Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Geen kraamzorg in Denemarken


1 november 2015


<

“Hoera je bent erbij!” las ik een paar weekjes geleden in mijn inbox. Schrijven voor MAMA to the Max, als mama in het buitenland, wat leuk! In 2010 heb ik de sprong in het diepe gewaagd, om naar Denemarken te verhuizen, om samen te gaan wonen met mijn Deense grote lief, Michael. Sinds afgelopen juli ben ik trotse mama van Arn, onze prachtige zoon. Ik zal vooral schrijven over het dagelijks leven in Denemarken en de verschillen met Nederland, mijn verhalen delen over het moeder zijn in een vreemd land en jullie misschien jaloers maken met mijn waanzinnig lange zwangerschapsverlof.

In november 2014 kwamen de twee verlossende streepjes tevoorschijn, na de langste 3 minuten van mijn leven. Hoera, zwanger! zei de test. Ik had het grote moment der onthulling helemaal uitgedacht. Ik had een klein speentje gekocht en deze leuk ingepakt, voor manlief. Het plan was dat ik hem dit cadeautje zou geven, waarna hij me vragend aan zou staren, de speen uitpakken en in tranen uitbarsten van geluk. Tja. We kwamen tot het “vragend aanstaren” gedeelte, want hij begreep het niet. Ik moet hem nageven, het was kwart over zeven in de ochtend, dus wellicht was zijn kwartje nog niet wakker. Nadat ik de test had laten zien, viel het kwartje dan toch eindelijk en kwam de mooiste lach die ik – tot dat moment – ooit op zijn gezicht had zien verschijnen.

Waar er in Nederland veel geplande controles zijn bij de verloskundige, kreeg ik er hier welgeteld drie, plus twee echo’s en een 30-weken check bij de huisarts. De informatievoorziening is daarnaast redelijk waardeloos, wat me eigenlijk verbaasde. Ja ik kon wel een appje downloaden en dat zou me dan wat meer vertellen. De zwangerschap verliep gelukkig uitstekend, zonder complicaties en – buiten constant brandend maagzuur – vlekkeloos.

Vier weken voor de grote dag, zwaaide ik af op mijn werk, met een heerlijk lang zwangerschapsverlof in het vooruitzicht, waarbij ik tot wel een jaar zou kunnen thuisblijven en daarna weer in dezelfde functie terugkomen. De babykamer klaar, alle spulletjes gekocht, kortom: ik was er klaar voor.

In Denemarken is het erg ongebruikelijk om thuis te bevallen; slechts ongeveer 1 procent van de vrouwen kiest hiervoor. Hoewel ik dat eerst maar merkwaardig vond, snap ik het nu heel erg goed: kraamzorg. Of beter, het gebrek daar aan in Denemarken. Het werd mij aangeraden, om in een wat geavanceerder ziekenhuis te bevallen, omdat ik vanwege mijn overgewicht grotere kans had op complicaties. Uiteindelijk ben ik blij dat ik naar ze geluisterd heb, omdat Arn, onverwachts, via een keizersnede ter wereld kwam. Hij lag in stuitligging, wat de verloskundige niet had opgemerkt. Omdat we beide de risici met een natuurlijke bevalling te groot vonden in deze situatie, hebben we bewust voor de keizersnede gekozen.

Nadat Arn afgedroogd en gecheckt was, kwam vaders weer met zijn kersverse zoon de operatiekamer in, met een lach van oor tot oor, doch enigszins panisch want hij was bang dat hij ‘m zou laten vallen.

20150721_051231

“Liefde op eerste gezicht” zeiden ze, “een bevallig is de enige blind date waarvan je zeker weet, dat je de liefde van je leven ontmoet”. Nou, dat vond ik nogal meevallen. Misschien had het iets te maken met de onverwachte keizersnee, waardoor ik “huppakee” ineens een baby had, in plaats van via de geplande natuurlijke geboorte. Ik had er totaal geen connectie met het baby’tje wat in mijn armen werd gelegd, waar ik me best schuldig over voelde. In het ziekenhuis hadden we, zoals gebruikelijk hier, onze eigen kamer, waar Michael ook kon blijven slapen en waar we de eerste paar uurtjes met ons nieuwbakken gezinnetje konden doorbrengen en waar vaders ook direct actief betrokken kan worden bij het hele proces. De verpleegkundigen (en de pijnstillers!) waren één druk op de knop verwijderd.

48 uur later stonden we weer buiten, met een kind in de autostoel, een pijnlijke buikwond, wallen tot aan de stoeprand en geen flauw idee van hoe we dit gaan aanpakken. Vaders krijgen in Denemarken twee weken vaderschapsverlof, dus we stonden gelukkig samen met de handen in ons haar…

Arn 038

Na vijf dagen kwam er een verpleegkundige op controle om de erfgenaam te wegen en te meten en te praten over hoe het nou is gegaan. In de tussentijd mochten we het fijn zelf uitvogelen. Omdat Arn in de zomervakantie geboren is, waren er verschillende verpleegkundigen, met bijbehorende verschillende manieren van aanpak, wat ik meer als verwarrend dan behulpzaam ervaarde.

Arn 086

“Ik was er toch zo klaar voor?” dacht ik. Nou, mooi niet. Ik geloof niet dat iets me op deze ervaring had kunnen voorbereiden. Ik wist  nog steeds niet goed wat ik nou met zo’n baby aan moest en voelde me meer verward dan verliefd. Ik had het geluk dat mijn moeder vanuit Nederland overkwam om te helpen met het dagelijks reilen en zeilen in de eerste paar dagen, wat het wat makkelijker maakte, maar had het te doen met al die andere nieuwbakken ouders die het helemaal zonder kraamzorg moeten stellen.

Het verliefde gevoel kwam pas weken later, toen ik Arn wat beter had leren kennen en er wat meer interactie ontstond. Nu, drie maanden later, voel ik me pas echt op mijn gemak in m’n nieuwe rol, met een heerlijk drommeltje wat lacht en speelt en gelukkig goed doorslaapt!

Arn 026

Woonverzekering Image Banner 300 x 250

Marielle

In november 2010 nam ik een sprong in het diepe en verhuisde naar Denemarken, om samen te gaan wonen met mijn grote lief Michael. Inmiddels zijn we in 2014 getrouwd en is in juli dit jaar ons leven op zijn kop gezet door de komst van onze prachtige zoon Arn. Ik ben de gevreesde three-oh inmiddels gepasseerd en geniet momenteel van mijn lange zwangerschapsverlof. Ik zing graag, speel computer games en ben een vreselijke zoetekauw.

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!