Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

GPS horloges voor kinderen: lekker (on)veilig! 


25 oktober 2017


<

Veiligheid van onze kinderen staat natuurlijk bovenaan het lijstje bij elke ouder. Sind een tijdje bestaat de mogelijkheid om je kind nog beter in de gaten te houden met de zo gehete GPS watch. Hoe fijn is het om te weten waar je kind uithangt en dat je ook nog met ze kunt communiceren? Het geeft een veilig gevoel, maar is dat terecht of een illusie?

Uit onderzoek van de Noorse Consumentenbond blijkt namelijk dat iedereen zomaar kan meekijken naar de locatie van jouw kind. De beveiliging van deze horloges blijkt zo lek als een mandje. Zij deden onderzoek naar de veiligheid en privacy voorwaarden van GPS horloges voor kinderen. Twee van deze horloges worden ook in Nederland verkocht.

Wat is er ontdekt qua veiligheid?:

  • Iedereen kan waar ook ter wereld erachter komen waar je kind is. Hiervoor hoeft men niet eens in de buurt van de GPS tracker te zijn en ook een telefoonnummer hoeft men niet te weten.
  • De locatiegegevens van het horloge zijn door hackers aan te passen zo kunnen zij de locatie van je kind veranderen.
  • Tevens is het mogelijk om de kinderen met een GPS horloge af te luisteren.

Wat is er ontdekt qua privacy?:

  • Locatie-gegevens worden niet automatisch gewist na een bepaalde periode
  • Ook is het niet duidelijk waar de persoonlijke gegevens van je kind heen gaan en worden opgeslagen. Het gaat hier dan om gegevens zoals de naam van je kind, telefoonnummers en eventuele foto’s.

Welke horloges worden bij ons verkocht?

De GPS horloges welke in Nederland worden verkocht betreffen de Gator(2) en alle GPS horloges die met de app SeTracker werken. De Nederlandse consumentenbond raadt op dit moment aan om deze GPS horloges niet meer te gebruiken.

Tevens raden zij aan het volgende te doen:

  • De bovengenoemde modellen niet blijven gebruiken als je er al eentje hebt.
  • Verwijder, voor zover mogelijk, je account.
  • Vraag je geld terug bij de winkel waar je dit horloge hebt gekocht.
  • Koop geen GPS horloge voor je kind.

Per soort horloge heeft de Consumentenbond een lijstje met de tekortkomingen op het gebied van de veiligheid en privacy. Je vind het hele artikel hier. Heb of overweeg jij een GPS tracker voor jouw kind(eren)? 

XO Team MTTM

Fashion_English11_300x250

Helen

Helen Fransen, getrouwd met Pascal en trotse moeder van Guy. Eigenaar van twee webshops (bijderwets en houtenpunaises). We wonen in de Randstad waar we regelmatig uitstapjes maken naar Den Haag, Rotterdam en Delft. Ik heb al een blog voor mijn webshop bijderwets. Daar kan ik alleen niet al mijn persoonlijke verhalen op delen. Mijn blogs voor mama to the max zullen dan ook een persoonlijker tintje krijgen. Mijn ervaringen als moeder en alles wat daar bij komt kijken zal ik hier met jullie delen. Maar ook tips voor uitstapjes met de kids en af en toe een leuke DIY.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!