Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wees tijdens je zwangerschap bewust van je gezondheid


20 juni 2016


gezondheid mama to the max
<

Een zwangere vrouw loopt minder risico op complicaties wanneer zij gezond leeft; hier zijn hoofd verpleegeenheid gynaecologie Berntilde Scholten en verloskundige Harriët Koerts het over eens.  Het is belangrijk dat vrouwen tijdens hun zwangerschap bewust bezig zijn met hun gezondheid. Dat houdt in stoppen met roken en het drinken van alcohol en voeding in de gaten houden.

Het huidige sterftecijfer van pasgeboren baby’s in Nederland is hoger dan in sommige andere Europese landen. Roken, alcohol, stress en slechte voeding vergroten het risico op groeiachterstand en vroeggeboorte; de belangrijkste oorzaken van babysterfte. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

 

babyd1

 

“Zwanger zijn is iets heel moois, waarvan vrouwen mogen genieten. Daarnaast is het belangrijk om bewust met gezondheid bezig te zijn”, zeggen Koerts en Scholten. Daarom adviseren zij om nog voor de zwangerschap te stoppen met roken en het drinken van alcohol. Ook meeroken wordt afgeraden. Uit onderzoek blijkt dat het hanteren van een gezonde leefstijl voor en tijdens de zwangerschap zijn vruchten afwerpt.

Het huidige sterfecijfer van pasgeboren baby’s in Nederland is hoger dan in sommige andere Europese landen. Een gezondere leefstijl voor Nederlandse vrouwen kan bijdragen aan verlaging van het sterftecijfer. De verpleegkundige en verloskundige uit Assen proberen met vroege voorlichting een gezonde leefstijl te stimuleren. Dat doen zij in samenwerking met het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Daar geven ze voorlichting over gezondheid en zwangerschap aan stellen met een kinderwens en aan vrouwen die net zwanger zijn. Roken bijvoorbeeld veroorzaakt een slechte doorbloeding, ook naar de placenta. Als een placenta minder goed functioneert, kan het ongeboren kind een groeiachtestand oplopen, vertellen Scholten en Koerts.

Ook alcohol heeft schadelijke gevolgen. Zo kan het de ontwikkeling van cellen en organen beïnvloeden. Alcohol kan er ook voor zorgen dat de hersenen van het kindje beschadigt raken, een kind kan daardoor gehandicapt ter wereld komen of een chronische ziekte krijgen. Ernstig overgewicht heeft negatieve gevolgen voor de vruchtbaarheid van de vrouw. Daarbij maken vrouwen met een gezond gewicht vaak een gezonde zwangerschap door. Een belangrijk advies is dat vrouwen zodra ze van de anticonceptie af zijn, starten met het slikken van foliumzuur.

Bron: NZG

mamatothemax.nl

We houden je graag op de hoogte van actuele nieuwtjes, tips & ideeën.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!