Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Gezinsuitbreiding, hoe bewaar je de balans?


13 mei 2016


gezinsuitbreiding, balans mama to the max
<

Die eerste weken na de geboorte. Uren die langzaam overgaan in dagen, dagen die langzaam overgaan in weken en weken die langzaam overgaan in maanden. Alles lijkt rustig voorbij te kabbelen terwijl je alles van deze newborn fase in je opneemt. Tenminste zo ging het bij de eerste, want bij een tweede verloopt deze periode toch even anders.

Het is geweldig als je gezinnetje langzaam aan het groeien is. Maar zoals bij iedere groei kun je wel eens wat groeistuipen ervaren. Vooraf hoopte ik dat we snel in een goede flow zouden komen. Dat onze dochter niet te jaloers zou zijn en dat de baby niet te veel huilt. Van beide was absoluut geen spraken, Luna was ontzettend jaloers en Deva huilde veel. Ik heb best geworsteld met schuldgevoelens omdat ik vond dat ze allebei meer aandacht verdiende. Inmiddels hebben we allemaal onze draai wel gevonden. Het vergt even aanpassingen van iedereen maar dan krijg je er wel iets moois voor terug!
Tijdens deze ‘overgangsfase’ zijn er een aantal dingen die mij ontzettend geholpen hebben. Wil je weten welke dingen dat waren? Lees dan snel verder.

 

Accepteer hulp

Dit is denk ik voor de meeste moeders het allermoeilijkste, maar wel de allerbelangrijkste. We moeten het toch allemaal zelf kunnen? We hebben toch zelf voor 2 (of 3-4 kinderen) gekozen? Ook ik worstelde met dit probleem. Hulp aanvaarden is juist geen teken van zwakte. Soms lukt het alleen niet en is het juist fijn als iemand hulp aanbied. Nu is de relatie met mijn schoonmoeder (tevens buurvrouw…) iets of wat gecompliceerd maar ik kom er af en toe niet onderuit om haar hulp aan te nemen. We hoeven het niet allemaal zelf te kunnen. Ik was van mening als thuisblijf-moeder dat ik het allemaal wel moest kunnen regelen want ‘wij zijn toch de hele dag thuis’. Nu ik weer als freelance interieur architect aan het werk ben weet ik dat ik het niet alleen kan. Thuiswerken is hartstikke fijn en ik kan tussendoor nog steeds met de kinderen bezig zijn, maar laten we eerlijk zijn, werken gaat het beste als we geconcentreerd zijn.

 

Eén op één tijd

Voor alle kinderen is het belangrijk dat ze af en toe een op een aandacht krijgen. De eerste weken na de geboorte van onze jongste worstelde ik erg met het vinden van een balans. De hormonen gieren nog door je lijf, je hebt slaaptekort en tussen alle voedingen en het verschonen door wil je peuter, terecht, ook aandacht. Maak bewust wat tijd vrij voor je andere kind/kinderen. Voor ons zijn dat een aantal vaste momenten op de dag, maar daarnaast doe ik mijn best om ook spontane momenten vrij te maken. Die afwas kan echt wel even wachten en de vloer, ach, die kan morgen ook gedweild worden. Een uurtje samen kleuren of knutselen of gewoon lekker boekjes lezen. Mijn dochter leeft er helemaal van op. Het voordeel van even samen opladen is dat ze daarna weer een lange tijd zelf kan spelen zodat ik me weer even kan storten op de kleine of het eten kan voorbereiden. Ik merk zelf ook dat ik een stuk relaxer ben als ik even de tijd heb genomen voor haar. Een onderbreking van de dagelijkse dingen waardoor ik zelf ook weer een frissere kijk heb. Win win situatie!

 

big sister

 

Oudere kinderen erbij betrekken

Dit ligt natuurlijk voor de hand, maar toch schiet het er nogal eens bij in. Onze dochter was extreem jaloers de eerste weken. Driftbuien vlogen ons om de oren maar ze genoot juist weer heel erg van om te helpen met de verzorging van haar kleine broertje. Ze was bijna 3 toen hij geboren was dus heel erg veel kon ze nog niet doen, maar ze was al blij met het openmaken van zijn rompertje of luier. Door haar het gevoel te geven dat ze echt iets bijdroeg voelde ze zich belangrijk en erkend. Nu vindt ze het nog steeds heel leuk om mee te helpen met het badje en als hij huilt is zij de eerste die hem probeert te troosten. Ik moet ook erg lachen als ik een mini versie van mezelf zie en hoor praten, want ze doet en praat me precies na!

 

Maaltijd planning

Hier in Thailand heb je niet veel kant-en-klare pakjes en zakjes en daarnaast kook ik graag dingen zelf. Maar dat kost tijd en met een baby en peuter is tijd schaars. Met die redenen ben ik een wekelijks maaltijdplan gaan maken.
Het lukt me niet altijd om een hele weekplanning te maken maar ik probeer toch altijd wel 2 of 3 dagen vooruit te plannen. Als ik dit een keer niet heb gedaan loop ik de hele dag veel meer te stressen. Het is een fijn idee als je precies weet wat je die avond gaat koken en dat je alles in huis hebt. Wat ik ook vaak doe is een recept verdubbelen of verdriedubbelen en de rest invriezen. Niet alles vriest natuurlijk goed in maar bijvoorbeeld pastasauzen, soepen, zelfgemaakte tortilla’s of muffins gaan prima! Zo heb ik toch altijd een gezonde maaltijd (of gezonde snack) achter de hand als ik het te druk heb gehad om vooruit te plannen. Ik laat Luna vaak meehelpen met het bereiden van het het eten. Soms is het alleen iets wassen, meehelpen met wegen of gesneden groentes in de pan doen. Het fijne hieraan is dat ze ziet hoe dingen bereidt worden waardoor ze nog makkelijker eet. Nu is ze sowieso al een makkelijke eter, maar als we zeggen dat ze het eten heel goed heeft klaargemaakt glundert ze van oor tot oor en gaat het eten er in een sneltreinvaart in.

 

Ik rol mijn yoga matje uit in de kamer en leg er ook een neer voor mijn dochter.

 

Me time

Dat hoeft niet te betekenen dat je bij je kinderen weg gaat. Ik vind juist veel rust als ik iets voor mezelf doe terwijl mijn kinderen om me heen zijn. Mediteren met een baby of peuter of allebei, uitdaging aanvaard! Ik was eerst zo hard opzoek naar dat stukje rust, waarbij allebei de kinderen op bed liggen of de oudste slaapt en de kleinste rustig is. Maar dan gaan er te veel dagen voorbij waarbij dat niet gebeurd. Nu probeer ik juist de rust te vinden tussen de chaos. Ik rol mijn yoga matje uit in de kamer en leg er ook een neer voor mijn dochter. Als ik dat niet doe klimt ze onder en over me heen, maar als ik een matje voor haar neerleg doet ze gezellig mee. Stel ook niet te hoge eisen aan me-time. Ik merk hoe meer ontspannen ik ben hoe meer tijd ik kan vinden. Ik irriteer me niet meer als ik midden in mijn yoga routine zit de jongste besluit juist op dat moment enorme honger te hebben. Ik ben eerder blij dat ik toch even iets voor mezelf heb kunnen doen. Volgende keer beter. Ook sluit ik iedere dag af met het lezen van een boek, tijdschrift of ik doe een meditatie. Telefoons of iPads komen de slaapkamer niet in. Door je rust te pakken vlak voordat je gaat slapen creëer je een mooi moment om de dag nog eens door te nemen, naast je neer te leggen en rustig te gaan slapen.

 

You’re doing the best you can

Iets wat ik op sommige dagen meerdere keren tegen mezelf moet zeggen. Bij de eerste kon je nog de dekens over je hoofd trekken als je ze eindelijk in slaap hebt gekregen maar bij een tweede staat er nog eentje naast je bed en ga je gewoon door. De balans vinden is soms lastig maar ik merk hoe meer ontspannen ik erin sta, hoe beter ik en ons gezin in balans zijn. Nu de kleine 5 maanden is begin ik het ritme te vinden. De afwas blijft langer staan dan me lief is en de was ligt ook iets te lang ongevouwen in de wasmand, maar dat zijn dingen die je snel vergeten bent. Wat je niet vergeet zijn de momenten samen met je kinderen. En ook je kinderen zullen warme herinneringen overhouden aan de momenten die je samen doorbrengt. Mijn kinderen zijn mijn prioriteit, als zij gelukkig zijn ben ik gelukkig.

 

The days are long, but the years are short.

Patricia

Mijn naam is Patricia (30) en samen met mijn man Jack (35) en onze dochter Luna (3) en zoon (5 maanden) woon ik in Thailand. In 2009 ging ik nietsvermoedend backpacken door Zuidoost Azië. Totaal onverwachts werd ik tot over mijn oren verliefd. Begin 2012 ben ik definitief naar Thailand verhuisd. Samen runnen wij nu de vrijwilligerswerkorganisatie voor Engelse lessen op lokale scholen (www.isan-survivor.org). Daarnaast ben ik vorig jaar mijn eigen webshop begonnen waar ik gehaakte babykamer accessoires verkoop van 100% Thais katoen (nurtureplaylove.etsy.com).

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!