Lees nu: “Disney On Ice” presenteert Magisch IJsfestival [WINACTIE]

Wat moet je doen om Gastouder te worden?


26 maart 2016


gastouder, moeder, mama, kind, blog, MAMA to the max
<

Ruim 5 jaar ben ik nu werkzaam als gastouder. Maar daar komt wel iets meer bij kijken dan “gewoon” kinderen opvangen. Ben je benieuwd wat? Lees dan snel verder!

In mijn allereerste blog voor mamatothemax schreef ik al iets over het begin van mijn carrière als gastouder. Mocht je het niet gelezen hebben, hier nog even in het kort: Ik was werkzaam als verzorgende-IG in het verpleeghuis. Op een afdeling met dementerende mensen. Maar door de welbekende bezuinigingen in de zorg, kon ik daar niet blijven werken. Ik heb er toen voor gekozen om thuis als gastouder aan het werk te gaan.

Maar daar ging nog heel wat werk aan vooraf, voordat ik eindelijk echt kinderen kon en mocht opvangen.

 

Ik was al verzorgende, dat was mooi meegenomen

 

Mijn diploma had ik gelukkig al mee. In de tijd dat ik als gastouder begon was het net zo dat je minimaal een diploma helpende moest hebben. Of iets soortgelijks. Voor die tijd had je geen enkel diploma nodig en kon iedereen gastouder worden. Dat ik dus Verzorgende was, dat was dus mooi meegenomen. Maar daarnaast heb ik ook een diploma Helpende op zak. Dus dat was meteen goed geregeld!

Maar ik had geen EHBO diploma. En al helemaal geen kinder-EHBO diploma. Dus dat moest ik eerst gaan halen.

In 3 dagen heb ik dit kunnen halen. Maar ieder jaar moet ik naar een opfris-avond. Maar ach, laat ik eerlijk zijn, dat is meestal reuze gezellig! En ik merk elk jaar weer dat ik nog lang niet alles weet, of dat er toch altijd weer dingen zijn die ik toch weer wat vergeet.

 

gastouder, moeder, mama, kind, blog, MAMA to the max

 

 

 

Nu zal je denken dat het klaar is, maar nee, mijn huis moet wel tiptop in orde zijn!

En daar zijn strenge regels voor!

Zo moet de trap afgesloten zijn, moeten kastjes met schoonmaakmiddelen goed afgesloten zijn en mogen er geen messen voor het grijpen liggen. Maar ook moet ik in het hele huis (werkende) rookmelders hebben, moet ik voldoende veilige bedjes hebben en uiteraard mag er niemand in mijn huis roken!

Dit wordt ieder jaar gecontroleerd door het gastouderbureau waar ik bij ben aangesloten. Daarnaast komt er ieder jaar iemand van de GGD om te kijken of alles nog in orde is hier. En om te zien of ik wel lief ben voor de kinderen. Ook niet geheel onbelangrijk! 😉

Maar ook hiervoor komt het gastouderbureau jaarlijks een kijkje nemen bij mij. Met een hele waslijst aan vragen. Bijvoorbeeld wat ik doe als kinderen ruzie maken om een stuk speelgoed. Ondertussen ben ik er wel aardig aan gewend geraakt, in het begin was ik voor iedere afspraak vreselijk nerveus.

Ook heb ik een “verklaring van goed gedrag” bij de gemeente moeten halen. En daarnaast iedereen in de huishouden die ouder is dan 18 jaar. In mijn geval alleen mijn man. Deze verklaring kan worden geweigerd als je ooit met politie of justitie in aanraking bent geweest en dit in je nadeel is als je met kinderen werkt. (denk bijvoorbeeld aan de vreselijke gebeurtenissen in Amsterdam op een kinderdagverblijf)

 

Je bent altijd alleen, dat kan soms best pittig zijn

 

Als gastouder werk je, meestal, alleen. Dat kan heel fijn zijn omdat je alles lekker op je eigen manier kunt doen, maar het kan ook pittig zijn als je een kindje hebt waar het niet helemaal lekker mee klikt. Of als kindjes in een “fase” zitten, om het zo maar even te noemen. 😉

Dat is soms best pittig. Gelukkig heb ik hele fijne collega gastouders die ik geregeld ontmoet. Zo kun je altijd even je hart luchten. En soms is het ook juist handig dat je tips krijgt van iemand van buiten af. Die kan er net even op een andere manier naar kijken.

gastouder, moeder, mama, kind, blog, MAMA to the max

 

Ook heb ik een paar keer per jaar een informatieve pedagogische avond. Zo leer ik altijd weer dingen bij en blijf ik alert.

Het belangrijkste is denk ik wel om vooral met ouders in contact te blijven.

Ik heb altijd eerst een kennismaking. Dat plan ik heel bewust overdag als ik ook andere kinderen opvang. Zo zie ik meteen of het tussen de kinderen klikt. En zo zien de ouders meteen hoe ik om ga met mijn eigen kinderen en de gastkinderen die er op dat moment zijn.

Na deze kennismaking kunnen de ouders er rustig over nadenken, maar ik zelf ook. Voordat ik een kindje echt ga opvangen zal er eerst een contract worden gemaakt. Daarnaast nog een formulier met de dagelijkse dingen. Of de kinderen televisie mogen kijken bijvoorbeeld. Of op wat voor manier ik een kind terecht mag zetten. Dat doet iedere ouder natuurlijk op zijn eigen manier. En ik probeer zo veel mogelijk de regels van thuis toe te passen in mijn huis. Voor zover dat mogelijk is natuurlijk! Want ik heb ook mijn eigen regels. En ik zal toch mijn kinderen van school moeten halen met de fiets met fietskar erachter. Niet iedereen vindt dat een even fijn idee. Daarom worden er duidelijke afspraken over gemaakt.

Als alles dan eindelijk rond is, dan kan ik kinderen gaan opvangen.

Ik doe dat niet op vaste dagen, maar alleen wanneer de ouders werken. De meeste ouders die hun kinderen bij mij brengen werken in de zorg. Dus hebben ze flexibele roosters. Ik ken die flexibiliteit al, die heb ik na 5 jaar werken als gastouder dus nog steeds. En om eerlijk te zijn, ik vind dat best fijn!

En riep ik 5 jaar geleden nog dat ik dit tijdelijk zou gaan doen, totdat mijn eigen kinderen naar school zouden gaan, nu vind ik het heerlijk en hoop ik nog lang zo te mogen werken!

Denk je erover om je kindje naar een gastouder te brengen, dan hier nog even de voor en nadelen die ik ervaar.

De voordelen zijn:

 • De opvang is kleinschalig (maximaal 6 kinderen)
 • Met meer 1 op 1 contact
 • Het is meestal ook meer flexibel
 • Het is meestal iets goedkoper dan een crèche

De nadelen (kunnen) zijn:

 • Dat er geen goede klik is
 • Als de gastouder ziek is, zul je zelf meestal iets anders moeten regelen
 • Er zijn niet altijd andere leeftijdsgenootjes aanwezig
 • De kleine groep kinderen kan soms ook als nadeel worden gezien.

gastouder, moeder, mama, kind, blog, MAMA to the max
Denk je erover om gastouder te worden, dan hier nog even de voor en nadelen op een rijtje.

De voordelen zijn:

 • Je bent je eigen baas en bepaalt zelf je werkdagen
 • Je hoeft geen opvang voor je eigen kinderen te regelen
 • Je hebt heel nauw contact met de kinderen die bij je over de vloer komen
 • Je kunt ook gastouder aan huis worden. Dat je naar een gezin toe gaat

De nadelen zijn:

 • Je kunt niet terug vallen op een collega
 • Je bouwt geen pensioen op. (of vakantiegeld)
 • Als je ziek bent, krijg je ook geen inkomen
 • Je bouwt ook geen vakantiedagen op

Bovenal is het gewoon ontzettend leuk en gezellig! Ik vind het prachtig hoe eigen de kinderen zijn voor en met mij.

Zou jij ervoor kiezen om je kindje naar een gastouder te brengen? Of liever naar een crèche of iets anders? Laat het weten in een reactie!

 

 

 

 

 

Baby- & kinderkleding

Roelfien

Ik ben Roelfien, 34 jaar. Ik ben 12 jaar samen met Ton, waarvan 7 jaar getrouwd. We hebben 2 zoons, Thomas van 8 en Roan van 4 jaar. Ik denk, lees en schrijf graag. En ik doe geregeld een poging om creatief en verantwoord bezig te zijn. Ik werk sinds 6 jaar als gastouder thuis en beleef heel wat met zo veel kinderen over de vloer. En ik ben er trots op dat ik hier iedere maand een stukje over mag schrijven voor Mamatothemax!

8 Reacties op “
Wat moet je doen om Gastouder te worden?

 1. Wij hebben ook gekozen voor een gastouder. En zijn er nog steeds erg blij mee. Ze gaat er al sinds ze 2mnd is met veel plezier naartoe en dat merk je ook aan haar. Ze is nu bijna 2jaar. Ze heeft een leuke klik met de andere kindjes dat is fijn om Te zien.
  Wij vonden het kleinschalige juist erg prettig en dat ze altijd dezelfde persoon heeft als begeleider.
  Erg blij dat ze er zijn gastouders!!

 2. Ook ik kies met heel veel plezier en tevredenheid voor een gastouder. De gezinssamenstelling, verschillende leeftijden van de kinderen, de persoonlijke aandacht die de kinderen krijgen, korte lijntjes die er zijn als er iets aan de hand is en de flexibiliteit zijn heerlijk. Maar vooral de band die de kinderen met de gastouder opbouwen als een soort 2e moeder, een andere volwassen vrouw waar ze misschien meer creativiteit in vinden qua knutselen of een keer extra hun verhaal kunnen doen over iets waar ze mee zitten. Ik ben super enthousiast over gastouders en zou het iedereen aanraden; zowel om te gaan doen als je hart voor kinderen hebt, als om je opvang te regelen bij een gastouder.
  Wel goed te lezen wat de knelpunten zijn. Ik wist veel dingen wel maar die informatie zakt toch weer weg. Het zou echt beter zijn als er pensioen geregeld werd voor jullie en vakantiedagen, het is toch niet van deze tijd dat dat niet zo is? Je bent toch geen ZZP-er omdat je bij een bureau werkt?
  En een regeling voor als je wat langer ziek bent is wat mij betreft ook onmisbaar. Ik snap gewoon niet dat dat niet geregeld wordt. Ik heb het zelf een keer bij mijn gastouder meegemaakt dat die 3 maanden uitviel door een hernia. Daar voel je je als vraagouder ook heel ongemakkelijk bij omdat je weet dat je gastouder dan gewoon geen inkomen heeft. Daar liggen nog wel een paar stevige verbeterpunten wat mij betreft voor de gastouderbureaus.
  Bedankt voor je mooie en inzichtelijke stuk, Roelfien!

 3. Mijn vriend en ik geven de voorkeur aan een gastouder. Het is persoonlijker en flexibeler (we hebben onregelmatige werktijden) We zijn al wat research aan het doen naar gastouders bij ons in de buurt ? Fijn dat jij het als leuk werk ervaart en het uiteindelijk langer bent blijven doen!

Deel je ideeën

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Insiders list

Sta jij al op onze mailinglijst? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle MttM updates!