwikkelingsfase moet je daar respect voor hebben en niet dwingen. Ieder hapje is een goede zet in de juiste richting. Lilou had soms na 3 hapjes al genoeg. Ik had daar vrede mee en dacht: “keep calm and try again tomorrow’.

 

Overigens zag ik dat de Nestlé toetjes, waaronder Yogolino Aardbei, door ruim 1.000 moeders en vaders is getest via 24Baby. Je kunt hier alle bevindingen lezen.

 

Veel liefs,Marjon transparant handt handtekening MAMA to the max
* conform wetgeving

Pampers

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Reactie op “
Van flesvoeding naar vaste eerste hapjes [stap voor stap]

 1. Oh zo herkenbaar , mijn zoon (nu 14) at geen groenten dus kreeg hij twee keer fruit , ik maakte veel zelf en af en toe probeerde ik de potjes eten. Soep begon ik mee omdat hij toch echt groenten moest gaan proberen.
  En raar maar waar … ik liet hem alles proeven wat wij aten aan tafel en opeens had ik een pot erwten en wortelen en die wortelen waren van die balletjes, hij at alles op! Ik was overgelukkig eindelijk groenten!
  Zijn eerste woordje was bal en hij was gek op ballen en ballonnen maar ook op luchtballonnen en dat is nog steeds zo.
  Dus die worteltjes waren de oplossing.
  Zelfs zilveruitjes lustte die toen, alles in de vorm van een bal…
  Dat duurde niet lang want door de verschillende smaken leerde hij toen alles eten.
  Hij was altijd te klein en te mager, klein is ie nog steeds maar eten doet ie nu graag dus door de weeks alleen gezonde snacks en in het weekend mogen ze dan zoet.
  Ik heb zelf helaas aanleg voor overgewicht dus moet altijd opletten wat ik eet.
  Ons doel is om volgend jaar maastricht mooiste te lopen samen.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!