Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Het is bijna zover….onze grote meid gaat naar de basisschool


8 maart 2017


<

Het is bijna zo ver hoor….onze kleine meid wordt ineens wel heel groot! Op 31 maart bereikt ze alweer de leeftijd van 4 jaar en dat is natuurlijk wel een magische grens. Ze is in één keer peuter af en mag zich een echte kleuter noemen. Wat zijn papa en mama trots op deze meid! Maar eerlijk gezegd heeft mama het ook wel een beetje zwaar. Wat een gemengde gevoelens. Mijn kleine meisje gaat de wijde wereld in en dat is voor mama wel een ‘dingetje’. Om zowel Maxime als mezelf goed voor te bereiden op deze stap deel ik vandaag wat we daarvoor allemaal doen.

 

DE MAGISCHE LEEFTIJD VAN 4 JAAR

Alhoewel je kindje in Nederland nog niet leerplichtig is als het de leeftijd van vier jaar bereikt, gaan toch de meeste kinderen met deze leeftijd naar de basisschool. We merken aan Maxime bijvoorbeeld dat ze hier zelf ook echt aan toe is. Ze ziet kinderen die net iets ouder zijn schrijven, kleurplaten inkleuren of bijvoorbeeld moeilijkere woorden leren uit een boekje. Zowel ikzelf als haar gastouder merken dat ze zich verveelt tussen de kleine peuters. Ze wil meer, ze wil leren, dat voel en zie je gewoon.

maxime 3,5 jaar peuter kleuter MAMA to the max

WELKE BASISSCHOOL KIES JE?

JP en ik zijn eigenlijk vrij makkelijk; als we een goed gevoel over iets hebben hoeven we niet lang erover te twijfelen. Dat was eigenlijk ook het geval bij het kiezen van de basisschool. Ik selecteerde drie basisscholen waar we graag een kijkje wilden gaan nemen. Zo was er de basisschool waar JP en ik allebei op hebben gezeten (ja erg hè, we go wayyyy back) en verder nog twee basisscholen dicht bij ons in de buurt. We besloten als eerste naar de school te gaan waar we hoopten een heel goed gevoel te krijgen en ja hoor, het was gelijk raak. We liepen door het gebouw en dat voelde goed, de mensen die we spraken waren vriendelijk en behulpzaam en het belangrijkste; Maxime voelde zich op haar gemak. We kletsten wat langer met de kleuterjuffrouw en ondertussen zagen we Maxime al spelen in het keukentje met de andere kleuters.

 

OEFENDAGEN

Vanaf wanneer je kind welkom is om te wennen op de basisschool, hangt van de school af. Er zijn scholen die nieuwe leerlingen op de eerste schooldag van de maand laten beginnen. Op andere scholen mag je kind 2 weken voor zijn vierde verjaardag beginnen met halve dagen, en op weer andere scholen kan je kind pas na zijn verjaardag terecht.  De wet heeft wel bepaald dat er een maximum zit aan deze oefen-/wendagen. Je kind mag maximaal vijf hele dagen voor zijn of haar vierde levensjaar naar de basisschool.

Voor Maxime (lees: en een emotionele mama) is vandaag de eerste oefendag aangebroken. Ze mag vandaag van 08.30 tot ongeveer 12 uur gaan kennismaken. Wat vindt ze (lees weer: en mama) het spannend. Al weken hebben we het er samen over. Ik probeer haar erop voor te bereiden zo goed als dat het gaat. Ik geloof dat ze wel heel goed oor heeft wat er staat te gebeuren, want ze vertelt spontaan aan andere mensen dat ze binnenkort naar de basisschool gaat. Ook herkent ze de school als we er langs fietsen en vraagt ze zelf hoelang het nog duurt voordat ze ook met de kindjes mag gaan spelen daar. Toch vindt ze het wel een beetje eng en vraagt ze steeds om bevestiging als het gaat over dat ik blijf in de klas en niet wegga. Ik moet haar iedere keer weer ervan oertuigen dat ik zal blijven en niet wegga als zij dat niet wil. Ik ben zo reuze benieuwd naar morgen.

DAG PEUTER, HALLO KLEUTER

De komende weken mag ze nog twee keer per week een half dagje komen wennen. Een fijne periode waarin we kunnen gaan wennen aan bijvoorbeeld de strakke schooltijden. JP en ik zijn natuurlijk allebei zelfstandig en er is geen baas die ’s ochtends zegt dat we op tijd op het werk moeten zijn. Aan wekkers doen wij dus niet en gemiddeld gezien vertrekken we altijd naar de gastouder en de peuterspeelzaal rond 09.00 uur, maar er zijn ook wel eens ochtenden dat we het wat rustiger aan doen en dan breng ik ze pas rond half 10. Dat wordt dus wel even wennen om stipt om 08.30 (liefst wat eerder zei de juf) op school te zijn. Ook ben ik benieuwd naar haar verhalen als ze weer thuis is. Ik heb gelezen dat kinderen die net naar school gaan heel erg moe zijn en kapot van alle indrukken. Ze heeft dus een goede nachtrust nodig en dat betekent voor ons dat we een beetje moeten gaan opletten met haar bedtijd. Wij gaan graag door de weeks ergens een hapje eten en als we dan al eens wat later thuis zijn laat ik Maxime de dag erna lekker uitslapen. Dat gaat nu dus niet meer…spannend hoor allemaal.

DAG VRIJHEID

En dat brengt me ook bij het volgende punt; onze vrijheid. Vanaf nu zitten we vast aan schoolvakanties, bedtijden, wekkers, speeldates, en vast nog wel wat dingen. Ik ben erg benieuwd hoe we hier als gezin op gaan reageren. Het betekent dat we regels opgelegd krijgen en ons daaraan moeten gaan houden. Mijn grootste nachtmerrie is dat JP en ik niet goed hebben afgestemd wie haar gaat halen op school en er dan een keertje niemand staat…ohh ik hoop het niet mee te maken, want volgens mij voel je je dan echt een slechte moeder, haha.

Nou, d-day dus vandaag…. Wish us luck. Ja, graag ons allebei. JP weet niet waar ik het over heb, maar ik hoop dat andere mama’s mijn emoties wel kunnen begrijpen. Het deed me al goed gisteren op instagram jullie lieve reacties te lezen. Ik houd jullie op de hoogte van deze spannende dag vandaag!

 

 

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!