Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Goede manieren aanleren; wanneer begin je daarmee?


28 februari 2015


P

Per toeval kwam ik erachter toen Maxime ongeveer 1,5 jaar oud was dat ze snapte wanneer ik tegen haar zei: ”wat zeg je dan tegen oma…” dat ze “dank je wel” moest zeggen. Uit beleefdheid zeg ik het vaker tegen haar: “Wat zeg je dan, Maxime?” en dan vul ik het alvast voor haar in….dankjewel.

Ik dacht dat ze het zelf nog niet kon maar die eerste keer was voor mij de aanleiding te beginnen met het aanleren van goede manieren. Ik kwam er die dag achter dat je kind veel dingen snapt en dat je er niet te snel vanuit moet gaan dat ze er nog te klein voor zijn.

Ik heb mezelf vanaf toen voorgenomen te beginnen met het aanleren van een aantal goede manieren. Niet alleen vind ik een kindje goed voor de dag komen als hij of zij beleefd is, ik vind het ook een teken dat de mama en papa het kind een goede opvoeding en een goed voorbeeld geven. Daarentegen vind ik het toch wel storend wanneer kinderen ze niet aangeleerd krijgen en dus in gezelschap van anderen niet weten hoe ze zich moeten gedragen.

fdbcf83af7d6e9baa585f3960cafcdd6

De allerbelangrijkste manieren die ik vind die je je kindje als eerste kunt leren zijn:

 1. Alles eerlijk samen delen

  Ik vind het heel belangrijk dat kindjes leren spulletjes en eten te delen. Hierdoor leren ze dat wanneer je spullen deelt je er samen plezier van kunt hebben en leren ze automatisch een band op te bouwen met andere mensen.
 1. Netjes gedag zeggen

  Voor een volwassene is het bijna vanzelfsprekend dat er bij het afscheid nemen gedag wordt gezegd, maar voor kindjes is dit niet zo. Ze moeten geleerd krijgen dat we uit beleefdheid gedag zeggen als we weg gaan. Het is iets dat mensen als etiquette zich hebben aangeleerd en dus niet iets dat er van nature inzit. Leer je kindje dus dat mensen dit onder elkaar doen en een gedagje erbij hoort.
 1. Met het mondje dicht eten en pas een nieuw hapje als het mondje leeg is 

  Ik dacht eventjes dat Maxime toen ze ongeveer een jaar en 9 maanden was dit nog niet zou snappen, maar toen haar vader haar voor deed hoe je met je mondje dicht kunt eten begreep ze heel goed wat ze moest doen en deed ze het gelijk na. Ik merk dat we het nu al 2 maanden oefenen maar het er echt nog niet helemaal inzit en we het iedere avond nog een keertje oefenen en herhalen. Ik vond het leuk dat toen ik haar ging uitleggen waarom we dat doen en ik mijn mond opendeed en al het eten in mijn mond liet zien, ze heel hard riep: Bahhhhh… ze snapte geloof ik meteen waarom we dus met het mondje dicht eten.

 1. Handje voor de mond met hoesten of gapen 

  Ook dit is een echte etiquette en niet iets dat een mens van nature in zich heeft. Dit regeltje is voor Maxime nog heel lastig. Ze hoest of gaapt zo snel dat ik haar lastig kan corrigeren. En als ik wil uitleggen waarom ze haar handje voor haar mondje moet doen is ze of heel moe (daarom gaapt ze) of voelt ze zich niet lekker (en hoest ze vaker achter elkaar).

 1. Dankjewel zeggen 

  Dit vind ik een hele belangrijke. Het is een blijk van waardering naar de ander toe. Ook volwassenen zijn zich er vaak niet van bewust dat een dankjewel nog wel eens vergeten wordt. Ik let er zelf heel erg op dat ik mensen die iets voor mij doen al is het nog zo klein, eventjes bedank. Bij Maxime let ik er nu vooral op dat ze dankje zegt als haar iets aangereikt wordt. Ze snapt heel goed dat ze iets krijgt en het moet bijna een automatisme worden dat ze haar waardering hiervoor uitspreekt.

Deze vijf manieren vind ik de voornaamste regeltjes die je ze al kunt aanleren vanaf het moment dat je ziet dat je kindje je begrijpt. Je merkt al vrij snel wanneer een kindje je begrijpt. Het luistert dan aandachtig naar je en knikt zo af en toe eens waarmee hij of zij wilt zeggen: ik begrijp je.

Het belangrijkste van het aanleren van deze manieren is dat je je kindje consequent laat herinneren aan de handelingen. Door het vaker te horen of te doen wordt het een gewoonte. Geef als ouder zelf het goede voorbeeld, je kindje is als een spons en bestudeert jouw gedrag voortdurend. Hij zal proberen jouw gedrag over te nemen.

Dus lieve mama’s, goede manieren van je kindje begint echt bij jezelf. Jij geeft het voorbeeld en jij leert je kindje de goede manieren. Mensen kijken jou erop aan als je kindje onbeleefd is of zich niet weet te gedragen in gezelschap.

Ben je zelf ook al bezig met het aanleren van manieren? Doe je dat op een bepaalde manier en heb je ook een aantal manieren die voor jou heel belangrijk zijn? Ik denk dat het vooral een kwestie is van persoonlijke interesse. Iedere ouder stelt andere prioriteiten, maar voor mij is het aanleren van goede manieren wel een prioriteit. Ik vind het belangrijk dat kindjes al vroeg een aantal handvaten van hun ouders geleerd krijgen over hoe ze zich moeten gedragen. Ik ben benieuwd hoe jullie over dit onderwerp denken. Laat het me weten in de reacties.

 

Liefs,

leesblog

300 x 600 IMU Half Page Ad

Marjon

Volg MAMA to the max ook op Facebook, instagram, twitter en Youtube voor de laatste updates.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!